Nuo šiol šeši „meškiukai“ turės vardus!

Telšių Žemaitės dramos teatre įvyko trečioji ir paskutinė „Meškiukų pamokėlė“ mažiesiems žemaičiams. Šventė ypatinga ne tik dailės pamokėle, bet ir „meškiukų“ ant tiltukų, jungiančių Masčio ežerą, vardynomis. Nuo šiol šeši meškučiai turės vardus, kuriuos rinko patys telšiškiai.
Renginį pradėjo Žemaitės dramos teatro Vaikų ir jaunimo studijos SAVI (režisierė Laimutė Pocevičienė), meškučiais apsirengę aktoriai Gabija Būtaitė, Gytis Kumža ir Eglė Simutytė, kurie su vaikais prisiminė pirmąją istorijos ir literatūros pamokėlę, pasikartojo žinias apie septynias Telšių miesto kalvas. Seniausia kalva — Džiugo piliakalnis ir vartai į miestą, antroji — Vilniaus, ant kurios stūkso Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia (Mažoji bažnytėlė), trečioji — Žaliasis kalnelis, — čia yra muziejus ir Vilniaus dailės akademijos fakultetas, ketvirtoji — Insulos su didinga Katedra, penktoji — Malūno, o ją puošia Šv. Mikalojaus cerkvė, šeštoji — Kalėjimo kalva (visiems gerai žinoma kaip Kosmonautų (S. Dariaus ir S. Girėno gatvių) rajonas), paskutinioji— Zakso.
Aktoriai su mažaisiais telšiškiais žaidė, bendravo, piešė ir linksminosi, o žiūrovus grakščiais judesiais ir istoriją menančiais rūbais žavėjo Telšių Žemaitės dramos teatro choreografės Inos Levickienės vadovaujamos šokių studijos auklėtiniai.
2014 metais Masčio ežero prieigose pasirodė Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studento Simono Grigučio diplominis darbas „Meno ženklų įprasminimas Telšių tiltuose“ (vadovas profesorius Romualdas Inčirauskas). Visi šeši Masčio ežero tilteliai turi pavadinimus ir savo „meškiuką“, kurie nuo šiol turės vardus.
Renginyje svečiavosi meškiukų „tėvas“ Telšiai — Lietuvos kultūros sostinė 2016 vizualiųjų menų ambasadorius architektas, profesorius Algirdas Žebrauskas, pedagogė, poetė Elena Borusevičiūtė–Šidlauskienė. Ji  sukūrė tekstus meškiukų pamokėlėms. Pasveikinti vaikučių atvyko Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Dalytė Jonavičienė. Ji režisierei Laimai Pocevičienei ir jauniesiems aktoriams įteikė dovanų.
Renginyje telšiškių siūlomus vardus rinko komisija: A.Žebrauskas,  E.Borusevičiūtė–Šidlauskienė, L.Pocevičienė, Telšių Žemaitės dramos teatro viešųjų ryšių specialistė Donata Kazlauskienė.
„Dėkojame taip aktyviai dalyvavusiems vardų rinkimo konkurse. Iš viso sulaukėme per 120 siūlomų vardų, tad rinktis turėjome iš ko“, — sakė L.Pocevičienė. Komisijos sprendimu, nutarta, kad „meškiukų“ vardai nuo šiol bus tokie: Gėdukas, Alkiukas, Kūkutis, Alėpontioks, Ruzlis, Kontėns. Vardus sugalvojo ir specialiais prizais (puodeliais) bus apdovanoti Daiva Stonkuvienė, Nojus Ubartas, Sandra Miklovė, Monika Drimbienė.
„Nuo šiol kiekvienas galėsime skirti pasimatymus prie Alkiuko, Kontėna, Alėpontioka ir kitų „meškučių“. Gaila, kad renginyje nedalyvavo patys vardų autoriai, tačiau jiems dovanojame puodelius, jog jie kuo plačiau skleistų žinią apie Telšius, edukacines meškiukų pamokėles ir mėgautųsi šilta gardžiai kvepiančia arbata“, — kalbėjo režisierė.
Paskutinėje pamokėlėje mažieji piešė gražiausius „meškiukus“, o už nuostabius kūrinius jiems padovanoti „Baltosios varnelės“ ledai. Renginyje padėkota A.Žebrauskui, E.Šidlauskienei, aktorių rūbų kūrėjoms — Telšių Žemaitės dramos teatro dailininkei Giedrei Slavinskienei ir siuvėjai Daivai Vaitiekienei. Jiems įteiktos saulės geltonumo gėlės — kardeliai. Skambėjo YAMAHA Telšių muzikos mokyklos auklėtinių dainelės. Šventė vaikams prasidėjo ir baigėsi „Meškiukų pamokėlių“ himnu tapusia dainele: „Telšiai — ne Telšiai be kalvų, Telšiai — ne Telšiai be meškų“. („KŽ“ inf.)