Regioninė Telšių ligoninė — socialiai atsakingas ir patikimas darbdavys

Regioninės Telšių ligoninės Personalo skyriaus vedėja Aniceta Mikutienė ir Personalo skyriaus specialistė Ramunė Katarskienė.

Jos nedėvi baltų chalatų, neskiria gydymo, jos paprastai netgi nematomos pacientų ar artimųjų. Tačiau šios moterys — VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Personalo skyriaus vedėja Aniceta Mikutienė bei minėto skyriaus specialistė Ramunė Katarskienė — yra tam, kad užtikrintų sklandų viso didžiulio mechanizmo — ligoninės darbą.

Lina Dijokienė

Nuoširdus bendradarbiavimas
„Čia būna kiekvieno ligoninės darbuotojo darbo pradžia ir pabaiga“,— šypsosi Personalo skyriaus vedėja ir šio skyriaus specialistė, pakvietusios jaukaus pokalbio į vedėjos kabinetą. Pirmiausia dėl to, kad įstaiga tikrai turi kuo pasigirti Telšių rajono žmonių įdarbinimo srityje.
Ramunė Katarskienė, VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Personalo skyriaus specialistė, pasakojo, kad jau trečius metus dalyvauja Užimtumo tarnybos rengiamame renginyje „Valdyk karjerą — gaudyk kontaktą“. „Taip vykdoma socialinė partnerystė. Šiame renginyje renkasi darbdaviai ir mūsų potencialūs darbuotojai. Jie klausinėja apie darbo vietas, galimo darbo pobūdį, darbo sąlygas. Šitokie renginiai labai patogu, ieškantiems darbo žmonėms daug paprasčiau susipažinti su galbūt būsima darboviete, o mums — pasirinkti gerą ir patikimą darbuotoją“,— sakė R.Katarskienė.
Personalo skyriaus darbuotojų kasdienis darbas: sutarčių sudarymas, jų nutraukimas, įsakymų rengimas, pareiginių nuostatų sudarymas, darbo ir atostogų grafikai, derinimas poilsio ir darbo režimų, ieškojimai optimalų variantų. Ne tik deriname, bet ir kontroliuojame, kaip jų laikomasi, ieškome pačių geriausių sprendimų“,— sakė A.Mikutienė.

Abipusė nauda
Personalo skyriaus vedėja A.Mikutienė pasakojo, kad VšĮ Regioninės Telšių ligoninės ir Užimtumo tarnybos (anksčiau — Darbo biržos) bendradarbiavimas vyksta nuolat: būna, kad ieškoma naujų darbuotojų, pasitaiko, kad kartais prireikia surengti darbuotojų perkvalifikavimą ar pan. Kaip pažymėjo pašnekovė, visada ieškoma sąlyčio taškų ir pasiseka jų rasti. Užimtumo tarnyba pagelbėjo, kai ligoninė ieškojo elektriko, pagalbinių darbininkų, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų. Pavyzdžiui, kai 2018 m. pradžioje ligoninėje buvo įsteigtas Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius, reikėjo viso būrio slaugytojų padėjėjų. „Tada mes kreipėmės į Darbo biržą (dabar — Užimtumo tarnyba), jie mums siuntė pas juos užsiregistravusius darbuotojus. Toms moterims kolegijoje suorganizavome 9 savaičių trukmės kursus ir taip pasiruošėme slaugytojų padėjėjas. Šiandien minėtame skyriuje dirba 12 slaugytojų padėjėjų. Beveik visos — nuo pat to skyriaus įsikūrimo“,— pabrėžė A.Mikutienė.
Ji akcentavo, kad slaugos skyriuje darbas nelengvas, sudėtingas, tačiau darbuotojų kaitos beveik nėra.

Gyvas didelis organizmas
Tiesa, ne visada užimtumo tarnyba gali ir padėti. „Nors ligoninei labiausiai trūksta gydytojų, tačiau dar nėra pasitaikę, kad Užimtumo tarnyba mums atsiųstų gydytojų. Čia jau mes patys sukame galvas, mūsų ligoninės administracija visais įmanomais keliais ieško trūkstamų specialsitų. Šiuo metu VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje dirba 472 darbuotojai, iš jų — 77 gydytojai. Turime 25 specialybių gydytojus. Taip pat dirba 200 slaugos personalo, tarp jų bendrosios praktikos slaugytojai, akušeriai, ligoninėje dirba ir masažuotojai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, laboratorinės diagnostikos specialistai. Nors nesame skaičiavę, kiek įvairių pareigybių turime, bet tikrai susidarys keliolikos sąrašas“,— sakė Personalo skyriaus vedėja.
Tik iš pirmo žvilgsnio Regioninė Telšių ligoninė — tik gydymo įstaiga. Tam, kad būtų užtikrintas patikimas jos funkcionavimas, kasdien pluša daugybė žmonių. Pašnekovės pasakojo, kad ligoninėje įkurta vienuolika skyrių, veikia atskiras didelis padalinys — konsultacinė poliklinika. Taip pat yra Ūkio skyrius, vaistinė, klinikinė diagnostinė laboratorija, maisto paruošimo skyrius, sterilizacinė bei skalbinių priėmimo ir išdavimo skyrius. „Ligoninė — didžiulis organizmas. Čia verda gyvenimas: vieni ateina, kiti išeina, vieni suserga, kiti vaduoja. Vis dėlto labai smagu, kad mūsų ligoninės kolektyvas, nors ir didelis, tačiau labai darnus. Džiaugiamės, kad labai draugiškai gyvename, o darbiniuose santykiuose vyrauja geranoriškumas, vienas kito supratimas, žmogiška atjauta. Ypač džiaugiamės įstaigos vadovu. Su direktore visada galima pasitarti, pasiklausti. Manau, kad kiekvienas darbuotojas man čia pritartų“,— nuoširdžiai kalbėjo A.Mikutienė.

