Gerovės valstybėje — valdininkijos „elito“ gerovė

Paskelbėme Savivaldybės administracijos skyrių, seniūnijų darbuotojų atlyginimus. Tiesa, jie be priedų, todėl kai kurių darbuotojų, ypač skyrių vedėjų, algos tikriausiai gerokai didesnės nei skelbėme. Analizuojant atlyginimus, galima pastebėti įdomių dalykų.

Alvydas Ivoncius

Lygesni už lygius
Savivaldybės darbuotojų atlyginimai priklauso nuo to, koks vienai ar kitai pareigybei paskirtas koeficientas.
Matome, kad skyrių vedėjų koeficientai gana skirtingi: Finansų skyriaus — 14, Buhalterinės apskaitos skyriaus — 13, Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus — 13, Centralizuoto vidaus skyriaus — 13, Teisės ir administravimo skyriaus — 12,6, Statybos ir urbanistikos skyriaus — 12, Kultūros ir turizmo skyriaus — 12,5, Švietimo ir sporto skyriaus — 11,5, Architektūros skyriaus — 11, Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus — 10,6, Kaimo plėtros skyriaus — 10,2, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus — 9,9.
Taigi matome, kad skyrių vedėjų atlyginimai stiprokai diferencijuoti. Ir neaiškūs kriterijai, kodėl vieniems skirti didesni, kitiems — mažesni koeficientai. Pagal atlyginimą, turėtume manyti, kad Savivaldybės administracijoje svarbiausi tie skyriai ir jų vedėjai, kuriems paskirtas didžiausias koeficientas.

Tačiau įdomu, pavyzdžiui, kuo Finansų ar Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėjų veikla reikšmingesnės, sudėtingesnė nei Teisės ir administravimo skyriaus, Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjų? Kuo ypatingas Centralizuotas vidaus audito skyrius, kuriame dirba vos keli darbuotojai? Nesunku pastebėti, kad didžiausi koeficientai nustatyti tiems vedėjams, kurie jau kelis dešimtmečius įsitvirtinę savo kėdėse ir, kaip sakoma, visuomet būdavo „arčiau imperatoriaus“.
Matome, kad Viešosios tvarkos skyriaus, be kurio, manytume, Savivaldybės administracija kuo puikiausiai išsiverstų, skyriaus vedėjo atlyginimo koeficientai didesni nei Kaimo plėtros ar Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjų.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 81 (10393)