Žemaitijos sostinės šventė pasidabins pinavijomis

Jau šį šeštadienį ir sekmadienį Telšiuose organizuojama Žemaitijos sostinės  šventė, skirta Magdeburgo teisių suteikimo Telšiams 225-ajam jubiliejui.  Birželio 11-ąją menų miestas ir Lietuvos kultūros sostinė 2016 atgims iš naujo  ir pasipuoš pinavijomis.

Šventė ant Zakso kalno
Naujosios ir Telšės gatvių sankirtoje nuo pat 10 val. ryto vyks tradicinės  petankės varžybos „Konkuolū laidīms“.  
Nuo 11 val. pėsčiųjų ir dviračių takeliais prie Zakso kalno nusidrieks  prekybininkų eilė. Organizuojamas „Žemaičių juomarks“, o vaikų džiaugsmui  veiks atrakcionų parkas „Adrenalinas“ . Popiet (13 val.) prasidės Baltijos galiūnų čempionato III etapas. Žiūrovai  laukiami prie Masčio ežero paplūdimio greta Zakso kalno.
„Šių metų Dainų šventė „Septynių kalvų giesmė“ bus rengiama kitoje erdvėje —  Telšiuose, ant vieno iš septynių, padavimais ir legendomis apipintų kalvų —  Zakso kalno“,— kalbėjo Telšių kultūros centro direktorė ir projekto „Septynių  kalvų giesmė“ vadovė Birutė Juozapavičienė.
Telšių kultūros centro bei šventės meno vadovas Robertas Tekorius atkreipė dėmesį, jog ši Žemaitijos sostinės šventė neabejotinai išskirtinis renginys,  kuris unikalus meniniais bei muzikiniais sprendimais, kolektyvų įvairove ir  gausa. „Tikimės sulaukti bemaž 10 tūkst. žiūrovų“, — sakė R.Tekorius.

Per 700 dalyvių
„Vieni svarbiausių šventės tikslų — saugoti, puoselėti ir tęsti Telšių rajono  Dainų švenčių organizavimo tradicijas; aktyvinti ir populiarinti mėgėjų meno  kolektyvų: chorų, šokių grupių, liaudiškos muzikos kapelų, dainų ir šokių  ansamblių, pučiamųjų orkestrų — kūrybinį sąjūdį, puoselėti Žemaitijos regiono  kultūros įvairovę ir savitumą. Siekiama įtraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus  atlikėjų. Laukiama per 700 dalyvių“, — akcentavo B. Juozapavičienė.
Trejus metus Telšiuose organizuota Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“  respublikinė dainų šventė „Bočių rodos“. Šiemet organizatoriai vienija pajėgas  ir dalis renginio bus skirta šalies „Bočiams“.  
Šventė bus išskaidyta dalimis: pasirodys Telšių miesto ir rajono, LPS „Bočiai“  meno kolektyvai ir žinomi krašto atlikėjai. LPS „Bočiai“ Telšių skyriaus pirmininkas ir šventės „Bočių“ dalies  organizatorius Kajatonas Šliogeris atskleidė, jog laukiama svečių ne tik iš  Telšių, daugelio Lietuvos miestų (Vilniaus, Klaipėdos, Kretingos, Skuodo ir  kt.), bet ir iš Latvijos. Pasirodys 9 „Bočių“ chorai, 3 kaimiškos kapelos, 8  šokių kolektyvai. Koncertą paįvairins Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dainų ir šokių ansamblis „Ave Vita“.

