Tolimoji Indija priartėjo prie Telšių

Indų šokių šokėjos — iš Lietuvos ir Indijos — Turgaus aikštėje sveikinasi su miestelėnais.

Praėjusį antradienį projekto „Būkim pažįstami“ organizatoriai lankėsi Telšiuose. Projektas skirtas labiau supažindinti žmones ne su Europos Sąjungos, o trečiųjų šalių piliečiais, kurie gyvena tarp mūsų. Jo iniciatorius — Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centras.
Algirdas Dačkevičius

Telšių apskrityje — per 1400 kitataučių
Telšių miesto seniūnijos Seniūnaičių sueigos pirmininkė Valė Beržienė seniai bendradarbiauja su Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centru bei renginių vedėju Ričardu Diržiu.

Būtent jos iniciatyva nuspręsta, jog šiandien pats metas kalbėti argumentuotai ir įtikinamai visur, taip pat ir Telšiuose, apie kitataučių iš trečiųjų šalių problemas.
Turbūt kiekvienas esame girdėję būtų ir nebūtų dalykų apie kitataučius. Dažnai mūsų nuomonę formuoja išgirstos bauginančios istorijos. Tačiau išties pažinti tarp mūsų gyvenančius kitokius žmones, turinčius savitą patirtį ir kultūrą, galime tik bendraudami.
Šiandien Lietuvoje gyvena 140 valstybių piliečiai, t.y. per 87 tūkst. žmonių, atvykusių iš kitų šalių ir didžioji dalis (per 70 tūkst.) atvykusių ne iš Europos Sąjungos šalių, o 2694 asmenys yra be pilietybės (2021 m. Gyventojų registro ir Užsieniečių registro duomenys).
Pasak socialinės iniciatyvos „Būkim pažįstami“ koordinatorės ir Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro direktorės Olgos Žuravliovos, metų pradžioje Telšių apskrityje gyveno per 1400 kitataučių: Telšių rajone — 242, Mažeikių — 878, Plugės — 261, Rietavo savivaldybėje — 36.
Kitataučiai — tai žmonės, gyvenantys tarp mūsų, tačiau ar pažįstame juos? Iš kur jie atvyko? Kodėl pasirinko Lietuvą? Ką šiandien čia veikia?

Aktoriai ir žiūrovai tapo kūrėjais
Liepos 13-osios popietę Žemaitės dramos teatre įvyko Forumo 4ROOMS teatro spektaklis, kurio kūrėjais tapo aktoriai ir salėje sėdintys žiūrovai.
Teatro įkūrėja ir kūrybos vadovė Raimonda Agnė Medeišienė glaustai papasakojo spektaklio siužetą, jog aktoriai vaidins apie tai, kaip sotuoktinių pora iš Libijos, gyvenanti Lietuvoje dvejus metus, nori išsinuomoti butą Telšiuose. Aktoriai, susidūrę su sudėtingesnėmis situacijomis, nusileis nuo scenos ir klaus žiūrovų patarimo, kaip vienoje ar kitoje situacijoje reikėtų elgtis.
Svetimšalių porą, ieškančią nuomojamo būsto, vaidino aktoriai Irena Jankutė (Hala) ir Valentinas Krulikovskis (Achmedas). Vyras, pasitarus su žiūrovais, tapo kebabinės šefu, o žmona — medicinos sesele. Aktoriui Mantui Cegelskui — buto savininkui — žiūrovai patarė pasirinkti santechniko profesiją.
Pirmas konfliktas įvyko, kai buto savininkas patarė moteriai iš Libijos nusirišti skarą. Šioje vietoje vadovė spektaklį nutraukė ir patarė abiem konfliktuojančioms pusėms klausti geriausio sprendimo žiūrovų.
Aktoriai spektaklio metu bene ketvertą kartų leidosi pas žiūrovus ir išklausė jų nuomonę. Kiekvienąkart po tokių pašnekesių situacija scenoje keitėsi gerėjančia linkme, ieškant abiem pusėms kompromiso, kol pagaliau svetimšaliams butas buvo išnuomotas.
„Ar tai gali būti Telšiuose?“— klausė aktoriai, pasibaigus spektakliui. Iš salės pasigirdo: „Tai — įmanoma“.
Kūrybinę grupę Telšių miesto seniūnaičių vardu pasveikino Seniūnaičių sueigos pirmininkė Valė Beržienė, įteikdama jiems suvenyrų.

Turgaus aikštėje — indų kultūros blyksniai
Kiek mes žinome apie Indijos kultūrą, istoriją, papročius ir jų įtaką šiuolaikinės visuomenės gyvenimui,— į tai bandyta atsakyti daugiausia šokiu ir daina — interaktyviame kultūriniame performanse „Tautų dienos“ miesto Turgaus aikštėje.
Pirmiausia miestelėnus ir svečius pasveikino renginio organizatorius Ričardas Diržys, Telšių miesto seniūnas Česlovas Ubartas, o vėliau žodis buvo perduotas viešnioms iš Vilniaus, kurios sostinėje mokosi šokti indų šokių.
Pirmiausia ir pasirodė vilnietės šokėjos, apsirengusios indų šokėjų drabužiais. Į Telšius atvykę septynetas indų, studijuojančių Vytauto Didžiojo universitete biologiją, genetiką ir biotecnologijas, šokiu ir daina pristatė savo kultūrą. Buvo atspindėti įvairių Indijos regionų šokiai, kuriuos telšiškiai galėjo pamatyti tik filmuose.
Sakoma, kad indų šokį sukūrė dievai, norėdami jausti džiaugsmą bei laimę, o šokių pasakojamasis elementas sieja jį su teatru ir judesio kalba, kuri kitokia nei mums įprasta. O pasakojimų siužetai visada yra apie tai, kas rūpi žmonėms, kas yra aktualu. Temos, aišku, keičiasi, šiuolaikiškėja. Nors naudojami tie patys mitologiniai motyvai, jie pasakojami labai novatoriškai.
Turgaus aikštėje kai kas turėjo galimybę paragauti ir indų virtuvės patiekalų.
„Manau, kad renginys vyko labai laiku, kai Lietuva susidūrė su dideliu pabėgėlių srautu. Ir spektaklis Žemaitės dramos teatre, ir performansas Turgaus aikštėje parodė, jog kitataučių, ypač iš trečiųjų šalių, negalima vertinti vienu matu, o atsižvelgti į tai, kokių tikslų vedami jie nori integruotis mūsų visuomenėje. Puikiai Turgaus aikštėje pasirodė ir jaunieji indai. Juk jie paprasti studentai, o kaip šauniai šoko, dainavo ir savo šalies himną sudiedojo“,— džiaugėsi pavykusiu renginiu Valė Beržienė.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.