Teismas atsisakė priimti „Orlio“ kasacinį skundą

Kovo ir liepos mėnesiais rašėme, kad Telšiuose žinoma, Savivaldybės administracijos rengtus konkursus laimėjusi UAB „Techsis“ ir jos vadovas Algirdas Birkantas bei kita jo įmonė „Orlis“, pasirodo, įklimpo į galimos korupcijos skandalą. Sausio 10 dieną Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmai paskyrė baudas A.Birkantui ir uždarosioms akcinėms bendrovėms „Techsis“ bei „Orlis“. A.Birkantas bei jo bendrovės Mažeikių teismo sprendimą apskundė Šiaulių apygardos teismui. Šis tenkino ne A.Birkanto, „Techsio“, „Orlio“ apeliacinius, o prokurorų skundus. O štai rugsėjyje Aukščiausiasis teismas atsisakė priimti UAB „Orlis“ pareiškimą. Tai reiškia, kad liko galioti Mažeikių ir Šiaulių teismų nuosprendžiai.

Alvydas Ivoncius

Apkaltino papirkinėjimu
Mažeikių teismo A.Birkantas bei jo valdomos bendrovės buvo nuteistos už Mažeikių rajono savivaldybei priklausančios UAB „Mažeikių vandenys“ direktoriaus papirkinėjimą.

Teismo manymu, A.Birkanto daugkartinis bendravimas su „Mažeikių vandenų“ darbuotojais, būsimų darbų aptarimas ir darbų atlikimo kainos derinimas patvirtino, kad A.Birkantas iš anksto žinojo apie būsimus viešuosius pirkimus, jo įmonės buvo kviečiamos dalyvauti darbų pirkimuose. Žinodamas atliekamų darbų apimtis, galėjo pasiūlyti kainas, kad laimėtų viešuosius pirkimus, dėl ko už tai atsilygindavo duodamas kyšius „Mažeikių vandenų“ vadovui, kad ignoruojant ir pažeidžiant viešųjų pirkimų tvarką, būtų užtikrintas atstovaujamų įmonių laimėjimas pirkimuose.
Mažeikių teismas nusprendė, kad A.Birkantas atstovavo dviem juridiniams asmenims ir jų vardu priėmė sprendimus — papirko valstybės tarnautojui prilyginamą asmenį, veikė išimtinai būtent minėtų bendrovių naudai, nes siekė, jog šios bendrovės laimėtų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas teikiančios bendrovės skelbiamus viešuosius pirkimus, kad bendrovės galėtų vykdyti veiklą ir gauti pelną. Teismas padarė išvadą, kad juridiniams asmenims taip pat turi būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.
A.Birkantas teisme kaltu neprisipažino. Aiškindamas, kodėl dažnai susitikdavo su „Mažeikių vandenų“ vadovu, teisme A.Birkantas sakė, kad taip būdavo dėl būtinybės aptarti darbus, kas yra natūralu.
Įvykiai, dėl kurių kaltinamas ir teisiamas A.Birkantas, prasidėjo 2017 metais. Pareigūnai užfiksavo daugybę A.Birkanto pokalbių su „Mažeikių vandenų“ vadovu. Dauguma šių pokalbių — darbiniai, dalykiniai. Tačiau 2017 metų vasaros pabaigoje A.Birkantas pasiūlė V.Mažeikiui išeiti parūkyti.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 82 (10296)