„Šeimos centro“ 20-metis — su pagarba ir dėmesingumu pacientams

Dabartinis „Šeimos centro“ kolektyvas.

Telšiuose, Respublikos g. 39, įsikūręs „Šeimos centras“, jungiantis gydytojų Irenos Miškinienės ir Alberto Kojelės individualias įmones, balandžio pradžioje atšventė savo gyvavimo 20-metį.

Algirdas Dačkevičius

Šeimos gydytojų istorijos vingiai
Lietuvoje šeimos gydytojo specialybė buvo įvesta remiantis kitų šalių patirtimi — kaip sveikatos problemų sprendimo koordinatoriaus, padedančio orientuotis sveikatos sistemoje, konsultuojančio įvairiais sveikatos klausimais, ligų prevencija, stebinčio lėtinių ligų eigą, prireikus nukreipiančio pas reikalingą specialistą.
Šeimos medicinos istorija prasidėjo 1990 metais po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir priėmus nacionalinę sveikatos koncepciją, kurioje ypatingas dėmesys buvo skiriamas pirminei sveikatos priežiūrai. Po penkerių metų buvo parengti pirmieji 30 bendrosios praktikos gydytojų, parengta Bendrosios praktikos gydytojo medicinos norma. 2005 m. pakeistas specialybės pavadinimas — bendrosios praktikos gydytojai pavadinti šeimos gydytojais.
„Šeimos centras“ Telšiuose, Respublikos g. 39, irgi turi savo įsikūrimo istoriją. 1992 metais gydytojas Albertas Kojelė įsikalbėjo su gerai pažįstamu telšiškiu Gintaru Jankausku, kuris remontavo nuosavą pastatą, pažymėtą 39-uoju numeriu Respublikos gatvėje. Tuomet jis pasiūlė gydytojui išsinomuoti patalpas ir steigti individualią gydymo įstaigą — „Šeimos centrą“. Į jį buvo pakviesta vaikų ligų gydytoja Irena Miškinienė. Taip abu gydytojai pradėjo dirbti pagal šeimos gydytojo medicinos normos reikalavimus, nustačiusius šeimos gydytojo veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę.
Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atlikta visuomenės apklausa parodė, kad apie 80 procentų pasitiki šeimos medicina.
Kasmet apsilankymų pas šeimos gydytojus didėja. Pavyzdžiui, pernai Lietuvoje pas šiuos gydytojus pacientai lankėsi apie 12 mln. kartų. Telšių „Šeimos centre“ per praėjusius metus užregistruota apie 16 tūkst. apsilankymų. Žinant, kad, praėjusių metų duomenimis, rajone gyveno apie 38 tūkst. gyventojų, o pacientus priima keletas gydymo įstaigų, toks apsilankymų skaičius — didelio pasitikėjimo „Šeimos centre“ dirbančiais medikais rodiklis. O kiek tūkstančių telšiškių apsilankymų pas šeimos gydytojus užregistruota per 20-metį, tiesiog neįmanoma suskaičiuoti.
Gydytojai I.Miškinienė ir A.Kojelė džiaugiasi, kad prie „Šeimos centro“ telšiškiai prisirašo šeimomis, o kai kada — ir kaimais.

Šeimos gydytojas — pirmasis gydytojas
Gal ir šiandien kai kas nelabai žino, kiek daug kompetencijų yra priskirta šeimos gydytojams ir kiek daug reikia turėti žinių ir įgūdžių. Juk įgyvendinti šeimos medicinos principus, dirbti pagal šeimos normos reikalavimą, reiškia stebėti visų amžiaus grupių gyventojų sveikatą, konsultuoti juos bet kokiais sveikatos klausimais. Žinoma, daugelis „Šeimos centro“ pacientų per šio centro gyvavimo 20-metį įsitikino, kad šeimos gydytojai ne tik tiria, gydo, padeda surasti reikalingą specialistą, bet ir pataria, kaip sveikai maitintis, sportuoti, primena, kada reikia pasitikrinti pagal ligų prevencijos programas.
„Džiugu, kad „Šeimos centro“ gydytojai kvalifikuotai išmano savo darbą, todėl visa šeima jais pasitikime“,— sakė prie šios įstaigos nuo centro įsikūrimo pradžios prisirašiusi garbaus amžiaus pacientė. Vėliau prisirašė ir jos vaikai bei anūkai.

