Svečius iš Londono sužavėjo Lietuvos jaunimas

Prieš Telšiams tampant Lietuvos kultūros sostine, parengtas projektas „Ant septynių kalvų — septynios meno kalbos“. Teatras — viena iš septynių meno rūšių, kuriam šiemet skirtas ypatingas dėmesys. Praėjusį savaitgalį Žemaitijos sostinėje įvyko V tarptautinis jaunimo teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai“. Šia proga Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas dalyvius pakvietė oficialaus vizito.

Susitikime dalyvavo festivalio organizatorė, Telšių — Lietuvos kultūros sostinės 2016 vyriausioji režisierė Laimutė Pocevičienė, Londono (Didžioji Britanija) „Vital Steige“ teatro trupė, vadovaujama garsaus režisieriaus ir aktoriaus Michael Woodwood, bei Londono teatro „Buckle Up“ aktorių trupė (Neil Sheppeck, Sioned Jones, Amy Millins, Tim Gutterridge), vadovaujama aktoriaus Andrew Hollingworth, Vilniaus universiteto teatro dramos trupės „Minimum“ režisierius Rimantas Venckus.
„Čia lankausi jau penktą sykį ir kaskart atrandu vis kažką naujo. Ačiū už šiltą priėmimą ir rūpestį. Sužavėjo tvarkingas miestas, jūsų nuostabusis amfiteatras“, — sakė pas merą apsilankęs režisierius M. Woodwood. Jis taip pat pasidalijo įspūdžiais apie įvykusias kūrybines dirbtuves, kurias vedė kartu su kolegomis iš Londono. Užsiėmimuose dalyvavo apie 100 jaunų žmonių ne tik iš Telšių, bet ir kitų miestų. „Lietuvos jaunimas puikiai moka angliškai. Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavę jaunuoliai entuziastingi, orientuoti mokytis teatro ir koncentruotis darbui. Priešingai nei anglų vaikai, jūsiškiai ypač pagarbūs, mandagūs, geba tinkamai suformuluoti ir užduoti klausimus“, — įspūdžiais po kūrybinių dirbtuvių dalijosi M. Woodwood. Tęsdamas mintį apie teatrą, svečias iš Londono pasidžiaugė, jog teatro pasaulyje Telšių ir L.Pocevičienės vardas yra žinomi bei vertinami. Susitikime VU teatro trupės „Minimum“ režisierius R. Venckus prisipažino esąs mero P. Kuizino kraštietis, jiedu baigė tą pačią mokyklą. Pažinties proga režisierius rajono vadovui įteikė savo knygą „Kūryba ir edukacija“. Meras taip pat susipažino su Londone gimusiu, tačiau lietuviškų šaknų turinčiu aktorės Sioned Jones vyru Andriumi. Jo senelis — žymus tuometis žurnalistas Bronius Daunoras, kurį laiką dirbęs Telšiuose.
Svečiams P. Kuizinas pristatė pereinamąjį gintarinį Lietuvos kultūros sostinės medį: „Su liūdesiu ir skausmu bei trupučiu džiaugsmo netrukus jį perduosime Klaipėdai“, — atviravo rajono vadovas. Su svečiais pabendrauta prie kavos puodelio, pasidalinta mintimis apie aktorystės meną, pajuokauta, kad politika ir aktorystė turi daug ką bendro. Meras aktoriams ir režisieriams įteikė dovanų su Telšių — Lietuvos kultūros sostinės 2016 atributika ir pakvietė dažniau atvykti į Žemaitijos sostinę. (Telšių r. sav. inf.)