Teisme konsultavo gyventojus

Pirmą kartą Lietuvoje spalio 25-ąją — Europos teisės dieną — Lietuvos teismuose buvo galima nemokamai konsultuotis: gauti atsakymų į kasdienius teisinius testamentų, žemės dalybų, skyrybų ir kitus klausimus, daugiau sužinoti apie teismų veiklą.

Giedra Akavickienė

Iki šiol to Lietuvoje nėra buvę, nes laikomasi taisyklės, kad teismo darbuotojai negali konsultuoti piliečių. Telšių rajono apylinkės teisme gyventojams patarimus dalijo teisėjo padėjėja Aida Stulpinienė.
Tądien į Telšių rajono apylinkės teismą nemokamai pasikonsultuoti atvyko 9 gyventojai. Juos domino įvairios temos: santuokos nutraukimas, išlaikymo pilnamečiui vaikui priteisimas, neveiksniais pripažinimo, mokesčių surinkimas daugiabučių bendrijose, turtinės žalos atlyginimas, kaip išsivaduoti iš lizingų ir panašiai.
Kaip pastebėjo teisėjo padėjėja A.Stulpinienė, piliečiai aktyvūs, negavę patarimo kitose institucijose, atsišaukė į Nacionalinės teismų administracijos kvietimą švenčiant Europos teisės dieną gauti pagalbą teisme.
Nors tikėtasi, kad į konsultaciją gali atskubėti etatiniai skundų rašytojai, tokių neatsirado. Žmonės pasakojo susidūrę su nestandartinėmis situacijomis ir nežinantys, nuo ko pradėti spręsti savo bėdą.
Gavę konsultaciją, kur kreiptis rūpimais klausimais, žmonės džiaugėsi ir dėkojo.
Nemokamas teisines konsultacijas Lietuvoje suorganizavo Nacionalinė teismų administracija, pasekusi Latvijos pavyzdžiu. Tikimasi, kad pirmus metus surengta akcija taps tradicine.

Nuotraukoje: Europos teisės dieną Telšių rajono apylinkės teisme gyventojams patarimus dalijo teisėjo padėjėja Aida Stulpinienė.

Daugiau: lizingas