Savivaldybės administracijoje prasiveržė siūlymai „uabizuoti“ socialines paslaugas

Telšių rajono Savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyrius pateikė siūlymus pertvarkyti kai kurių socialinių paslaugų teikimą. Siūloma paslaugų teikimą perduoti nevyriausybinėms organizacijoms. O tai reiškia socialinių paslaugų teikimo „suprivatinimą“. Tačiau ar toks modelis būtų geresnis žmonėms ir finansiškai naudingesnis Savivaldybei, ar už šių sumanymų neslypi vien norai pasipelnyti socialinių paslaugų teikimu?
Apie bandomą „prastumti“ socialinių paslaugų pertvarką — pokalbis su Savivaldybės tarybos nariu Remigijumi Macu.

Alvydas Ivoncius

— Iš Savivaldybės tarybos narių Jūs bene išsamiausiai domitės socialiniais reikalais. Šioje srityje permainų būta ir anksčiau. Kaip jas apibūdintumėte, įvertintumėte?

Remigijus Macas.

— Problema ta, kad ką nors keičiant, kartais neįvertinamos visos aplinkybės ir būsimas rezultatas. Regis, turėtų būti logiška: ką nors pradedi daryti, gerai žinodamas, ką nori padaryti.
Gaila, bet socialinėje srityje, siekiant kurio nors rezultato, pasireiškia fragmentiškumas. Telšių rajono savivaldybės taryba 2017 metų kovo 30 d. sprendimu „Dėl sutikimo pertvarkyti Telšių „Vilties“ mokyklos struktūrą“ sutiko pertvarkyti Telšių „Vilties“ mokyklos struktūrą, nutraukiant formaliojo ir neformaliojo švietimo programas.
Telšių „Vilties“ mokykla buvo pertvarkoma į socialinių paslaugų įstaigą, turėjusią teikti dienos socialinės globos paslaugas asmens namuose ir institucijoje, atokvėpio paslaugas namuose ir institucijoje, trumpalaikę socialinę globą institucijoje vaikams ir asmenims su proto negalia.
„Viltis“ jau ketveri metai pertvarkyta į socialinių paslaugų įstaigą, tačiau iki šiol neteikia atokvėpio paslaugų, nors tam įstaiga ir buvo pertvarkyta.

Buvo planuota, kad šiame Centre bus teikiamos socialinės paslaugos ir neįgaliems vaikams, tačiau šios paslaugos neteikiamos dėl Socialinės globos normų aprašo, higienos normų reikalavimų neatitikimų. Centras įtrauktas į Lietuvoje socialines paslaugas teikiančių įstaigų rizikos sąrašą, būtina skubi pastato renovacija.
Manytina, kad tokia situacija susiklostė dėl tikslingo ilgalaikio socialinių paslaugų teikimo planavimo proceso nebuvimo, chaotiškai vykdomos socialinių paslaugų organizavimo politikos Savivaldybėje. Atkreiptinas dėmesys, kad „Vilties“ veiklos priežiūrą vykdo Telšių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyrius.
Telšių Naujamiesčio mokykla, būdama švietimo įstaiga, dar teikia dienos socialinės priežiūros paslaugas neįgaliems vaikams, kurių neturėtų teikti, šias paslaugas turi teikti socialinių paslaugų įstaigos. Deja, tokių įstaigų Telšių rajone nėra.
Kaip matyti iš esamos situacijos, 2017 metais įvykdyta minėtų Savivaldybės biudžetinių įstaigų pertvarka nebaigta. Iki pat šios dienos „Viltis“ negali teikti socialinių paslaugų, kurias pagal nuostatus turėtų teikti, o švietimo įstaiga, Naujamiesčio mokykla, tebeteikia socialines paslaugas neįgaliems vaikams ne ugdymo proceso metu, kurių neturėtų teikti.
— Nors kai kurie pertvarkymai nebaigti, Savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyrius pateikė labai prieštaringai vertinamą Telšių rajono socialinių paslaugų 2020 metų infrastruktūros analizę, planus, kaip pertvarkyti kai kurias socialines paslaugas. Tačiau ar tokiai pertvarkai kruopščiai pasirengta?
— Pagal pristatomą Socialinių paslaugų infrastruktūrą, Telšių socialinių paslaugų centro Telšių dienos centrą lankantys socialinės rizikos vaikai būtų perkelti į „Ateities“ progimnazijos patalpas. Šios patalpos visiškai nepritaikytos, kad jose būtų įmanoma vaikų dienos centro veikla.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 37 (10349)

4 Komentarai

  1. Kiek nutrupėjo informacijos tai,panašu,kad Gedrimus ruošiasi prichvatizuoti -URBONizuoti Saulė Didysis,žinoma ne be kaLendrų skonio tokie socialiniai rūpybos reikalai daromi…Biznis y biznis, tuolab,kad vieną kartą jau „išsaugota” „garbė ir orumas”

Komentarai nepriimami.