Lietuvos kultūros sostinė — su skęstančiu Kultūros centru

Valdžia jau paskelbė, jog Telšiai šiemet tapo Lietuvos kultūros sostine, bet geriau pagalvojus — kokia čia Kultūros sostinė be Kultūros centro… Telšiuose rekonstruojamas Kultūros centras — mažų mažiausiai amžiaus projektas.

Donata Kazlauskienė

Žurnalistai apsilankė statybvietėje ir tai, ką pamatė, tikrai nepradžiugino. Tiksliau — širdis apsipylė krauju išvydus, kaip vandenyje skęsta naujai pastatyti baldai.
Žadama darbus atlikti per 32 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos, t.y. iki 2018-ųjų metų vasario mėnesio. Tikėkimės, kad pavyks ir nereiks laukti 2020-ųjų, 2050-ųjų ar 2100-ųjų metų. Tačiau pirmas įspūdis toks: darbų pabaigos dar toli gražu nematyti.
Tiesa, įdomi darbo specifika: vienur jau nudažytos sienos ir betrūksta smulkmenų, o kitur — net grindų danga deramai neišbetonuota.

Išbarė žurnalistę
Apie dar nepastatytą, bet jau kai kuriose vietose griūvantį Kultūros centrą teiravomės Telšių rajono savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjo Gintauto Lukausko.
Žurnalistus valdininkas pabarė už nesuderintą vizitą statomame Kultūros centre: „Norėčiau priminti, kad asmenims, kurie nėra statybos dalyviai ir neturi statybos dalyvių leidimo būti objekte, lankytis statybvietėje yra draudžiama. Atsitikus kokiai nelaimei, ko statybvietėse pasitaiko, užtrauktumėte didelių nemalonumų rangovui, kuris atsakingas už ją, taip pat ir sau. Prašome vizitus statybvietėse derinti iš anksto“.
Negerai, kad žurnalistai tokie įžūlūs, bet kaip kitaip parodysi visuomenei tai, kas nuo jos slepiama? Galbūt nebūtume gavę leidimo ir unikalūs kadrai nebūtų užfiksuoti. Dar kol kas neteko pamatyti ir viešumoje save barančių valdininkų. Nieko. Padėtį ištaisysime, tam ir buvo sukurta žurnalistika: plakti žodžio rimbu nusikaltusius.
Be to, apsilankymas statybos objekte neatleidžia kaltųjų nuo kaltės ir fakto nesušvelnina, jog stogas prakiuręs, nauji baldai skęsta balose, LED lempos dega skirtingomis spalvomis, kreivai sumūryta lifto šachta, ypač plonai išbetonuotas pagrindinės salės grindinys, languose nėra (ar turbūt jau per tiek metų dingo) rankenų, per audrą nuplėšta ir nepritvirtinta skarda. Tai tik keletas esminių dalykų, ką per trumpą laiką pavyko užfiksuoti ne statybos specialistams. Tiesa, karčių pastabų negailima ir buvusiam, bet jau subankrutavusiam rangovui UAB „Dovirma“.
Primenama, kad ne sykį šioje statybvietėje organizuotas ir kultūrinis renginys, o dalyviai anaiptol buvo be šalmų ar kitų saugos priemonių. Kodėl anuomet nepasirūpinta atlikėjų saugumu, net tokių garsių dainininkų kaip ansamblis QUORUM?

