Sveikatos apsaugos ministro medaliai — Telšių ligoninės darbuotojams

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė (antra iš dešinės) su sveikatos apsaugos ministro medaliais apdovanotais (iš kairės) infekcijų kontrolės specialiste Asta Matulevičiene, Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja gydytoja Giedre Girdvainyte ir vairuotoju Mindaugu Kiburiu.

Neseniai Respublikinės Šiaulių ligoninės Konservatyviosios medicinos klinikos kiemelyje apdovanoti Šiaulių ir Telšių regionų medikai, prisidėję prie sėkmingo COVID-19 pandemijos suvaldymo. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga medalius „Už reikšmingą indėlį Lietuvos žmonių sveikatai“ įteikė Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjai gydytojai Giedrei Girdvainytei, infekcijų kontrolės specialistei Astai Matulevičienei ir vairuotojui Mindaugui Kiburiui.

Algirdas Dačkevičius

Svarbiausia — sėkmingas komandinis darbas
Įteikdamas medalius, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga dėkojo medikams už kilnų, nuoširdų ir pasiaukojantį darbą pirmosiose gretose, suvaldant koronaviruso plitimą.
„Jums teko stoti į pirmąsias kovos gretas, kai priešas dar net nebuvo gerai žinomas. Tik Jūsų profesionalumo ir pasiaukojimo dėka pavyko išgelbėti daug gyvybių ir užkirsti kelią nevaldomam viruso plitimui. Ir nors virusas dar nėra išnykęs, šiandien galime tvirtai teigti, jog Lietuva sėkmingai susitvarkė su šiuo iššūkiu ir tapo pavyzdžiu kitoms valstybėms“,— sakė A.Veryga.
Ministras dėkojo medikams ne tik už profesionalų darbą su pacientais, bet ir už jų teiktas idėjas bei pasiūlymus, už jų inicijuotas naujoves. A.Veryga akcentavo, jog svarbus sėkmės faktorius buvo komandinis darbas.
„Suvieniję skirtingų sričių specialistų turimas žinias, visi dirbome kaip viena komanda: epidemiologai, infektologai, medikai, visuomenės sveikatos specialistai, kiti ekspertai. Mokėjome klausytis vieni kitų ir padėti vieni kitiems — tai buvo mūsų stiprybė“,— sakė sveikatos apsaugos ministras.
Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė pasidžiaugė telšiškių ir šiauliškių medikų bendradarbiavimu. „Nuotoliniuose pasitarimuose visuomet jautėme dalykišką ir ramų, be panikos Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus Remigijaus Mažeikos balsą, aptariant COVID-19 svarbiausias problemas“,— sakė ligoninės vadovė.
Savo ruožtu per apdovanojimų ceremoniją R.Mažeika pasidžiaugė: „Jei ne Šiaulių ir Telšių apskričių gyventojų susitelkimas, parodytas atsakingumas bei sąmoningumas, visų šių apskričių medikų aukštas profesionalumas, organizuojant ir įgyvendinat Šiaulių COVID-19 klasterio veiklą, apsaugant save ir pacientus, nebūtų lydėjusi sėkmė ir nebūtų išvengta medikų bei pacientų užsikrėtimų gydymo įstaigose. Nuoširdžiausia Jums padėka už nueitą kelio dalį“.

