Dėl skyriaus inventoriaus perkraustymo pateikė skundą Antikorupcijos komisijai

Savivaldybės tarybos narys Remigijus Macas kreipėsi į Antikorupcijos komisiją, remdamasis pernai „Kalvotojoje Žemaitijoje“ paskelbtu straipsniu „Solidus skyrius — solidžios ir kainos“. Straipsnyje rašėme, kad Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus inventoriaus perkraustymas į naujai įrengtas patalpas kainavo 4 tūkst. eurų. R.Macas abejoja ir kaina, ir perkraustymo paslaugas suteikusios organizacijos pasirinkimo skaidrumu.

Alvydas Ivoncius

Remiasi „Kalvotosios Žemaitijos“ straipsniu
R.Macas, remdamasis „Kalvotosios Žemaitijos“ straipsniu, skunde rašo, kad Socialinės paramos ir rūpybos skyriui inventoriaus perkraustymo paslaugas suteikė Žemaitijos psichikos negalią turinčių žmonių klubas „Telšių atjauta“.
R.Macas Antikorupcijos komisijai siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad „Telšių atjauta“ iš viso neturi teisės verstis tokia komercine veikla. Skunde R.Macas palyginimui pateikia Telšių socialinių paslaugų centro inventoriaus perkraustymo paslaugos kainą — 700 eurų. Taigi skirtumas — labai didelis. Be to, Telšių socialinių paslaugų centro inventorius buvo vežamas dviem skirtingais adresais.
„Kalvotajai Žemaitijai“ paklausus, kaip buvo pasirinktas rangovas Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus inventoriui perkraustyti, skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė atsakė: „Pirkimas „Inventoriaus ir dokumentų perkraustymo paslauga“ vykdytas vadovaujantis Mažos vertės pirkimų tvarkos aprašo, patvirtinto Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus 2017-06-28 įsakymu Nr.1S-97, 21.1 punktu — neskelbiamos apklausos būdu. Buvo vykdyta apklausa žodžiu, gauti 2 pasiūlymai, pasirinktas mažiausią kainą pasiūlęs paslaugos teikėjas“.
Šią informaciją skunde pateikia ir R.Macas. Tačiau jis atkreipia dėmesį į tai, kad „Telšių atjauta“ pasirinkta Socialinės paramos ir rūpybos skyriui pažeidžiant Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintas Viešųjų pirkimų organizavimo ir vidaus kontrolės taisykles. Jose nustatyta, kad mažos vertės pirkimus nuo 3 tūkst. iki 10 tūkst. eurų be PVM galima vykdyti tik raštu. Tuo tarpu, kaip minėjome, sutartis su „Telšių atjauta“ buvo sudaryta 4 tūkst. eurų sumai, o V.Bukauskienė „Kalvotajai Žemaitijai“ teigė, kad „Telšių atjauta“ buvo pasirinkta atlikus apklausą žodžiu. Vadinasi, nepaisyta Viešųjų pirkimų organizavimo ir vidaus kontrolės taisyklių.

Kai kas „kukliai“ nutylėta
Beje, Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja L.Bukauskienė atsakyme „Kalvotajai Žemaitijai“ minėjo, kad rėmėsi Viešųjų pirkimų tarnybos patvirtintu Mažos vertės pirkimų aprašu, tačiau kažkodėl „kukliai“ nutylėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintas taisykles, kuriose nustatytos „žirklės“, nuo kokių sumų kokiu būdu viešieji pirkimai rengiami. Deja, čia nieko naujo: valdininkai dažnai mėgsta nutylėti, kas jiems neparanku.
Skunde R.Macas pabrėžė, kad Antikorupcijos komisija analizuoja viešuosius pirkimus, todėl paprašė komisijos pareikalauti, kad Savivaldybės administracija pateiktų su Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus inventoriaus perkraustymu susijusius dokumentus, o jei bus nustatyti viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimai, perduoti surinktą medžiagą kompetentingai institucijai, kuri priimtų tolimesnius sprendimus.
Minėjome, kad R.Macas Antikorupcijos komisijai siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad „Telšių atjauta“ iš viso neturi teisės verstis tokia komercine veikla. „Telšių atjauta“, nors ir įsivardijo klubu, veikia tarsi kokia įvairias paslaugas teikianti firma. Štai klubas Telšiuose tvarko aplinką, aišku, ne už dyka. Telšių seniūnija sumokėjo „Telšių atjautai“: 2018 metais — 9 tūkst. 600, 2019 metais — 9 tūkst. 600, 2020 metais — 6 tūkst. 500, 2021 metais — 7 tūkst. 500 eurų.
Pagal klubo įstatus, „Telšių atjauta“, panašu, nelabai gali užsiimti tokia komercine veikla. Tačiau ne tai šiuo atveju aktualu. Duris teikti paslaugas kam nors atveria ar prieš nosį užtrenkia valdininkai. Vadinasi, svarbiausia komisijai bus nustatyti, ar laikytasi taisyklių. Jei vienu atveju nesilaikoma, kas gali garantuoti, kad panašių dalykų nebūta daugiau.