Skubėti daryti gera — kiekvieno samariečio priedermė

Telšių samariečiai, susirinkę į savo ataskaitinį susirinkimą.

„Skubėkime daryti gera!“,— tokiu šūkiu vadovaujasi samariečiai. Ir šis šūkis ne kartą suskambo kalbėtojų lūpose, aptariant Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje Lietuvos samariečių bendrijos Telšių skyriaus, kuriam vadovauja Kazimieras Mitkus, trejų metų veiklą.

Algirdas Dačkevičius

Renginys prasidėjo „Samariečių himnu“. Jau pirmieji jo žodžiai „Palaimink, Dieve, samariečio kelią“, suskambę renginio vedėjos pedagogės Virginijos Mitkienės lūpose, subūrė visus, sukurdami jaukią atmosferą ir nuteikdami nuoširdiems pokalbiams. O ir Lietuvos samariečių bendrijos prezidento Sigyto Klimo sveikinimas telšiškius samariečius maloniai sušildė.
Renginyje dalyvavęs ir kalbėjęs Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros administratorius Vygintas Gudeliūnas pasidžiaugė telšiškių samariečių darbais, nes juos lydi meilė artimui, atjauta ir pagalba. Dvasininkas palinkėjo ir ateityje sėkmingai vystyti šią kilniaširdišką misiją.
Skyriaus pirmininkas K.Mitkus prisiminė prieš trejetą metų pradėtą vystyti samarietišką veiklą ir tuomet kilusius įvairiausius sunkumus. Ypač svarbus buvo finansinis pagrindas, kuriamas asmeninėmis lėšomis. Be to, reikėjo savanorius įtikinti, jog būtina teikti pagalbą tiems, kurie skursta, ištikti negalios ar kitokių gyvenimiškųjų bėdų bei neturi į ką atsiremti.
K.Mitkus ir šiandien dėkingas Justinai ir Broniui Fabijonavičiams, Petronelei ir Algirdui Lingiams, Virginai ir Anicetui Šilgaliams, Laimutei ir Viloratui Sabaliauskams, Giletai ir Ryčiui Lesiams, Jurgitai Balnienei, Bronislovui Eirošiui, Vaclovui Meižiui, Ignacui Žimailai, kurie patikėjo samarietiška idėja ir įnešė kilniai veiklai vystyti po 500 eurų. Jis taip pat pagarbiai paminėjo prie samarietiškos veiklos ištakų savo naudingomis idėjomis prisidėjusius Stanislavą Labutienę, Petrą Upermoną, Genovaitę Aleksandravičienę, Algirdą Šlajų ir kitus.
Pasak K.Mitkaus, Dievulis taip surėdė pasaulį, kad jame niekuomet nėra lygiavos. Visuomet atsiranda žmonių, kuriems reikalinga pagalba, o kitiems nėra kam ir vandens stiklinės paduoti. Čia į pagalbą ir ateina samariečiai, aukodami savo laiką, mintis, gabumus, parodydami didelę kantrybę ir altruizmą.
Susidurdamas su įvairiausiais gyvenimiškaisiais iššūkiais, telšiškių samariečių vadovas mėgsta prisiminti genialųjį Albertą Einšteiną, kuris yra pasakęs: „Didžiausių šio laikmečio problemų neįmanoma nei įveikti, nei nugalėti tik tame sąmoningumo lygmenyje, kuriame tos problemos buvo sukurtos“.
K.Mitkus pasidžiaugė unikaliu telšiškių samariečių socialiniu projektu Lietuvoje. Tai „Atiduotuvė“, draugėn subūrusi vargstančiuosius ir geradarius. „Kiekvieno mūsų namuose susikaupia visai gerų, bet jau buityje nebenaudojamų daiktų — rakandų, baldų. O ir su drabužiais tas pats — auga vaikai, keičiasi ir suaugusiųjų formos ar mados, nebenešiojama avalynė,— visa tai užima daug vietos spintose ar dėžėse. Tokius nereikalingus, bet dar pakankamai gerus daiktus negalima išmesti į šiukšlių konteinerius, o juos reikia atvežti į Telšių „Atiduotuvę“, įsikūrusią Karaliaus Mindaugo g. 1a, buvusių kareivinių teritorijoje, garažuose. Specialus konteineris stovi ne tik čia, bet ir prie prekybos centro „Mastis“, Kauno g. 21.“,— sakė K.Mitkus.
