Tarptautinio projekto metu — pamokantys išgyvenimai

Daugiau kaip 10 dienų Telšiuose, Džiuginėnų patirtinio mokymosi centre, rezidavo 15-17 metų jaunuoliai iš trijų šalių: Vokietijos, Ispanijos ir Lietuvos. Tarptautinių jaunimo mainų projekto „Generation Europe“ metu didžiausias dėmesys skirtas aplinkosaugos srities temoms. Per įvairias patirtis jaunimas mokėsi ir kitus mokė atsisakyti plastiko gyvenime, ragino mąstyti „žaliai“.

Donata Kazlauskienė
Projekto „Generation Europe“ komunikacijos atstovė

Siuvo maišelius
Projektas „Generation Europe“ — trejų metų trukmės (2018-2020 m.) projektas. Praėjusiais metais jis vyko Ispanijoje, o šiemet įgyvendintas Lietuvoje. Skirtingose veiklose dalyvavo 34 dalyviai, iš jų 24 jaunuoliai ir 10 vadovų. Vokietijai atstovavo organizacija „Mediencooperative Steinfurt e.V.“, Ispanijai — asociacija „Opendoors“, Lietuvai — Atvirasis Telšių jaunimo centras.

Jaunimo mainus Telšiuose organizavo ir įgyvendino iniciatyvinė grupė: vadovai Saulena Pilitauskaitė ir Vitalijus Praspaliauskas, jaunimo darbuotoja Vigilija Eringytė, tarptautinės savanorės Nana Khunchukashvili (Sakartvelas), Hatice Sari (Turkija) bei komunikacijos specialistė Donata Kazlauskienė. Šios organizacijos bendradarbiauja jau aštuntus metus, prieš tai buvo įgyvendinami kiti projektai. „Projektu siekiama skatinti jaunus žmones imtis iniciatyvos keisti dalykus savo artimiausioje aplinkoje prisidedant prie visai Lietuvai ir Europai aktualių problemų sprendimo. Siekiant kokybiško rezultato, stengiamasi, kad visus trejus metus projekte dalyvautų tie patys jaunuoliai“,— sakė S. Pilitauskaitė.
Tarptautinių jaunimo mainų dalyviai aktyviai leido laiką: susipažino su Telšių miestu, keliavo į žygį pėsčiomis, lankėsi Nidoje, beveik kas vakarą rengė nacionalinius šalių vakarus, per kuriuos susipažino su lietuvių, ispanų, vokiečių, sakartvelų ir turkų kultūra.
Ypatingas dėmesys skirtas darbui grupėse, kurių metu dalis jaunimo iš antrinių žaliavų siuvo maišelius bei pirkinių maišus ir ruošėsi akcijai „Second chance“ (antras šansas angl.), kiti ruošėsi nacionaliniams vakarams, o treti dirbo medijų grupėje ir rengė projekto viešinimo kampaniją.

Praeivių apatija
Prie trijų prekybos centrų Žemaitijos sostinėje dvi dienas jaunuoliai ragino praeivius suteikti daiktui antrą šansą ir kvietė priimti iššūkį „Second chance“ (antras šansas angl.). Projekto dalyviai atsakingai ruošėsi akcijai mieste, patys siuvo medžiaginius maišelius iš senų užuolaidų medžiagos, atnaujino stiklainius ir ant jų klijavo „Second chance“ lipdukus. Tarą jaunimas dalino praeiviams prie parduotuvių ir su ja kvietė įsigyti prekių, atsisakant plastikinių maišelių bei vienkartinių plastiko dėžučių, esančių parduotuvėse. Priėmusių iššūkį laukė dovanos — pačių jaunuolių siūti pirkinių maišeliai su projekto logotipais. Pabrėžtina ir tai, kad jaunimas akciją surengė ne tik Telšiuose, bet ir Rygoje.
„Dėkojame socialiai atsakingiems prekybos centrams „Maxima“, „Mon“ ir „Norfa“. Jie, ilgai nesvarstydami, davė leidimą prie įėjimų dalinti medžiaginius maišelius ir stiklainius“,— džiaugėsi projekto vadovė Saulena Pilitauskaitė.
Po surengtos akcijos kalbinti jaunuoliai prisipažino patyrę emocijų audrą. Projekto dalyviai pastebėjo, kad nemaža dalis praeivių, deja, tik numodavo ranka mesteldami neturį laiko. Žmonės keitėsi, slinko ilgos minutės, kol būdavo atrastas „tinkamas“ pirkėjas, sutinkantis priimti iššūkį.

