Milijonai skolų… „arti nulio“?

Praėjusių metų lapkričio mėnesio spaudos konferencijoje meras didžiavosi Savivaldybės pasiekimais. Tarp jų minėjo ir „skolos suvaldymą“.

Alvydas Ivoncius

P.Kuizinas tryško optimizmu
Pasak mero, tuomet Savivaldybės „kreditorinis įsiskolinimas yra arti nulio“. Esą anksčiau Savivaldybė būdavo skolinga už 3-6 mėnesius, o dabar — „arti nulio“. Ir meras pareiškė, kad skolos nebėra „didžioji problema“, kuri buvusi kelis metus iš eilės.
Toks optimistinis mero vertinimas gerokai nustebino. Savivaldybė bala žino kiek metų yra apžėlusi vis augančiomis skolomis. Ir staiga — „arti nulio“. Tiesa, P.Kuizinas spaudos konferencijoje patikslino neturėjęs omenyje paskolų, o kalbėjęs vien apie „kreditorinį įsiskolinimą“.

Duomenys sako ką kita
Ką gi, palaukėme, kol oficialius savivaldybių finansų duomenis paskelbs Finansų ministerija. Pasirodo, praėjusių metų spalio 30 dienos duomenimis, Telšių rajono savivaldybės mokėtinos sumos (anot mero, kreditorinis įsiskolinimas) sudarė 3 mln. 268 tūkst. eurų, iš jų 10 ir 45 dienų mokėjimo terminus praleistos skolos — 319 tūkst. eurų.
Skambinome merui, klausėme, kokiais rėmėsi duomenimis. P.Kuizinas, kaip jau ne kartą yra buvę, išsigynė spaudos konferencijose savo pasakytų žodžių. Esą jis taip nesakęs ir negalėjęs sakyti.
Ne kas kitas, o pats meras pasistengė, kad spaudos konferenciją filmuotų „Žemaitijos televizija“. Matyt, norėjo būti plačiau matomas su „pasiekimais“. Peržiūrėjome 2015 metų lapkričio mėnesio spaudos konferencijos vaizdo įrašą. Meras kuo ramiausiai teigė, kad kreditorinis įsiskolinimas „yra arti nulio“.
Keistoka, kad meras pamiršo, ką kalbėjęs spaudos konferencijoje. Galėjo priminti joje dalyvavusi patarėja.
Jei 3 mln. 268 tūkst. eurų merui yra „arti nulio“, tai ką įsiskolinimo atžvilgiu jam reikštų vertinimas didesniais skaičiais?
Apskritai neaišku, apie kokį skolos stabilizavimą kalbėjo P.Kuizinas. Peržvelgę Finansų ministerijos skelbiamus duomenis, matome, kad 2016 metais kreditoriniai Savivaldybės įsiskolinimai nuo 3 mln. 398 tūkst. eurų sausio pabaigoje buvo sumažėję iki 2 mln. 221 tūkst. liepos pabaigoje, o paskui jau augo, kol spalio pabaigoje pasiekė 3 mln. 268 tūkst. eurų. Mokėjimai, kurių terminai praleisti, praėjusių metų sausio pabaigoje sudarė 288 tūkst. eurų, o štai spalio pabaigoje — jau 319 tūkst. eurų.
Savivaldybė, anot mero, taip „suvaldė skolą“, kad praėjusių metų lapkričio pabaigoje kreditorinis įsiskolinimas buvo 3 mln. 368 tūkst. eurų — taigi visu 100 tūkst. eurų daugiau nei spalio pabaigoje.

Skolos nuolat augo
2011 metais po Savivaldybės tarybos rinkimų valdančiąją koaliciją sudarė socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“ ir konservatoriai. Jie Savivaldybės skolą sparčiai augino. Štai 2010 metais Savivaldybės skola buvo apie pusšešto milijono eurų, o 2015 metų gruodžio 31 dieną — jau 10 mln. eurų.
Lygiai taip pat nuolat augo ir kreditoriniai įsiskolinimai, kurių tariamu mažėjimu meras didžiavosi. Kita vertus, nemažai finansinių skylių Savivaldybė užkamšė sutaupytomis socialinės paramos gavėjų lėšomis.
Finansų ministerijos skelbiami duomenys aiškiai prieštarauja mero spaudos konferencijoje pareikštam „pasiekimų“ optimizmui.

Gali būti aktualus skolų išieškojimas