Telšių ligoninės Dienos stacionaras paslaugas teikia kiekvieną dieną

Iš kairės: Akušerijos ginekologijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja Siga Bertavičienė, Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė ir gydytoja akušerė ginekologė Donata Saulė Wojczulis.

Regioninėje Telšių ligoninėje nuo 2020 metų savo veiklą pradėjęs Dienos stacionaras visiškai pasiteisino, nes pagerino gyventojų prieinamumą prie gydymosi procedūrų. Tuo labiau, kad paslaugos teikiamos kiekvieną dieną, taip pat savaitgaliais bei švenčių dienomis, todėl gydymas infuzijomis vykdomas be pertraukos, užtikrinant optimalų vaistų poveikį pacientų sveikatai.

Algirdas Dačkevičius

Dienos stacionare yra patogios funkcinės kėdės-foteliai, kur atvykę pacientai procedūros metu gali sėdėti ar būti pusiau gulimoje padėtyje. Jiems čia atliekamos šeimos gydytojo ar gydytojo konsultanto paskirtos infuzijos į veną, skiriami intraveniniai vaistai, taikomos kraujo komponentų transfuzijos, taip pat atliekamos kitos procedūros. Esant poreikiui, pacientas gali būti nukreipiamas kito gydytojo specialisto konsultacijai.
Pasak laikinai Dienos stacionarui vadovaujančios gydytojos neurologės Brigitos Gusarovienės ir bendrosios praktikos slaugytojos Daivos Jogminaitės, šio centro paslaugomis daugiausia naudojasi besiskundžiantys apatinės nugaros dalies, sprando, pečių lanko skausmais, galvos svaigimu, mažakraujyste ir kt.
Per 2023 metus, įskaitant jau minėtą Dienos stacionarą ir Nėštumo patologijos dienos stacionarą, atvyko 4902 pacientai, arba 27,6 proc. daugiau negu 2022 metais. Kasdien Dienos stacionare apsilanko apie 20 pacientų, todėl krūvis gana nemažas, nes gydytoja neurologė Brigita Gusarovienė turi priimti ir savo ligonius, o Daiva Jogminaitė dar darbuojasi Geriatrijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja.
Kaip pastebėjo gydytoja neurologė B.Gusarovienė, registruotis į Dienos stacionarą gali pats pacientas, taip pat registruoti asmenį gali jo atstovas ar nukreipiantis gydytojas. Žinoma, būtina išankstinė registracija tel. +370 600 24578.
Pacientas nurodytą dieną 15-20 min. anksčiau paskirto laiko turi atvykti į ligoninės Priėmimo skyrių, ten įtraukiamas į elektroninę sveikatos istorijos sistemą (ESIS), užvedama ligos istorija ir tada nukreipiamas į Dienos stacionarą.
Atvykdamas į Dienos stacionarą, pacientas turi turėti gydytojo siuntimą, kuriame būtų nurodytos paskirtos procedūros (vaistai, jų įvedimo būdas) bei reikiamas procedūrų kiekis, taip pat gydytojo išrašytus vaistus bei tirpalus vaistams skiesti.
Žmonės, savarankiškai užsinorėję „pasistiprinti“ sveikatą vaistais ir lašelinėmis, nepriimami, nes Dienos stacionare medicinos paslaugos finansuojamos Valstybinės ligonių kasos lėšomis ir teikiamos tik griežtai pagal gydytojo nurodymus.
Ligoninės vadovė Jovita Seiliuvienė pasidžiaugė pasiteisinusiu Nėštumo patologijos dienos stacionaro darbu, kuriame prižiūrimos nėščiosios dėl įvairių nėštumo patologijų bei nėštumą apsunkinančių būklių. Jeigu nėščiosios būklė nereikalauja intensyvaus stacionarinio gydymo, hospitalizacijos, besilaukianti moteris gali čia atvykti ir atlikti numatytus tyrimus bei procedūras ambulatoriškai. Kaip pastebėjo gydytoja akušerė ginekologė Donata Saulė Wojczulis, per keletą valandų atlikus visą priežiūrą ar intervencijas, nėščioji išleidžiama namo, o kitą ar po keletos dienų, priklausomai nuo būklės, vėl atvyksta. Nėštumo patologijos dienos stacionaro paslaugos užtikrina saugumo jausmą nėščiajai, kai yra neaiški jos ar vaisiaus būklė, todėl čia laukiamos moterys, kurios silpniau jaučia vaisiaus judesius, kurioms pasireiškia priešlaikinio gimdymo požymiai, yra vaisiaus augimo atsilikimas ir prireikia ultragarsinio ištyrimo bei kitų vaisiaus būklės diagnostikos metodų ar intensyvesnio vaisiaus būklės stebėjimo.
„Pagrindinis šių dienos stacionarų privalumas – galimybė pasirūpinti sveikata nestabdant savo įprasto gyvenimo ritmo, įsipareigojimų šeimoje ar darbe. Pacientams sudaromos sąlygos atvykti į ligoninę patogiu metu, iš anksto užsiregistravus. Po dienos gydymo, žmonės grįžta į namus. Esant poreikiui, dienos stacionaro paslauga tęsiama kitą dieną“,– sakė ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė.
Inicijavus tokius pokyčius Regioninėje Telšių ligoninėje, nereikia versti kai kurių geriau besijaučiančių pacientų keletą dienų praleisti ligoninėje vien dėl to, kad taip reglamentuota teisės aktais. Tokiu būdu galima mažinti ir eiles pas gydytojus specialistus, ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas perteklinėms bei pacientams nebūtinoms paslaugoms.

Būkite pirmas pakomentavęs

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.