Vietinės politikos įžūlumas — atiduokite už vieną eurą!

Praėjusią savaitę Savivaldybės taryba priėmė sprendimą leisti „Germanto viloje“ veiklą vykdyti labdaros ir paramos fondui AGAPAO. Posėdyje, kaip reta, kilo aršios diskusijos.

Alvydas Ivoncius

Padėtų sugrįžti į gyvenimą
AGAPAO užsiima nuo alkoholio ir narkotikų priklausomų asmenų reabilitacija bei integracija į visuomenę. Paprastai kalbant, padeda tokiems asmenims atsikratyti juos žlugdančių ir žudančių žalingų įpročių. Fondas nėra išblaivinimo įstaiga. Į jo centrus gali kreiptis asmenys, nusprendę gelbėti patys save bei nuo savo žalingų įpročių keliamų kančių išvaduoti artimuosius.
Fondas kreipėsi į Telšių rajono savivaldybę, prašydamas suteikti pastatą savo veiklai vykdyti. Iš pradžių pasiūlyta buvusi Jaunimo mokykla, tačiau nesutiko aplinkiniai gyventojai. O buvusių gimdymo namų Gedimino gatvėje pastato nepageidautų pati AGAPAO, kadangi ši vieta pernelyg triukšminga.
Telšių rajone apstu alkoholikų, tačiau anaiptol ne visi linkę „atsisveikinti su buteliu“. Į alkoholikų integracijos centrą patenkama tik savo valia, ne per prievartą. Taigi tokie centrai skiriami jau blaiviems žmonėms, norintiems, kad jiems būtų padedama išvengti atkryčio. Alkoholikų integracijos centras nekelia pavojaus visuomenei. Atvirkščiai, stiprina visuomenės saugumą, padėdamas bent daliai žmonių kartu su alkoholizmu atsikratyti jo kartais lydimo nusikalstamumo. Deja, rajono visuomenei valdžia, kaip jai įprasta, nesistengė aiškinti alkoholikų integracijos centro paskirties. Todėl kai kuriems gyventojams toks centras siejosi su prievarta vienon vieton suvežamais girtuoklėliais — tarsi kokiais nakvynės namais.

Jau matyta: gundymas „saldainiuku“
Savivaldybės tarybos posėdyje meras Petras Kuizinas pirmiausia pakvietė kalbėti architektą Algirdą Žebrauską. Šis aiškino esą „Germanto viloje“ ir teritorijoje būtų galima įkurti SPA centrą, viešbutį, kurio reikia Telšių sporto, turizmo raidai vystyti. Esą toks objektas būtų labai patrauklus. Be to, A.Žebrauskas peržiūrėjęs miesto, rajono bendruosius bei kitus planavimo dokumentus ir įsitikinęs, jog atiduoti vilą alkoholikų integracijos centrui būtų „neadekvatus ir skubotas“ sprendimas. A.Žebrauskas neįvardijo jokio investuotojo. Pasak architekto, jei atsirastų rimtas investuotojas, reikėtų jam „Germanto vilą“ atiduoti už vieną eurą.
Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas priminė, kad kadaise buvo šalia „Maximos“ pažadėtas kino teatras, o buvusioje „konservinėje“ šalia naujos „Norfos“ — ledo aikštelė. Investuotojams leidus statyti, šie gražūs pasiūlymai pradingo. Verslininkai pareiškė: jiems tokia veikla nenaudinga. Turėdamas omenyje A.Žebrausko pasiūlymus ir investuotojų netesėtus pažadus, S.Urbonas pareiškė esą susidaro įspūdis, kad visa tai jau kažkada girdėta. O „Kalvotoji Žemaitija“ primena: kadaise A.Žebrauskas, tarsi viešųjų ryšių specialistas, ragino Savivaldybės tarybą leisti miesto centre statyti prekybos centrą, žadėdamas požeminius garažus ir kino teatrą. Vėliau pasirodė visa tai buvus tik propagandinį triuką.

