Pažadų neįvykdę valdantieji, atsisakė pasirašyti susitarimą su visuomenininkais

Pasirašė dviejų partijų atstovai
Nors Telšių rajono valdantieji neįvykdė net trečdalio prieš 2011 metų savivaldos rinkimus duotų pažadų, visuomeninės organizacijos dar kartą pakvietė politikus pasirašyti naują memorandumą dėl miestui ir rajonui būtinų darbų.
Tačiau dabartiniai valdantieji, pajutę aštrią kritiką dėl neįvykdytų įsipareigojimų, susitarimą su miestiečiais pasirašyti atsisakė. Iškilmingą pasirašymo ceremoniją muziejaus „Alka“ salėje ignoravo Socialdemokratų, Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai. Naująjį memorandumą parašais patvirtino Tvarkos ir teisingumo, Liberalų Sąjūdžio atstovai bei nepartinis kandidatas į Telšių rajono merus Almantas Lukavičius.

Įvykdė tik trečdalį pažadų
„Ankstesnius rinkimus laimėjusių politikų įsipareigojimai įgyvendinti tik iš dalies“, — konstatavo Telšių nevyriausybinėms organizacijoms atstovaujanti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Telšių skyriaus sekretorė Valė Beržienė.
Telšių rajono verslininkų asociacijos prezidento Vytauto Banio skaičiavimais, valdantieji įvykdė tik trečdalį savo pažadų.
„Partijų atstovai prieš ketverius metus įsipareigojo svarbiausius sprendimus derinti su miestiečiais, visuomeninėmis organizacijomis, tačiau net visus telšiškius papiktinusio paukštyno-giganto statybai bandė pritarti slapta, nederindami su žmonėmis. Žadėjo tobulinti smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimą, gerinti sąlygas, tačiau visiškai panaikino paramos fondus“, — stebėjosi Telšių rajono verslininkų asociacijos  prezidentas  Vytautas Banys.
Pasak jo, valdžioje esantys politikai puolė kratytis atsakomybės, vengti naujų įsipareigojimų žmonėms. „Matyt, ketverius metus valdžioje išbuvę, pamanė, kad minkštas ir patogias kėdes gavo amžiams. Pakanka atsiversti laikraštį ir perskaityti, kad vien gėlėms valdžia buvo  numačiusi išleisti 28 tūkst. litų. Valdžioje esantys iš savų įmonių už milijoną litų perka autobusą, parceliuoja žemės sklypus, o telšiškiai tyli“, — sakė V.Banys.
Telšių visuomenininkai, prisimindami prieš ketverius metus pasirašytą susitarimą, minėjo neatliktus darbus. Žmonėms aktualius kadastrinius žemės matavimus organizavo vangiai, lėšų neskyrė, kiek įsipareigojo. Vietoj pažado tobulinti vietines rinkliavas už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, tiesiog padidino įkainius. Per kadenciją taip ir nesutvarkytas Telšių rajono vaikų su negale centras, Suaugusiųjų su proto negalia dienos centras irgi neįrengtas.Tik iš dalies įgyvendintas įsipareigojimas kasmet socialinio būsto remontui skirti pakankamai lėšų.

Ragina telšiškius būti pilietiškiems
„Gerai, kad dabar prieš šiuos savivaldos rinkimus kalbamasi ir bandoma atsakyti į klausimą, kodėl nepadaryta tai, kas buvo patvirtinta parašais, aptariami pavienių žmonių bei nevyriausybinių organizacijų lūkesčiai“, — teigė nevyriausybinių organizacijų atstovė Valė Beržienė.
Pasak jos, iš dalies ir patys žmonės turi prisiimti atsakomybę — aktyviau dalyvauti ne tik organizacijų vadovams, bet ir eiliniams piliečiams tariantis, kalbantis, diskutuojant, rodant aktyvią pilietinę poziciją, nes nepakankamas piliečių aktyvumas sudaro palankias sąlygas valdantiesiems ramiai ir patogiai gyventi pagal „partinius susitarimus“.
Ceremonijoje kalbėję visuomeninių organizacijų atstovai pabrėžė  dialogo svarbą. V.Banys priminė, kad visuomeninėms organizacijoms  turėtų būti svarbu, kas vyksta mieste ir rajone. Todėl, pasak V.Banio, šįkart pasirašytas memorandumas nebus paliktas savieigai. Bus akylai stebima, reikalaujama viešumo, planų aptarimų. „Tikrai būsime aktyvūs. Didžiausias mūsų ginklas —  viešumas. Nepamirškime to“, — kalbėjo Telšių verslininkas.