Pasak telšiškių samariečių vadovo, jis labai dėkingas UAB „Autotikslas“ vadovybei ir vadybininkui Dariui Antušui už dalykišką bendradarbiavimą. Būtent šios bendrovės dėka iki metų pabaigos stovės Telšiuose 5 specialūs konteineriai, į kuriuos miestelėnai galės krauti jiems nereikalingus buityje daiktus. UAB „Autotikslas“ turi ir savo labdaros parduotuvę, kuri užsiima kilnia veikla — atlikusius paaukotus daiktus — daugiausiai drabužius — siunčia vargstantiems Afrikos gyventojams.
K.Mitkus pastebėjo, jog „Atiduotuvės“ projektas turi keleriopų funkcijų, ypač socialinę ir aplinkosauginę, bet neretai susiduriama su problema, kai aukotojai neturi transporto aukojamiems daiktams atvežti. Gerai, jeigu atsiranda bičiulių, laikinai galinčių padėti transportu.
Telšiškių samariečių vadovas pasidžiaugė ir jaunųjų samariečių, kuriems vadovauja mokytoja Virginija Mitkienė, veikla. Ypač aktyvios „Džiugo“ gimnazijos gimnazistės Virmina Steckytė ir Brigita Andrijaitytė, tačiau K.Mitkus negali pamiršti ir „Žemaitės“ gimnazijos auklėtinės Klaudijos Lesytės, „Ateities“ progimnazijos moksleivio Ernesto Jonkaus, kurie buvo labai pastebimi samarietiškoje veikloje, o ir dabar jai neabejingi.
Telšių samariečių vadovo žvilgsnis — platus ir orientuotas į ateitį. Jam rūpi vaikų užimtumo dienos centrų steigimas. Toks centras jau įsteigtas „Atžalyno“ progimnazijoje, neblogai vyko derybos su „Kranto“ progimnazija, matyt, jos ateityje bus pratęstos.
Pasak K.Mitkaus, kiekvienas žmogus yra vertybė. Jis gali dirbti tai, ką sugeba ir padėti kitiems. „Nėra nė vieno žmogaus, kuris nebegalėtų visiškai nieko ir nėra nė vieno žmogaus, kuris sugebėtų viską“,— pacitavo pamėgtą sentenciją K.Mitkus.
Į gerus darbus Žemaičių sostinės labui samariečius įtraukė projektas „Pagražinkime mūsų Telšius“. Nauda abipusė: ir miestui, ir žmonėms. Pastariesiems galima prisidurti ir prie pensijos, užsidirbant vadinamųjų „darbadienių“, už kuriuos mėnesio pabaigoje pervedami pinigai prekybos centrams, kur galima įsigyti įvairiausių prekių, išskyrus alkoholinių gėrimų, rūkalų ir loterijos bilietų.
Trejų samarietiškųjų metų veikla pasidžiaugė Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas, Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė su vyresniąja specialiste Reda Raginskiene, Tarybos narys ir samariečių geradaris Danielius Rupšys, Telšių nevyriausybinių organizacijų vadovė Nijolė Vaičekauskė, UAB „Autotikslas“ vadybininkas Darius Antušas.
Į renginį nuotaikingai įsipynė Aniceto Šilgalio perskaitytas eilėraštis samariečiams, jaunosios samarietės Virminos Steckytės dainos. Padainavo ir vyresnio amžiaus žmonių ansamblis „Atgaiva“, vadovaujamas Janinos Fabijonavičienės.
Netrūko už gerus darbus padėkos raštų, dovanų, o samariečiai savo pieštais paveikslais ne vieną pamalonino.
Po renginio įvyko Telšių samariečių ataskaitinis susirinkimas, kuriame bendrijos skyriaus pirmininku išrinktas K.Mitkus.