Politikus užplūdo spėlionės
Tarybos posėdyje socialdemokratė, gydytoja-psichiatrė Stefa Naujokienė pranešė, kad leidus AGAPAO veiklą vykdyti „Germanto viloje“, čia integracijos paslaugos bus teikiamos tik kenčiantiems nuo alkoholizmo, bet ne nuo narkomanijos. Buvę gimdymo namai tokiai veiklai nė netiktų: pernelyg triukšminga, o ir pagundos ieškotis alkoholio visai šalia. S.Naujokienė sakė suprantanti šalia „Germanto vilos“ gyvenančią šeimą, tačiau perspėjo: „Reikia bijoti girto, o ne blaivaus alkoholiko“. Spaudoje prieš „Germanto vilos“ perdavimą AGAPAO agitavusi darbietė Laima Jurytė-Zakarauskienė pareiškė — Darbo partijos frakcija balsuos prieš šios vilos ir teritorijos perdavimą minėtai organizacijai. L.Jurytė-Zakarauskienė šiuo savo pareiškimu „susimovė“, tačiau apie tai kiek vėliau.
Algirdas Bacevičius sakė buvo nuvykęs į „Germanto vilą“, apžiūrėjęs. Pastatas apleistas, tačiau vieta unikali, vien teritorija brangiai kainuotų. Jis kritikavo A.Žebrausko pasiūlymą nežinia kokiam investuotojui pastatą ir teritoriją atiduoti už vieną eurą. „Dabar iškilo dilema: atiduoti už vieną eurą, privatizuoti, ar įleisti tuos žmones“,— turėdamas omenyje alkoholikų integracijos centrą kalbėjo A.Bacevičius. Jis priminė: privatus investuotojas viską aptvers tvora ir patekimas į teritoriją bus ribotas.
Konservatorius Mantas Serva taipogi abejojo to paslaptingo investuotojo gerais ketinimais. „Kas gali paneigti, kad neįsteigs kokio viešnamio?“— klausė jis.
Nepartinis Almantas Lukavičius pateikė duomenis, rodančius vietos vertingumą. A.Lukavičiaus manymu, prižiūrėti reikės ne tik patį poilsiavietės pastatą, bet ir kitus objektus, tai ar AGAPAO įstengs tai padaryti. Savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas paaiškino, kad visų objektų priežiūra privalės rūpintis AGAPAO. Liberalsąjūdininkas Artūras Domarkas manė, kad atidavus poilsiavietę investuotojui, už ją mokesčiais galima per kelis metus gauti daugiau nei privatizuojant.
Konservatoriaus Juozo Butkevičiaus manymu, privatizavus ar atidavus investuotojui, teritorija būtų prarasta negrįžtamai. Savivaldybė nieko nebegalėtų reguliuoti. Pasak J.Butkevičiaus, net neaišku, kas ten atsirastų: o gal privačių namų kvartalas?
Šalia „Germanto vilos“ gyvenantis Donatas Višniauskas abejojo AGAPAO veikla, leido suprasti, jog alkoholikų reabilitacijos centras keltų grėsmę visuomenei.
Konservatorė Alfreda Tamoševičienė apgailestavo: „Draustinyje padaryti šitokį dalyką…“, omenyje turėdama alkoholikų integracijos centrą. Paliaupsinusi A.Žebrauską, A.Tamoševičienė paragino… nepadaryti tokios klaidos, dėl kurios miesto centre iškilo „Maxima“. Juokas pro ašaras: o juk ką tik ponia A.Tamoševičienė labai pagarbiai kreipėsi į vieną tos „klaidos“ iniciatorių — A.Žebrauską.

Meras trauktis neketina
Nors darbietė L.Jurytė-Zakarauskienė pareiškė esą jos frakcija balsuos prieš „Germanto vilos“ perdavimą AGAPAO veiklai vykdyti, P.Kuizinas ir Zenonas Mockus balsavo už, o kiti darbiečiai susilaikė. „Kalvotajai Žemaitijai“ Z.Mockus aiškino, kad frakcijoje jis pareiškęs balsuosiantis už vilos perdavimą AGAPAO. Pasak Z.Mockaus, darbiečių frakcijoje savo teorijas apie „Germanto vilos“ panaudojimą dėstė A.Žebrauskas. Z.Mockus paklausęs: o kodėl tie investuotojai nenori pirkti jos aukcione? Atsakymo taip ir neišgirdo. Z.Mockaus manymu, už vieną eurą kam nors atiduoti tokį objektą negalima.
P.Kuizinas mums paaiškino, kad frakcijoje dauguma ketino balsuoti prieš vilos perdavimą AGAPAO, tačiau valdančiojoje koalicijoje nutarta kitaip. „Taigi balsavau taip, kaip nutarėme valdančiojoje koalicijoje. Pastarosiomis dienomis gavau daug informacijos, patvirtinančios, kad sprendimas perduoti vilą AGAPAO buvo teisingas“,— mįslingai prasitarė meras.
„Kalvotosios Žemaitijos“ duomenimis, meras vieno įtakingo bendrapartiečio buvo spaudžiamas atšaukti sprendimą. P.Kuizinas nusiteikęs nekeisti Tarybos sprendimo perduoti vilą alkoholikų integracijos centrui. O vilos atidavimas už vieną eurą kažkokiam „investuotojui“ būtų žala rajono visuomenei.
Savivaldybė bandė poilsiavietę parduoti aukcione. Ją kol kas tebevaldo Savivaldybės įsteigta viešoji įstaiga „Germanto vila“. Šios įstaigos veikla — menka, o kasmet Savivaldybė turi skirti per 50 tūkst. eurų. Tačiau aukcione, kai pradinė kaina buvo per 260 tūkst. eurų, niekas nedalyvavo. Kol vyko aukcionas, ir triukšmo jokio nekilo. Gali būti, kažkas arba laukė, kol kaina nukris, arba tikėjosi „alternatyvių sprendimų aukcionui“. Štai Tarybos posėdyje vieną tokį „alternatyvų sprendimą“ įvardijo A.Žebrauskas — atiduoti už vieną eurą. Besipriešinantieji AGAPAO veiklai, deja, nepateikė jokios informacijos apie tą ar tuos mistinius investuotojus. Kodėl jie slepiasi?