Masčio ežere jau šiemet treniruosis irkluotojai

Telšių rajono sporto ir rekreacijos centre bus pradėta kultivuoti nauja sporto šaka — akademinis irklavimas. Jaunuosius irkluotojus Telšiuose treniruos ir po Masčio ežerą su pirmąja irklavimo grupe plauks trenerė Vida Statkienė. Ateityje prie jos prisijungs ir trenerė Valerija Sungailienė. Pasak jų, irklavimas gana sudėtinga sporto šaka, reikalaujanti ne tik gero fizinio pasirengimo, bet ir daug mąstymo bei sutelktumo.

Simona Damanskytė

Įdomūs faktai apie irklavimą
Įdomu, kad pirmą kartą regata, kaip irklinių laivų lenktynės, paminėta Venecijos metraščiuose 1274 metais. Nuo 1829 metų vyksta Oksfordo ir Kembridžo irklavimo klubų lenktynės. Tai laikoma irklavimo sporto pradžia. Nuo 1856 metų šios lenktynės vyksta kasmet, išskyrus I ir II pasaulinio karo metus. 1892 metais įkurta Tarptautinė irklavimo federacija (FISA) — pirmoji tarptautinė sporto asociacija visų sporto šakų istorijoje. 1893 metais įvyko pirmasis Europos irklavimo čempionatas. Šiuo metu Lietuvoje irklavimas taip pat pamažu populiarėja. Irkluoti vandens telkiniuose galima esant geroms oro sąlygoms. Šį sportą žiemą pakeičia irklavimo treniruokliai — ergometrai. Tokiais treniruokliais „irkluoti“ gali ir valtyje nesėdėjęs asmuo. Akademinio irklavimo rūšys: pavienis irklavimas ir porinis irklavimas.

Apie treneres
Nuo vasario antrosios oficialiai darbą pradėjo irklavimo trenerė Vida Statkienė. Įdomu tai, jog iš Klaipėdos kilusi trenerė iš pradžių intensyviai žaisdavo krepšinį, tačiau likimas lėmė, jog atvyko į Telšius, kur stovyklavo irkluotojai. Pabandžius irkluoti Masčio ežere taip patiko, jog krepšinį iškeitė į šią sporto šaką. Dar tarybiniais metais V.Statkienė su irkluotojais dalyvaudavo įvairiuose čempionatuose. Tuo metu atstovavo SSRS „Dinamo“ draugijai, su kuria buvo tapę net Sąjungos irklavimo čempionais. Puikiai pasirodyta ir Lietuvos bei Europos čempionatuose. FISA pasaulio čempionate Bulgarijoje su irklavimo komanda aštonvietėse V.Statkienė iškovojo antrąją vietą, o tuometėje Čekoslovakijoje, Europos čempionate jaunių grupėje(„Družba“) keturviečių ir aštunviečių valčių — pirmąją vietą. Tai jai vieni iš didžiausių pasiekimų. Šiuo metu V.Statkienė dirba ir kūno kultūros mokytoja Žemaitės gimnazijoje.
Trenerė Valerija Sungailienė žada prisijungti ateityje, kai grįš iš vaiko auginimo atostogų. Ji aktyviai irklavo, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. V.Sungailienė teigė, jog irklavimo dėka nemažai pakeliauta, pabuvota net Kanadoje. Didžiausiu savo pasiekimu laiko ir džiaugiasi 1992 metais Jaunimo pasaulio čempionate vienvietėje iškovota 10 vieta bei kitais metais Čekijoje suaugusiųjų čempionate keturvietėje iškovota 8-ąja vieta. Ji — Žemaitijos kolegijos, Socialinio darbo katedros vedėja. Abi trenerės — šios srities profesionalės, praeityje skynusios laurus įvairiose irklavimo varžybose.

Irklavimas jau ir Telšiuose
V.Statkienė sakė, kad šiuo metu renkama 10 vaikų komanda, tačiau ateityje tikimasi, jog bus ir daugiau grupių. Vaikai treniruosis tris kartus per savaitę po 1,5 valandos. Irkluoti leidžiama nuo 13 metų, tačiau būtina mokėti plaukti. Iš pradžių, kol oro sąlygos neleidžia treniruotis ežere, būsimiesiems irkluotojams numatytos kitos fizinio rengimo užduotys: krosas, plaukimas, štangos kilnojimas, slidinėjimas, važiavimas dviračiu ir kt. Tikimasi, kad irklavimą pamėgs ir mergaitės, ir berniukai. Trenerės viliasi, jog jau po kelerių metų, jei gerai seksis, su jaunaisiais irkluotojais bus galima dalyvauti įvairiose varžybose ir labiau išpopuliarinti šią sporto šaką. Laukia nelengvas darbas, tačiau trenerės tikisi, kad ateityje irkluotojai garsins Žemaitijos sostinės vardą.
Irklavimas — tai ne tik fizinių pajėgumų reikalaujanti sportinė sritis, čia viską tenka apgalvoti techniškai. Tačiau, pasak trenerių, o išmokstama. Irkluojant vienu metu dirba visos raumenų grupės. Tai greičio, ištvermės ir daug pastangų reikalaujanti sporto šaka. Moterys sako, kad šių laikų jaunimui, nuolat sėdinčiam prie kompiuterių, sportas — puiki alternatyva. O Masčio ežere plaukiojantys irkluotojai — turėtų sudominti daugiau šios sporto šakos entuziastų, telšiškių bei miesto svečių.
Pirmasis išsamus akademinio irklavimo pristatymas vyks vasario 12 dieną 16 valandą Žemaitės gimnazijoje (Šviesos g. 15). Kviečiami vaikinai ir merginos, gimę 2001 ir 2002 metais.

Elipsiniai treniruokliai