Sklandus darbo ritmas — žmogaus patogumui ir jo gerovei
„Šeimos centras“ atlieka visus tyrimus, priskiriamus šeimos gydytojo normai. Per 20-metį kelis kartus įsigyta naujos medicininės įrangos: kraujo, šlapimo analizatorius, elektrokardiografas. Imamas kraujas ir rečiau daromiems tyrimams, o centrifūguotas kraujas kasdien išvežamas į Klaipėdos laboratorijas, iš kur atsakymai gaunami tą patį vakarą arba kitą dieną.
Svarbu, kad žmonėms dėl kraujo paėmimo nereikia sėdėti eilėse, nes procedūros laikas iš anksto planuojamas.
Ginekologė teikia antro lygio paslaugas: atlieka echoskopinius tyrimus, kolposkopijas.
„Jeigu mes kažko neatliekame dėl specialistų ar darbuotojų stokos, tai esame sudarę sutartis su kitomis įstaigomis: Regionine Telšių ligonine, Telšių PSPC, „In Medica“ klinika. Esame patenkinti bendradarbiavimu su šiomis įstaigomis“,— tvirtino I.Miškinienė ir A.Kojelė.
„Šeimos centras“ neliko nuošalyje, kovodamas su koronavirusine pandemija. Slaugytojos dirbo savaitgaliais centralizuotame skiepų centre. „Kiekvienas darbuotojas — savo srities profesionalas. Tvarstome žaizdas, „statome“ lašelines, izoliatoriuje priimame karščiuojančius pacientus, skiepijame vaikus ir suaugusius — mokamomis ir nemokamomis vakcinomis. Teko padėti ir sergantiems ukrainiečių vaikučiams“,— pasakojo I.Miškinienė.

Brandus ir vieningas kolektyvas
A.Kojelė ir I.Miškinienė pasidžiaugė puikiu „Šeimos centro“ kolektyvu, kuriame savitarpio pagarba ir pagalba — įprastas dalykas. Džiugu, kad per 20-metį ypatingų klaidų nepadaryta, nes, matyt, pasak gydytojo A.Kojelės, Dievas saugojo nuo didesnių bėdų. Ir koronavirusas neišmušė kolektyvo iš vėžių — buvo gerai reguliuojami pacientų srautai ir jiems užtikrinama medicininė pagalba.
Nuo pat pradžių su medikų tandemu pradėjo darbuotis bendrosios praktikos slaugytojos Aldona Montrimienė ir Danutė Mikutavičienė, šiek tiek vėliau prie jų prisijungė Aurelija Gargasienė. Kartu pradėjo dirbti ir akušerė-ginekologė Marina Aponavičienė, akušerė Laima Klovienė, odontologas Igoris Gerasimovas, registratorė Vilma Jankauskienė.
Vėliau į „Šeimos centro“ kolektyvą įsijungė ginekologė Rima Povilaitytė su akušere Asta Giedraitiene, atvyko odontologė Vitalija Bagdonienė, o po jos — odontologų Aidaros ir Dariaus Janulionių šeima. Sklandžiai dirba skiepų planuotoja Lina Miškinienė, kuri planuoja vaikų skiepijimus dar dviem įstaigoms, pristato vakcinas iš Vilniaus.
Ūkio dalimi rūpinasi Romualdas Miškinis, švarą „Šeimos centre“ prižiūri Daiva Bražienė, o prieš ją ilgus metus sąžiningai darbavosi Ona Žylevičienė.
Kolektyvą stiprina bendros išvykos, kiekvienas pagerbiamas gimtadienio proga, o svarbiausia, kad visi maloniai ir pagarbiai sutinka kiekvieną „Šeimos centro“ lankytoją.
„Dirbame Katedros kaimynystėje, jos varpams gaudžiant, atklysta ir kariljono varpelių skambesys. Respublikos gatvė, kurioje esame įsikūrę — tarsi gyvoji arterija, kuria teka visas miesto gyvenimas. Simboliška, kad dalis to gyvenimo atiteka ir mūsų „Šeimos centrą“,— šypsodamiesi sakė gydytojai Irena Miškinienė ir Albertas Kojelė.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.