Norintiems išsamiau susipažinti su istoriniu Žemaitijos kraštu

Aštuonratės važiuoklės draugijos nariai, atvykę iš Nemakščių į Telšius aštuonračiu. 2019 m. birželio mėn.

Neseniai išleistas Vytenio Almonaičio ir Junonos Almonaitienės keliautojo žinynas „Viduklės ir Nemakščių kraštas“ džiugina kultūrinio pažintinio turizmo mėgėjus, taip pat visus, besidominčius Lietuvos istorija, gamtos ir kultūros paveldu.

„Viduklės ir Nemakščių kraštas“ — išsamus kelionių vadovas po buvusio LDK Viduklės valsčiaus teritoriją, dabartinio Raseinių rajono vakarinę dalį.
Įvade trumpai aptariama šių apylinkių gamta, svarbiausi istorijos ir tradicinės kultūros bruožai. Pagrindinėje dalyje aprašytos 34 gyvenamosios vietovės, 4 miškai ir 2 draustiniai, pristatomi ten esantys gamtos, istorijos ir kultūros paminklai: Trakų ąžuolas, Pužų uosis, Skirtino akmuo, Molavėnų, Pabalčių, Ižiniškių ir kiti piliakalniai, Simono Stanevičiaus sodyba-muziejus Kanopėnuose, Aštuonračio muziejus Nemakščiuose, Viduklės, Nemakščių, Žalpių ir Paupio bažnyčios bei kapinės, monsinjorą Alfonsą Svarinską menančios vietos Viduklėje, memorialai Lietuvos partizanams Kryžkalnyje, paminklai jų kovų vietose Blinstrubiškių miške, Užžalpiuose ir kitur. Svarbiausios 55-ios lankytinos vietos pažymėtos priešlapiuose pateikiamuose žemėlapiuose (M 1:100 000). 160 puslapių leidinį iliustruoja 233 fotografijos, schemos, žemėlapių fragmentai, piešiniai.
Knygoje paminėtą Aštuonračio muziejų jau yra aplankęs ne vienas telšiškis, o pats aštuonratis, muziejaus vadovo Leono Tamulevičiaus sukonstruotas pagal jo išradėjo Pšemislovo Neveravičiaus (1858-1936) brėžinius, 2019-ųjų metų vasarą riedėjo Telšių gatvėmis.
Malonus sutapimas — leidinys pristatytas, kai Nemakščiai, šiemet tituluoti Lietuvos mažąja kultūros sostine, pradėjo šiai progai skirtus renginius. („KŽ“ inf.)