Faktai — akivaizdūs. Ar merui ilgam užteks ryžto?

Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius nesiliauja kėlęs nemalonumus Telšių rajono vadams bei „Telšių autobusų parko“ vadovams. Štai pagal dar vieną A.Bacevičiaus raštą aptiktas šiurkštus pažeidimas „Telšių autobusų parko“ nuomojamose patalpose Mažeikių gatvėje.

Alvydas Ivoncius

Nebuvo atlikti tyrimai
Rašėme, kad teritoriją ir pastatą Mažeikių gatvėje „Telšių autobusų parkas“ išsinuomojo iš Z.Mockaus įmonės. Nekartosime aprašytų nuomos aplinkybių, tačiau priminsime, ką kontroliuojančių valstybės įstaigų pareigūnai nustatė šiais metais.
Pirma. Šiaulių aplinkos apsaugos departamentas nustatė, kad nuomojamuose pastate ir teritorijoje nebuvo atlikti ekogeologiniai tyrimai. Šiame pastate anksčiau laikytos cheminės trąšos, taigi jos galėjo skverbtis į gruntą. Dabar pastate veikia „Telšių autobusų parko“ remonto dirbtuvės. Jose, aišku, dirba žmonės. Telšių rajono savivaldybė, „Telšių autobusų parko“ direktorius Petras Ročius nekreipė dėmesio į tai, kad žmonėms gali pavojų kelti pastate ir teritorijoje susiformavę taršos židiniai. Ekogeologiniais tyrimais yra nustatoma, ar gruntas užterštas. Tokius tyrimus atlikti pareikalavo ne Savivaldybės vadovai, „Telšių autobusų parko“ valdyba, vadovauta Kęstučio Gusarovo, Tarybos valdančioji koalicija, o A.Bacevičius. Pastatą valdančios bendrovės „Zimtransa“ direktoriui Zenonui Mockui dėl laiku neatliktų tyrimų paskirta bauda.
Aiškindamas, kodėl nebuvo atlikti tokie tyrimai, „Kalvotajai Žemaitijai“ P.Ročius teigė neturintis duomenų, kad pastatas būtų įtrauktas į pavojingų ar avarinių statinių grupę. Tačiau įtraukimas/neįtraukimas savaime dar nereiškia, kad nėra kenksmingų žmonėms taršos židinių, o juos nustatyti galima tik tyrimais. Panašu, pavojus žmonių sveikatai nelabai jaudino P.Ročių ir rajono valdančiuosius.

Tinkamai neveikė ventiliacija
Antra. Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyrius paskyrė baudą „Telšių autobusų parko“ techniniam direktoriui Stanislovui Šiuškui už tai, kad pastate tinkamai neveikė ištraukiamoji ventiliacija. O tai irgi pavojinga žmonių sveikatai. Be to, Darbo inspekcijos pareigūnai nustatė, kad tikrinimo metu pastate buvo neigiama temperatūra. Patikrinimas buvo atliktas A.Bacevičiaus prašymu.

Nesaugi šildymo sistema
Trečia. Ir štai — naujausia žinia. Valstybinė energetikos inspekcija gavo A.Bacevičiaus prašymą ištirti, ar tinkamai eksploatuojamas pastate šildymo katilas. Mat šis katilas prigludęs prie medžio drožlių plokštėmis suręstos sienos, net nėra atskiros katilinės.
Valstybinė energetikos inspekcija nustatė, kad katilas sumontuotas patalpoje, kurios bendras plotas apie 2000 kvadratinių metrų. Visos sienos apkaltos medžio drožlių plokštėmis. Remonto dirbtuvėse remontuojami ne tik įprastais degalais, bet ir dujomis varomi autobusai su 200 barų slėgio gamtinių dujų talpomis. Katilas nėra atskirtas nuo likusios patalpos dalies atskiromis pertvaromis. Pagal Katilinių įrengimo taisykles, pastato viduje veikiantis šildymo katilas turi būti atskirtas nuo kitos patalpos dalies pirmo tipo priešgaisrinėmis pertvaromis.
Valstybinė energetikos inspekcija nurodė nedelsiant išjungti šildymo katilą ir iki 2016 metų šildymo sezono pradžios kreiptis į Valstybinės energetikos inspekcijos atstovus dėl sumontuotų energetikos įrenginių atitikties nustatytiems reikalavimams ir tinkamumo naudoti. Valstybinės energetikos inspekcijos nurodymas datuojamas kovo 14 diena. Nors pastate, netgi šildant, šaltesniu oru tvyrojo neigiama temperatūra, kovo viduryje nutraukus šildymą, aišku, geriau nepaliko. Tačiau tai visų pirmiausia „Telšių autobusų parko“ direktoriaus bei įmonės valdybos nereiklumo ir atsainumo dėl žmonių darbo sąlygų pasekmė.
Beje, „Kalvotoji Žemaitija“ paskelbė, kad ventiliacija nebuvo įrengta suvirintojo ir autoelektriko darbo patalpose. Tokios ventiliacijos reikalauta sutartyje. P.Ročius mums atsakė neva veikia… mobili ventiliacija.
Meras P.Kuizinas teigė, kad šiuos faktus turi išnagrinėti, įvertinti „Telšių autobusų parko“ valdyba. Dabar jai vadovauja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Žebrauskas, Darbo partijos narys. Faktai, tiesą sakant, akivaizdūs. Ar merui ilgam užteks ryžto, o „Telšių autobusų parko“ valdyba pagaliau susirūpins žmonių sveikata ir saugumu, manykime, netrukus įsitikinsime. Juk visa tai taip pat liečia P.Kuizino ir R.Žebrausko bendrapartiečio reikalus.