Savivaldybės meras: trūkstami specialistai rajone — problema, kuriai turime skirti ypatingą dėmesį

Trūkstamų policijos pareigūnų pritraukimo problemą Savivaldybės vadovai aptarė su LR Policijos atstovais.

Sausio 27 dieną įvykusiame Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Trūkstamų specialistų pritraukimo į rajoną tvarkos aprašas. Apie svarbą spręsti vis labiau augančią problemą bei kurių sričių specialistams pritraukti ši tvarka skirta, informuoja Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

„Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie specialistų įvairiuose šalies sektoriuose trūkumą. Regionams ši problema taip pat akivaizdi: kvalifikuotų specialistų trūkumą jaučia ir privatus, ir viešasis sektorius. Verslininkai vis aktyviau bendradarbiauja su profesinėmis ir aukštosiomis mokyklomis, imasi patys steigti vardines stipendijas būsimiems reikalingiems specialistams, bando taikyti įvairias kitas skatinimo formas. Savivaldybės taip pat griebiasi įvairių bandymų, kaip išbristi iš grėsmę keliančios situacijos, turėdamos tikslą — pritraukti reikalingų specialistų. Mūsų rajone šiuo metu labiausiai trūksta sveikatos priežiūros specialistų: gydytojų ir slaugytojų, policijos pareigūnų, kai kurių specialybių mokytojų, kultūros darbuotojų. Todėl džiaugiuosi, kad praėjusį ketvirtadienį įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje priėmėme sprendimą finansiškai remti labiausiai rajonui trūkstamus specialistus, siekiant pritraukti juos atvykti dirbti į mūsų įstaigas. Numatytos lėšos būtų skiriamos studijoms (gydytojų rezidentų ir būsimųjų policininkų) apmokėti bei vienkartinėms išmokoms (nuo 5000 iki 7000 eurų) atvykusiems mokytojams, gydytojams, policijos pareigūnams ir kultūros darbuotojams. 2022 metais šiems tikslams įgyvendinti lėšų poreikis siektų 100 tūkst. eurų. Reikia pažymėti, kad jau iki tol mes finansavome gydytojų ir mokytojų kelionės išlaidas, skyrėme lėšų mokytojams persikvalifikuoti. Priėmus sprendimą dėl papildomų skatinimo priemonių, šios išliktų. Suprantama, kad vienu ypu ir vien finansinėmis paskatomis specialistų trūkumo problemos neišspręsime, bet aktyvesnė specialistų paieška ir motyvavimas, manau, gali duoti visai neblogą rezultatą“,— sakė meras K.Gusarovas.
Telšiuose šiuo metu trūksta apie 10 policijos pareigūnų, dar 14 jau dabar galėtų išeiti į pareigūno pensiją. Savivaldybės parama, siekiant pritraukti trūkstamų policijos pareigūnų, džiaugiasi Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Telšių rajono policijos komisariato viršininkė Aurelija Kontrimienė: „Darbuotojų trūkumas daugelyje viešojo ar privataus sektoriaus sričių jau ilgą laiką yra opi problema, o policijos sistema taip pat ne išimtis. Siekiame efektyviai užtikrinti gyventojų saugumą, viešąją tvarką, suteikti operatyvią ir savalaikę pagalbą, neretai tenka gelbėti ir gyvybes, tačiau, trūkstant pareigūnų, optimaliai organizuoti darbą yra sudėtinga, todėl Telšių rajono savivaldybės iniciatyva numatytos darbuotojų pritraukimo priemonės policijos pareigūnams labai reikalingos ne tik policijos bendruomenei, bet ilgalaikėje perspektyvoje bus reikšmingos ir visiems Telšių rajono gyventojams. Priimtoje tvarkoje numatytos skatinimo priemonės, neabejoju, padės spręsti darbuotojų trūkumo problemą, pritraukiant policijos pareigūnus dirbti būtent į Telšių rajono policijos komisariatą, taip pat suteiks galimybę motyvuoti jaunus žmones rinktis policijos pareigūno profesiją ir likti dirbti savo kraštui ir jo žmonėms — tikimės, kad nemokamas profesinio parengimo mokymas bei papildoma Savivaldybės suteikta stipendija padės įgyti profesiją ir tapti pareigūnais tiems Telšių rajono jaunuoliams, kuriems, nesuteikus finansinės paramos, įgyti profesiją būtų sudėtinga.“
Kaip jau minėta anksčiau, šis tvarkos aprašas apima ir itin svarbios srities — sveikatos priežiūros srities trūkstamų specialistų pritraukimo į rajoną priemones. Priimtos tvarkos atsiradimu džiaugiasi Regioninės Telšių ligoninės vadovė Jovita Seiliuvienė.
„Mūsų ligoninė pastaraisiais metais deda labai daug pastangų, kad pacientai gautų savalaikiai ir aukštos kvalifikacijos medicinines paslaugas. Daug dėmesio skiriama konkurencingumui didinti tarp kaimyninių rajonų ligoninių ir sveikatos priežiūros specialistams pritraukti. Noriu, kad suprastume visi — gydo ne ligoninių lovos, o specialistai. Reikia keisti požiūrį į paslaugos teikimą, reikia sugrąžinti pasitikėjimą gydymu ir regiono ligoninėse, nes visi esame baigę tuos pačius mokslus ir turime visas galimybes Telšių ligoninėje ištirti pacientą, nustatyti ligą ir ją gydyti. Darbo pobūdis keičiasi, pritraukiant jaunus ar naujus specialistus, galime plėsti veiklos modelį. Labai džiugu, kad Telšių rajono savivaldybės taryba patvirtino jaunų specialistų pritraukimo į Telšius tvarką. Gal ji yra ir tobulinama, bet pradžia jau yra“,— apie trūkstamų specialistų pritraukimo į Telšių rajoną svarbą kalba VšĮ Regioninės Telšių ligoninės direktorė J.Seiliuvienė.
Išsamiai su Trūkstamų specialistų pritraukimo į rajoną tvarkos aprašu gyventojai susipažinti gali Savivaldybės internetinėje svetainėje www.telsiai.lt. (Telšių r. sav. inf.)