Rangovas — spalvingų atgarsių įmonė
Projektą „Telšių rajono savivaldybės Žemaitės dramos teatro, kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos pastato Telšiuose, Respublikos g.18/Katedros a.1, avarinės būklės likvidavimas ir rekonstravimas“ į savo rankas perėmė ir darbus įgyvendina rangovas UAB „Irdaiva“ kartu su partneriais UAB „Rūdupis“, UAB „KRS“, UAB „Plungės lagūna“.
Nepatvirtintais duomenimis, UAB „Irdaiva“ — socialdemokratams palanki įmonė. Prieš kurį laiką, aukodama apvalią sumą Lietuvos socialdemokratų partijai, ši bendrovė įrodė, kieno šalininkė yra. Suvokti nėra sudėtinga — kas galėtų paneigti, kad UAB „Irdaiva“ bei mūsų rajono valdantieji nėra palankūs vieni kitiems? Apie tai dar bus domimasi.
Išanalizavus rangovės UAB „Irdaiva“ veiklą, ramybės neduoda mintis, jog 32 mėnesių darbams baigti gali ir nepakakti. Greta pagyrų ir atliktų darbų tokiuose objektuose kaip Biržų pilies arsenale, Palangos Gintaro muziejuje, Užutrakio dvaro sodyboje, įmonė skandalingai nuskambėjo įgyvendinant projektus Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, kai šiurkščiai pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas (įsipainiojusi buvo ir UAB „KRS“,— Red.). Bendrovė mįslingai pasirodė Tytuvėnų ansamblio atkūrimo istorijoje, su ja nutraukta sutartis. UAB „Irdaiva“ garsėja pelningais užsakymais iš biudžetinių organizacijų. Prieš kurį laiką šiai kompanijai patikėtas ir Seimo remontas, už kurį atseikėta 4,49 mln. litų. Internetinėje svetainėje www.skundai.lt taip pat netrūksta atsiliepimų šios įmonės vardu, o dar 2012 m. UAB „Irdaiva“ vadovui Irmantui Kubiliui iškelta byla teisme, kaltinant jį ir bendrovę pridėtinės vertės grobstymu (PVM) iš valstybės ir dokumentų klastojimu.

Baldai — balose
Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos nauji baldai atrodo puikiai, jų daug ir bent jau iš pažiūros, rodos, patogūs. Atkreiptas G.Lukausko dėmesys, kad gruodį apsilankius Kultūros centro statybvietėje, naujai pastatyti bibliotekos baldai skendo balose. Nejaugi tik tiek terūpi rajono turtas? Per kiaurą stogą bėgo vanduo, o bibliotekoje esančios lentynos skendo. Manoma, kad jau baldų apačia pažeista, ir jie gali būti nebetinkami naudoti. „Rangovas rangos sutartimi įsipareigojo apsaugoti užsakovo (Telšių rajono savivaldybės,— Red.) esantį turtą, o to nepadaręs privalės atlyginti žalą. Rangovo atstovai dėl naujų baldų priežiūros ne kartą buvo žodžiu įspėti ir jiems primintos rangos sutarties sąlygos“,— atsakė valdininkas. Keista, kad biurokratija garsėjančioje valstybėje atsakingiems asmenims skiriami tik žodiniai įspėjimai. Nesinori būti blogu pranašu, bet esant galimai atsainiam rangovo atstovų požiūriui, pirmieji defektai pridavus objektą, akivaizdu, kaipmat gali pasirodyti.
Ką kalbėti apie skęstančius baldus, jei statybas atliekantys asmenys negeba suderinti šviesą skleidžiančių LED lempų. Vienos jų šviečia geltonai, kitos — baltai… G.Lukauskas pripažino, kad galimai buvo sumaišytos apšvietimo lempos ir pažadėjo: „Rangovui pranešus apie darbų pabaigą, bus vertinami tokio tipo neatitikimai, defektai, kuriuos rangovas privalės pašalinti“.
Didybe alsuojantis naujasis Telšių kultūros centro pastatas turėtų tapti Telšių miesto ir rajono gyventojų pasididžiavimu. Jeigu kiekvienas už pastato rekonstrukciją atsakingas asmuo bent kiek  tai vertintų kruopščiau, galbūt galėtume pasigirti geriausiai sutvarkytu pastatu, kuriam atgimti iš naujo prireikė kone 20 metų.
(Bus daugiau)

Nuotraukoje: Nauji bibliotekai skirti baldai dėl kiauro stogo skendi balose.