Keturmetį pražudė sūpynės

Telšių vaikų globos namuose neseniai įkurdintuose laikinuosiuose šeimos namuose — gedulas. Valdiškuose namuose besiglaudžianti keturių vaikų motina dėl nelaimingo atsitikimo neteko sūnelio.

Giedra Akavickienė

Netektis suartino žmones
Traumą ketverių metukų berniukas patyrė antradienį, balandžio 21 d., svečiuodamasis pas močiutę Plungės gatvėje. Vaikas suposi ant sūpynių, kurios buvo pririštos prie medžio. Mažyliui susitrenkus galvą, artimieji iš pradžių galimai nesuprato traumos rimtumo.
Vėliau vaikui pasijutus blogiau jis perduotas medikų globai. Apie 20 val. dėl galvos smegenų sukrėtimo mažasis telšiškis atsidūrė Regioninėje Telšių ligoninėje, paskui staiga blogėjant sveikatos būklei, apie 1 val. nakties, — jau Klaipėdos vaikų ligoninėje.
Deja, medikai buvo bejėgiai. Trečiadienį, balandžio 22 d., 9.40 val. Klaipėdos ligoninėje užgeso mažylio gyvybė.
Kaip teigė Telšių vaikų globos namų direktorius Žydrūnas Seilius, berniuko laidotuvėmis rūpinasi skaudžią netektį išgyvenanti mama (vaikų tėvas tas pats, tačiau jo nėra kartu su šeima), globos namai, Caritas, kurio darželį lankė mažylis, ir Telšių katedros klebonas kunigas Domas Gatautas.

Mirtis apaugo gandais
Ketvirtadienį apsilankius Telšių laikinuosiuose šeimos namuose pasitiko, kaip vėliau išsiaiškinome, socialinė darbuotoja Rita Gricienė. Išgirdusi, kad svečiai — žurnalistai, moteris ne juokais užsirūstino ir vietoj to, kad pakviestų į kabinetą ramiai pasikalbėti arba pakviestų kompetentingą asmenį, išgrūdo lauk pro duris nesiaiškinusi nei kas, nei kaip.
Laikinųjų šeimos namų didele „viršininke“ pasijutusi R.Gricienė turbūt „pamiršo“, jog ją išlaiko mokesčių mokėtojai, kurie pagal LR visuomenės informavimo įstatymą turi teisę žinoti, kas dedasi valdiškuose namuose. Nesivaldydama darbuotoja pareiškė, kad kažkokie  žurnalistai iškraipė informaciją pranešdami, jog keturmetį nuo laiptų nustūmė vyresnė sesutė.
Tačiau, „Kalvotosios Žemaitijos“ duomenimis, tokia pirminė informacija ligoninėje gauta būtent iš berniuko artimųjų. Tai patvirtino ir Telšių policijos atstovė Aušra Blaževičienė.
„Tik vėliau policijos pareigūnams aiškinantis, kur tie laiptai, ir apklausus šeimos narius, nustatyta, kad mažylio šešiametė sesuo — nekalta“, — teigė ji.
Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Teismo medicinos ekspertas turės pateikti išvadą dėl kokių sužalojimų berniuką ištiko mirtis. Neoficialiais duomenimis, merdėjantį vaikutį  reanimacijoje spėjo pakrikštyti kunigas.

Išsigelbėjimas neturintiems būsto
Pasak Vaikų globos namų vadovo Ž.Seiliaus, laikinuosiuose šeimos namuose šiuo metu gyvena penkios mamos su 11 vaikų. Viename iš globos namų pastato aukštų, Džiugo gatvėje, mamos įsikūrė šių metų sausio mėnesį, prieš tai jos glaudėsi miesto pakraštyje, Pramonės gatvėje, veikiančiuose Nakvynės namuose.
Į laikinuosius šeimos namus priimami tėvai su vaikais, kurie laukdami socialinio būsto neturi kur gyventi arba tie, kurie stokoja socialinių įgūdžių.
Kaip informavo Ž.Seilius, gyvenimas laikinuosiuose šeimos namuose nėra nemokamas. Šildymo sezono metu asmeniui reikia mokėti 11 eurų, o atėjus šiltajam metui — 7 eurus.