Goeldnerio skverelyje stiebsis jaunos liepos

Iškirtai — pasodink. Laikantis šio principo, jau šį rudenį, pačiu artimiausiu laiku, Žemaitijos sostinėje į dangų viršūnes kels septyniasdešimt septyni nauji medžių sodinukai. Penkiolika iš jų — pačiame miesto centre, Goeldnerio skverelyje.

Lina Dijokienė

Prieš kurį laiką laikraštyje „Kalvotoji Žemaitija“ pasirodžiusiose publikacijose kai kurie visuomenės atstovai priekaištavo Telšių rajono savivaldybės specialistams, jog nesilaikoma pažadų: iškirtus pavojingos būklės senus medžius Goeldnerio skverelyje, nesuskubta jų atsodinti.
Tiesa, tąsyk Telšių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas žadėjo — jau šį rudenį medžiai augs.
Šią savaitę Goednerio skverelyje virė darbas: buvo iškastos duobės, atvežta žemės, būriavosi medžių sodintojai, o iš sunkvežimio priekabos keltuvu į augimo vietas keliavo naujos skvero gyventojos — mažalapės liepos. Pasak R.Račkausko, šie medžiai specialiai šiai vietai parinkti būtent tokie, nes jie formuoja mažesnes, ne tokias vešlias lajas. Goeldnerio skverelyje pasodinta penkiolika liepų. Šią ir kitą savaitę Telšiuose planuojama pasodinti visus 77 numatytus medžius: bus atsodintos piktavalių rankų nulaužtos liepaitės Luokės gatvėje, dešimt liepaičių savo vietą atras po rekonstrukcijos atsivėrusiose erdvėse ties automobilių stovėjimo aikštele Karaliaus Mindaugo gatvėje, Saulėtekio gatvėje, už biokatilinės, numatyta pasodinti dešimt klevų, tiek pat beržų — Plungės gatvėje. Aštuoniolika naujų medžių pakeis nudžiūvusius medžius Masčio ežero pakrantėje — ketinama pasodinti po tris svyrančius gluosnius ir svyrančius beržus, po penkis — sidabrinius ir raudonuosius klevus, įkurdins nebijantį uždrėgstančių vietų pelkinį ąžuolą. Dar vienuolika liepaičių bus pasodintos Kalno gatvėje — čia įrengiant naują automobilių stovėjimo aikštelę teko iškirsti keturias liepas. Už ūgtelėjusius sodinukus „suplota“ beveik 8 tūkst. eurų.
Kaip pasakojo Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas, tuo darbai, susiję su medžiais, šiemet nesibaigs. Suskaičiuota, jog Žemaitijos sostinėje šiuo metu styro beveik devynios dešimtys senų medžių kelmų. Tai ne tik estetinė problema, kai kur šie kelmai trukdo pjauti žolę ar pan. Anot R.Račkausko, ketinama pirkti paslaugą — panaikinti šiuos kelmus. Pirminė apklausa parodė, kad sutvarkyti vieną kelmą gali atsieiti nuo 30 iki 60 eurų.