Žemaitės „Trys mylimos“ pagal Joną Buziliauską

Žemaitės dramos teatras jau ne pirmą kartą, minint Tarptautinę teatro dieną, žiūrovus pakviečia į premjerą. Ne išimtis ir šis pavasaris. Patys ištikimiausi žiūrovai jau išvydo premjerinį spektaklį Žemaitės komediją „Trys mylimos“, kurią režisavo Jonas Buziliauskas. Spektaklis kartojamas ir jį bus galima pamatyti kovo 30 dieną 18 valandą.

„Trys mylimos“ — vienas iš labiausiais mėgstamų ir ne kartą įvairiuose teatruose statytų Žemaitės veikalų. Beje, jis rampos šviesą ne pirmą kartą išvysta ir Žemaitės dramos teatre. Šį kartą komedija „Trys mylimos“ pasirinkta ne atsitiktinai. Kaip spektaklio išvakarėse žurnalistams kalbėjo talentingas ir savo darbą išmanantis režisierius J.Buziliauskas, juo teatralai nori paminėti Žemaitės (Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė, gimė 1845 m. gegužės 31 d. Bukantės dvarelyje, Plungės valsčiuje) 170-ąsias gimimo metines bei prisidėti prie visoje šalyje organizuojamų Regionų metų renginių.
Beje, Telšių Žemaitės dramos teatre pastatęs spektaklius „Su gimimo diena, Vanda Džun“, „Žaldokynę“ ir „Pinigėlius“, įvairiuose šalies teatruose kuriantis J.Buziliauskas, į Telšius grįžta jau ketvirtąjį kartą.
Kuo patraukli 1907 metais sukurta Žemaitės komedija „Trys mylimos“? Tai vienas linksmiausių autorės kūrinių, kuriame ji su ironija kalba apie žmonių patiklumą ir naivumą, taip pat — vyro vaidmenį moters gyvenime. Trumpoje komedijoje Žemaitė paliečia amžiną temą, neturinčią nei šalių sienų, nei laiko ribų — tikros meilės poreikį.
Kaip prisipažino režisierius, jis kartu su vaidmenis kuriančiais aktoriais, kurie kalba lietuviškai, o ne žemaitiškai, išsaugojo pagrindinę autorės mintį ir tekstą. Vis tik daugiau nei šimtą metų gyvuojanti komedija suskambo šiuolaikiškai. Režisierius į ją įnešė savo požiūrį, o žiūrovai pamatys tai, ką norės išvysti. „Juk visais laikais žmonės troško meilės, savaip jos siekė. Netrūko ir aferistų, ir lengvatikių“,— įsitikinęs kūrėjas.
Spektaklyje vaidinantis Žemaitės dramos teatro direktorius Artūras Butkus patikino, kad kurdami komediją stengėsi išlaikyti subtilumą, išvengti lėkštumo, nepabrėžti atgrasių dalykų ir nekopijuoti kitų teatrų pastatymų.
Pastatymo dalies vedėjas Alvingas Teniukas, dailininkė Giedrė Slavinskienė. Dekoracijos minimalios. Spektaklio eigoje dėliojamos įvairaus aukščio taburetės ir kopėčios, o konkretaus laiko neakcentuojantys drabužiai leidžia vaidmenis kuriantiems Alvydui Jaramavičiui, Kristinai Sutkienei, Rasai Vaičkutei, Julijai Kneitienei ir Artūrui Butkui parodyti, kad tiek XIX amžiaus pabaigoje, tiek XXI-ojo pradžioje viso gyvenimo variklis buvo, yra ir bus — meilė.

Nuotraukoje: Jonas Buziliauskas ir Artūras Butkus.