Pavandenėje gaisre žuvo žmogus

Pavandenėje, per medinio namo virtuvėje kilusį gaisrą žuvo pusamžis vyras.

Neatsargumas gali kainuoti gyvybę. Tuo ne kartą savo kasdieniame darbe įsitikina specialiųjų tarnybų pareigūnai: ugniagesiai ir policininkai.

Nepagelbėjo nė dūmų detektorius
Skaudi nelaimė nutiko praėjusį sekmadienį Pavandenėje. Pavakare, 18.22 val., pranešta, jog dega gyvenamasis namas Dvaro gatvėje. Beje, sulėkę pavandeniškiai gaisrą užgesino vandeniu dar iki atvykstant ugniagesiams. Paaiškėjo, jog gaisras kilo medinio namo virtuvėje. Per gaisrą apdegė virtuvė, dujinė viryklė, aprūko jos bei dviejų gyvenamųjų kambarių sienos ir lubos. Ugniagesiai iš namo išnešė dujų balioną.
Skaudžiausia, jog per gaisrą ne tik apgadintas gyvenamasis namas, bet ir žuvo jame gyvenęs 48-erių vyriškis. Į įvykio vietą atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, aplinkiniai gyventojai iš namo jau buvo išnešę čią gyvenusį namo savininkės sūnų. Kaimynai dar bandė vyriškį gaivinti iki atvykstant ugniagesiams gelbėtojams ir greitosios pagalbos medikams, tačiau, šiems atvykus, liko tik konstatuoti jo mirtį.
Ugniagesiai pasidalijo informacija, jog, apžiūrint įvykio vietą, pastebėta, kad namie įrengtas autonominis dūmų detektorius, tačiau jo skleidžiamo garso dėl neaiškių priežasčių žuvusysis neišgirdo ir nesugebėjo išeiti iš pastato.
Ugniagesiai primena — šio prietaiso paskirtis — pranešti apie gaisrą. Labiausiai tikėtina šio gaisro priežastis — be priežiūros ant dujinės viryklės paliktas gaminti maistas.

Bendravo su gyventojais
Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai aplankė šalia žuvusiojo gyvenančius žmones, vertindami jų būstų priešgaisrinę būklę. Keletui padovanoti autonominiai dūmų detektoriai. Pareigūnai gyventojus konsultavo, kaip saugiai kūrenti krosnis, teisingai eksploatuoti dūmtraukius, kaip ištiktiems nelaimės išsikviesti specialiąsias tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat papasakota apie saugią gyvenseną, kaip svarbu yra pasikeisti pasenusią elektros instaliaciją, įsirengti autonominius dūmų signalizatorius. „Prašome visų būti labiau atsakingiems vieni už kitus ir už aplinką, kurioje gyvename. Saugokime save ir kitus“,— priminė Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus specialistai.

Savaitės gaisrai ir gelbėjimo darbai
Nelaimė Pavandenėje buvo ne vienintelis Telšių rajono ugniagesių gelbėtojų darbas. Liepos 17 d. 13.49 val., reaguodami į pranešimą, kad reikalinga pagalba patekti į butą, kuriame moteris su negalia neatidaro durų, galimai sutriko sveikata, ugniagesiai skubėjo į S.Daukanto gatvę, Telšiuose. Atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, ištraukiamomis kopėčiomis pasiektas praviras langas antrame aukšte ir pro jį patekta į vidų. Moteris rasta vonioje gyva. Atrakinus raktu buto duris iš vidaus, įleisti medikai ir policijos pareigūnai.
Per praėjusią savaitę ugniagesiai gelbėtojai buvo dukart kviečiami į eismo nelaimių vietas. Liepos 16 d. 20.42 val. policijos pareigūnai pranešė, jog po eismo įvykio reikia nuvalyti kelio dangą A11 kelyje, ties Kumpikų kaimu, Degaičių sen. Atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, kur buvo susidūrę du lengvieji automobiliai, atjungti jų akumuliatoriai. Atvykus techninės pagalbos mašinai, automobiliai patraukti nuo kelio. Panaudojus rankinį purkštuvą ir dispergatorių, neutralizuoti išsilieję tepalai ir sušluotos pabirusios duženos.
Liepos 19 d. 03.54 val. pranešta apie apvirtusį automobilį Plungės g. 80 C, Telšiuose, kuriame galimai yra prispaustų žmonių. Atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, automobilis buvo nuvažiavęs nuo kelio, apsivertęs ant stogo, viduje žmonių nebuvo. Ugniagesiai atvertė lengvąjį automobilį, atjungė akumuliatorių.
Liepos 17 d. 16.20 val. pranešta, jog ant kelio yra užvirtę medžiai, kurie trukdo eismui Ilgio g., Kegų k., Žarėnų sen., Telšių r. Padedant gyventojams, medžiai supjaustyti ir patraukti nuo kelio.
Liepos 18 d. 09.25 val. pranešta, jog smilksta miško paklotė Skurvydiškės k., Degaičių sen., Telšių r. Atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, gaisro požymių nesimatė. Atlikus žvalgybą, rasta smilkstančios miško paklotės vieta. Gaisro metu išdegė 5 kv.m plotas.
Liepos 22 d. 12.32 val. ugniagesiai skubėjo į Ežero gatvę, Telšiuose. Paaiškėjo, jog čia buvo deginamos šiukšlės. Jas ugniagesiai užgesino vandeniu. („KŽ“ inf.)