Verda gyvenimas
Darbuotojų kaita, nors ir nedidelė, bet vyksta. Kaip minėjo A.Mikutienė, nuo 2019 m. pradžios iki spalio buvo priimta 23 nauji darbuotojai, iš jų — net devyni gydytojai, o atleisti 28 darbuotojai, iš jų — 5 gydytojai. Gyvenimas nestovi vietoje: žmonės sensta, išeina į užtarnautą poilsį, keičia gyvenamąją vietą, išvyksta mokytis ar tiesiog turi kitokių planų — tokios dažniausiai iš ligoninės, kaip darbdavio, išeinančiųjų priežastys.
Pašnekovės pripažįsta, kad šiuo metu ligoninėje didžiausia problema — gydytojų stoka. Jos skaičiuoja: Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, Traumų centre, reikėtų vidaus ligų gydytojo, medicinos gydytojo, šeimos gydytojo budėjimams, ligoninei reikia anesteziologo, gydytojo neurologo, urologo, gydytojo psichiatro, okulisto, gydytojo neonatologo, praverstų gydytojas kardiologas, taip pat ieškoma anestezijos ir intensyvios terapijos, operacinės slaugytojų, medicinos technologų.
„Nemažai turime rezidentų. Kaip žinote, yra programa, skirta paremti būsimų gydytojų mokslą, taip siekiant juos pritraukti į Telšių ligoninę. Pasitaiko, kad atvažiuoja jauni rezidentai padirbėti laikinai, pabudėti, o mes tada įkalbiname juos pasilikti“,— pasakojo Personalo skyriaus vadovė.

„Auginti“ pagarbą
Kita be galo aktuali problema — didelis medikų darbo krūvis, pervargimas, perdegimo sindromas. Personalo skyriaus darbuotojos, nors ir nesusiduria tiesiogiai su pacientais, tačiau labai gerai pastebi keistokas ir nerimą keliančias tendencijas. „Pasitaiko, kad kreipiasi į administraciją, arba kreipiasi į žiniasklaidą, aiškindami ar piktindamiesi, kodėl ten neskyrė vienokio ar kitokio gydymo, kodėl tuos vaistus suleido… Štai skambina sūnus direktorei iš užsienio. „Tėvo neimsiu iš ligoninės, dėkit, kur norite. Jei čia nėra slaugos vietos, ieškokite visoje Lietuvoje“. Negi ligoninės vadovas turi tokį tėvą vežtis pas save į namus?“,— ligoninės gyvenimo skaudžias akimirkas prisimena pašnekovės. Moterys neslepia, kad medikams tenka išgirsti bjaurių žodžių, patirti pykčio, keiksmų protrūkių.
Pasak pašnekovių, daliai visuomenės turbūt atrodo, kad gydytojas negali nei į tualetą nueiti, nei kavos išgerti, nei susirgti. Stebisi labai kategorišku kai kurių pacientų požiūriu, nepakantumu, pagarbos trūkumu. O juk reikia palyginti nedaug — abipusės pagarbos ir pastangų vienam kitą suprasti.

Darbas — tarp žmonių
„Personalo darbas man labai patinka ir yra įdomus, nes tai ne tik popierinis darbas, bet ir bendravimas su žmonėmis“,— sakė Personalo skyriaus specialistė R.Katarskienė. Kolegei pritarė ir Personalo skyriaus vedėja. „Aš savo darbą labai mėgstu. Čia dirbu jau 21 metai. Niekada nebuvo nė minties, kad norėčiau keisti darbą. Man labai patinka bendrauti su žmonėmis, nesu niekada su niekuo susipykusi. Žinoma, kai reikia, pasakai ir kažkokią pastabą, įspėji darbuotoją. Bet niekada nepamirštame svarbiausio — žmogaus, darbuotojo“,— teigė A.Mikutienė.
Akivaizdu, kad Regioninėje Telšių ligoninėje vyrauja socialinė darna: ligoninės darbuotojai saugo savo darbą, o įstaiga, kaip geras ir patikimas darbdavys, saugo, globoja, brangina ir rūpinasi savo darbuotojais. Kaip ir pridera, užtikrina socialines garantijas, laiku moka atlyginimą, gydytojams stengiamasi, pagal galimybes, kompensuoti kelionės išlaidas. Ištikus nelaimei — mirus šeimos nariui, ligoninės darbuotojui skiriama vienkartinė išmoka. Net kai tenka atleisti darbuotoją, mažinti etatus, stengiamasi tai padaryti kaip įmanoma neskausmingiau, kad neliktų žmogui nuoskaudų.

Jautri padėka
Kaip minėta, Všį Regioninę Telšių ligoninę, kaip atsakingą, socialinę partnerystę plėtojantį darbdavį, vertina ne tik patys šios įstaigos darbuotojai. Ligoninės pastangas saugoti ir gerbti darbuotojus, bendradarbiauti, įvertino ir socialinis partneris — Lietuvos užimtumo tarnyba. „Labiausiai už viską vertiname bendrystę sprendžiant sudėtingas Lietuvos piliečių integracijos į darbo rinką situacijas. Užimtumo tarnybai minit Darbo biržų veiklos 100-metį ir sėkmingą bendradarbiavimą su Jūsų organizacija, dėkoju už darbą ieškančių asmenų įdarbinimų tvarumą“,— savo padėkoje rašė Lietuvos užimtumo tarnybos vadovė Ligita Valalytė.