Giraitė Kauno gatvėje
Vieną projekto dieną buvo suplanuotas vizitas pas Telšių rajono savivaldybės merą Kęstutį Gusarovą. Čia juos pasitiko rajono vadovas, jo patarėja Rugilė Kumžaitė ir Telšių rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėja Gintarė Baltrūnė. Tarptautinių jaunimo mainų dalyviai pristatė savo projektą, pranešimą apie plastiko daromą žalą skaitė Lietuvos atstovas Ignas Videika ir ispanė Paula Soler Diaz.
„Jau pernai lietuvių grupė nusprendė, kad nori gilintis į gamtosaugos, aplinkosaugos, atsakingo vartojimo temas. Visus metus dirbome šiomis temomis, diskutavome. Telšiškiai jaunuoliai neliko abejingi masiniams miškų kirtimams, tad, atkreipiant visuomenės dėmesį į šią opią problemą, nusprendėme sodinti medžius kartu su kitų šalių atstovais“,— kalbėjo V.Praspaliauskas. Projekto „Generation Europe“ dalyviai atliko ypatingą misiją ir prisidėjo prie žalesnio Telšių miesto kūrimo: Kauno gatvėje pasodinti 25 medžiai (liepos ir maumedžiai). Kaip juos sodinti ir prižiūrėti, jaunuolius mokė VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vyr. miškininkas Arvydas Jokužys ir gamtotvarkos specialistė Edita Lydienė. Tam, kad atsirastų giraitė, palaikė ir ypač daug padėjo G.Baltrūnė. Projekto dalyviai ypač dėkoja automobilių servisui UAB „Autoalvus“ už galimybę gauti vandens medžiams laistyti.

Baigiamasis renginys
Didelis dėmesys visų tarptautinių jaunimo mainų metu buvo skirtas pasiruošimui baigiamajam renginiui Telšių miesto amfiteatre. Čia jaunimas kartu su savo vadovais (S. Pilitauskaite, V. Praspaliausku, Ralfu Bornstedu (Vokietija) ir Alberto Lacort (Ispanija) pristatė projektą, surengė performansus, per kuriuos akcentavo plastiko daromą skriaudą gamtai, atskleidė savo išgyvenimus ir perteikė gyventojų reakcijas akcijos „Second chance“ metu, atliko populiarią Maiklo Džeksono dainą „We are the world“, pristatė kurtus trumpus videofilmukus, kurių viename pristatė įgyvendintas veiklas, o kitame, duodami interviu, dalinosi savo išgyvenimais. Už dėmesį aplinkosaugai ir iniciatyvą kurti „žalesnius“ Telšius, mero padėkas ir Žemaitijos vėliavas įteikė patarėja R.Kumžaitė.
Renginys baigtas dokumentiniu filmu „Plastiko vandenynas“. Tai abejingų nepaliekanti dokumentika, kurioje akcentuota plastiko žala gamtai, dėl jo žūvantys gyvūnai. Negana to, atskleista, jog kiekvieno žmogaus viduje jau yra galybė mikroplastiko dalelių, kenkiančių sveikatai.
Projektą administruoja organizacija IBB (Internationales Bildungs und Begegnungswerks e. V.), finansuoja — Vokietijos ministerijos Mercator fondas ir ES programa Erasmus+.