Pasirinkta kovos su pandemija strategija — pasiteisino
Pasak Regioninės Telšių ligoninės direktorės, apdovanotųjų sveikatos apsaugos ministro medaliais galėtų būti ir gerokai daugiau, nes visas kolektyvas dirbo ir dirba labai vieningai. Tačiau kai kam teko labai dideli krūviai, o ir organizacinis sumanumas bei kontrolė, kad COVID-19 neplistų nei tarp medikų, nei pacientų, buvo labai svarbūs veiksniai. Toks atsakingas darbas davė puikių rezultatų — Telšių, kaip ir Šiaulių medikai, išvengė pandeminio užkrato.
Vienas iš atsakingiausių vaidmenų Regioninėje Telšių ligoninėje, kovojant su pandemija, atiteko Priėmimo-skubios pagalbos skyriui, kuriam vadovauja gydytoja Giedrė Girdvainytė. Jos dalykiškas požiūris, jog negalima pasiduoti baimei, taip pat sumani strategija labai visus motyvavo. Pasak vedėjos, medikai nuo pat pandemijos pradžios buvo apsirūpinę visomis apsaugos priemonėmis, griežtai laikėsi visų Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų. Žinoma, pasitaikė tokių lankytojų, kurie nenorėjo laikytis nustatytos skyriaus tvarkos — visokiausiais būdais stengėsi patekti pas ligonius, kai kurie vyrai priekaištavo, kad kartu negali būti su gimdančiomis moterimis.
„Blogiausia, kad buvo susiduriama su meluojančiais asmenimis, teikusiais neteisingą informaciją apie grįžimą iš užsienio šalių ar turėjusių kontaktų su sergančiais asmenimis“,— sakė J.Seiliuvienė.
Didžiulį darbą atliko infekcijų kontrolės specialistė Asta Matulevičienė. Ji tapo strateginio COVID-19 skyriaus įsteigėja Regioninėje Telšių ligoninėje, derino pacientų srautus, prižiūrėjo atitikties higienos normoms reikalavimus. Infekcijų kontrolės specialistė sugebėjo prieiti ir prie mediko, ir prie paciento bei paaiškinti, kaip svarbu tinkamai nešioti apsaugos priemones. O kur dar jos kiti darbai — bendravimas su ministerija, ligonių kasomis, visuomenės sveikatos centrais ir kitomis institucijomis. Pacientų, kuriems prireikė šio specialaus skyriaus paslaugų, buvo apie 100.
Pasak A.Matulevičienės, Telšių ligoninėje per mėnesį vidutiniškai sunaudojama apie 100 litrų dezinfekcinio skysčio, apie 50 tūkst. porų pirštinių ir apie 11 tūkst. apsauginių kaukių.
Akis į akį su pandemija susidūrė ligoninės vairuotojas Mindaugas Kiburys. Jo automobilis buvo specialiai įrengtas COVID-19 sergantiems ar šia liga įtariamiems asmenims vežti. Jis dirbo neskaičiuodamas valandų, o po tokios darbo dienos, nusivilkus specialiąją apsauginę aprangą, po ja rūbai buvo tiesiog gręžtini nuo prakaito. „Vežiau daugiausia „užsieniečius“ iš oro uostų ir keltų, taip pat gabenau tyrimų mėginius į laboratorijas“,— sakė M.Kiburys.

Nuolat reikia būti budriems
Pasak ligoninės direktorės J.Seiliuvienės, šiuo metu teikiama apie 80 proc. ligoninės paslaugų. Pacientai į ligoninę įleidžiami, laikantis visų higienos normų. Asmenys, norintys patekti į ligoninę, turi būti iš anksto registruoti ir įrašyti į sąrašus.
Kadangi COVID-19 virusas niekur nedingo, kiekviename ligoninės stacionaro skyriuje yra įrengtos izoliacinės patalpos. Ten pacientai paguldomi, kol laukia tyrimų rezultatų. Karščiuojantiems ligoniams skirtos atskiros lovos Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje.
Pasak J.Seiliuvienės, nereikėtų be reikalo lankyti ligonių, nes visais yra profesionaliai rūpinamasi, žmonės pamaitinti. Be to, ir šiuo metu lankytojų srautai griežtai reglamentuojami — jų palatoje vienu metu gali būti po vieną. Reikėtų suprasti, kad ligoninėje guli pacientai, kurių imunitetas silpnesnis, todėl toks organizmas lengviau pasiduoda įvairioms infekcijoms, tarp jų ir galimam koronavirusui. Pacientų lankymo laikas — nuo 11 iki 13 val. ir nuo 17 iki 18 val.
Tiek karantino metu, tiek ir dabar — svarbiausia medikų ir pacientų saugumas. Reguliariai tiriami visų skyrių darbuotojai, kurie turi tiesioginį ryšį su pacientais. Per savaitę dėl koronaviruso ištiriama apie 5 proc. personalo darbuotojų.
Koronaviruso baigties šiuo metu niekas negali numatyti, todėl kiekvienas turi būti labai sąžiningas ir saugoti ne tik save, bet ir kitus. O medikams atitenka ypatinga misija, nes be jų pagalbos pavojingo užkrato būtų neįmanoma įveikti.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.