Padangę papuoš fejerverkas
Renginys skirtas visiems: ir mažiems, ir dideliems. Žemaitijos sostinės  šventėje pasirodys ne tik miesto ir rajono meno kolektyvai, vaikai, jaunimas ir suaugusieji, bet ir žinomi atlikėjai: Juventas Radzys, Kęstutis Jablonskis  su grupe, Darius Augulis ir grupė „Tequila“, „Gramofonas“. Pirmą kartą  Telšiuose muzikantai atliks savo kūrinius pritariant jungtiniam chorui. Pasirodys Telšių kultūros centro šokių kolektyvai: dainų ir šokių ansamblis  „Mastis“, pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Džiugas“, sportinių šokių  kolektyvas „Vėlunga“ ir svečiai iš Latvijos — šokių kolektyvas „Druva“. Scenoje taip pat pasirodys jungtinės kaimo kapelos, kurios greta kitų kūrinių  kartu su chorais atliks specialiai šventei sukurtą dainą „Mes esam žemaitē“.  Dainos muzikos ir žodžių autorius — R. Tekorius.   Į šventės finalą maršo ritmu atves Telšių muzikos mokyklos pučiamųjų  instrumentų orkestras kartu su Telšių kultūros centro šiuolaikinio šokio grupe  „Žingsniai“.
Šiemet sukanka 15 metų, kai buvo sukurtas Telšių kultūros centro darbuotojų  himnas Telšiams. Į sceną atlikti kūrinio kartu su „Bočiais“ bei Telšių miesto  ir rajono meno kolektyvais vėl grįžta visi penki dainininkai: Kęstutis  Jablonskis, Darius Augulis, Juventas Radzys, Antanas Gaudiešius, Gintaras  Sabeckis.
Vakaro koncerte pasirodys žymiausi Žemaitijos krašto atlikėjai. Koncertuos grupė B’AVARIJA, solistė Violeta Riaubiškytė-Tarasovienė, Lietuvos kultūros padangę nušvies šventinis fejerverkas.

Giesmių koncertas
Šeštadienį, 18 val., visi tikintieji kviečiami į šv. Mišias Šv. Antano  Paduviečio katedroje. Jas laikys telšiškis kunigas Karolis Petravičius. Po šv.  Mišių aukos — jo autorinis giesmių koncertas.
Sekmadieninės šv. Mišios — įprastu laiku (8, 10 ir 12 val.). Per sumą vyks  tituliniai Šv. Antano atlaidai, procesija. Atlaidus ves K. Petravičius, šv.  Mišiose dalyvaus Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas. Tai bus simbolinis jo  atsisveikinimas su Telšių tikinčiaisiais.
Po jų į kino filmų seansus pakvies festivalis „Kino pavasaris“ Telšiuose —  Lietuvos kultūros sostinėje 2016. Šeimos 13.30 val. kviečiamos į Telšių  Žemaitės dramos teatrą, o vakare, 22.30 val., telšiškiai ir miesto svečiai laukiami Telšių  miesto amfiteatre. Išvysite vaidybinį filmą „Meilė ir malonė“ apie legendinės grupės „Beach Boys“ sielą Brajeną Vilsoną.

Šventė be alkoholio
Telšių rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą neleisti Telšių rajono  savivaldybės teritorijoje (renginio vietoje) prekiauti alkoholiniais gėrimais  Telšių rajono savivaldybės institucijų ir įstaigų organizuojamų renginių metu.  „Esame ne pirmoji, anaiptol ir ne vienintelė savivaldybė, uždraudusi prekybą  alkoholiniais gėrimais švenčių metu. Esu už tai, kad Telšiai būtų už sveikesnį  ir blaivų gyvenimo būdą, kad gyventojai būtų skatinami nevartoti alkoholio ir  Telšių — Lietuvos kultūros sostinės 2016 renginius švęstų kultūringai“, —  sakė  Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas.
Rajono vadovas dėkoja verslininkams už paramą organizuojant renginius  Telšiuose, tikisi jų dėmesio ateityje ir kviečia dar nespėjusius verslininkus prisidėti keliant Žemaitijos sostinės prestižą.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas  pristatė šventės biudžetą: „Šventės sąmata — 29 tūkst. 330 eurų, iš biudžeto skirta 17 tūkst. eurų.“
Svečiams, neberandantiems nakvynės vietos mieste, S.Urbonas siūlo alternatyvą  apsigyventi rajono kaimo turizmo sodybose, poilsio namuose ir kt. Daug  pasiūlymų gali pateikti Žemaitijos turizmo informacijos centras.
Telšių miesto šventės simbolis — pinavija (bijūnas). Kviečiami visi  telšiškiai, ypač Respublikos gatvės gyventojai bei verslininkai, puošti kiemus  pinavijomis ir išsikelti Telšių arba Žemaitijos vėliavą! Tegul gražusis  miestas tampa ne tik Lietuvos kultūros, bet ir pinavijų sostine! (Telšių r.  sav. inf.)