„Žmogus kuria kultūrą, o kultūra kuria žmogų“

Jadvygą Mačiūnienę sveikino Telšių tautodailininkai.

Tokiomis mintimis Telšių kultūros centro fojė atidaryta tautodailininkės Jadvygos Mačiūnienės velykinių margučių ir tapybos darbų paroda, kuri veiks iki gegužės 6 d. Renginio metu skambėjo dainos iš folkloro lobyno, kurias atliko Telšių kultūros centro darbuotojų tercetas: Inga Nagytė, Rita Macijauskienė ir Sigita Dacienė.

Justina Lukošienė

Jadvyga Mačiūnienė gimė 1950 m. spalio 6 d. Šiūparių kaime, Klaipėdos rajone. 1971 m. baigė Telšių taikomosios dailės technikumo meninio metalo apdirbimo skyrių. Nuo 1975 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjugos narė. Dalyvauja respublikiniuose konkursuose, apskrities ir rajono tautodailės parodose, pleneruose, kūrybinėse stovyklose. Surengė 6 autorines tapybos parodas. „Tapyba aliejiniais dažais ant drobės man yra atgaiva sielai ir širdžiai. Mano realistiniuose paveiksluose dominuoja gėlės, gamtos vaizdai ir natiurmortai. Daug darbų puikuojasi pas draugus ir gimines, nemažai jų įsigiję privatūs asmenys Slovakijoje, Rusijoje, JAV, Prancūzijoje. Margučių skutinėjimas daug metų buvo tik hobis, o rimtu užsiėmimu tapo po to, kai išėjau į pensiją“,— apie savo kūrybą pasakojo tautodailininkė, teigianti, kad dažytas bei skutinėtas kiaušinis yra gyvybės ir gamtos atbudimo simbolis, pamažu tampantis dar vienu lietuvišku suvenyru.
Svarbiausi J.Mačiūnienės apdovanojimai: 2015 m. tautodailės kūrinių konkurse „Aukso vainikas“ apdovanota diplomu už margučių raižymo subtilumą, o 2020 m. tapo laureate Pasaulio žemaičių tautodailės parodoje.
Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus pirmininkė Sigita Dacienė, pristatydama kūrėją, sakė, kad vieną kartą išgirdo, kaip ji save pavadino sangvinike, todėl panoro išsiaiškinti, kokios charakterio savybės būdingos šiam temperamento tipui ir ar jos atspindi pačią parodos autorę. Pasak Telšių kultūros centro etnografės, tautodailininkė tikrai pasižymi energingumu, psichiniu aktyvumu, jautrumu, stipria ir išlaikyta pusiausvyra bei gebėjimu prisitaikyti prie naujos aplinkos. Tai rodo jos įvairiapusiškumą kūrybinėje veikloje, mat J.Mačiūnienė ne tik margučius skutinėja, tapo, bet ir labai gražiai kojines mezga, sugeba rašyti kaligrafiškai, yra Ryškėnų kultūros centro scenografė, dainininkė.
Tautodailininkų vedlė pasidžiaugė parodos autorės išskutinėtais margučiais, kuriuose gausu baltų ženklų bei augalinių motyvų. „Jadvyga niekada nėra atsisakiusi surengti mokymų, visada juos veda aiškiai ir išsamiai, atskleisdama visas margučių skutinėjimo paslaptis“,— negailėjo gerų žodžių S.Dacienė bei pridūrė, kad J.Mačiūnienės susidomėjimas šia atlikimo technika gimė 2015-ųjų vasarą, kai ji dalyvavo tautodailės plenere Zervynose (Dzūkijoje). Per 5 metus tautodailininkė išskutinėjo 400 margučių, o 401 autorės skutinėtas margutis atiteko Žemaičių muziejui „Alka“. Nors autorė daugiausia parodų yra surengusi Telšių rajone, su savo darbais buvo nuvykusi ir į Kuršėnus, Akmenę, taip pat ją kviečia ir kiti rajonai. Kaip pažymėjo S.Dacienė, jos margučių bei tapytų paveikslų taip pat labai laukia Žeimelio muziejus bei Užvenčio kraštotyros muziejus.
Parodos atidaryme J.Mačiūnienę sveikino gausus būrys šeimos narių, kolegų, draugų, kurie linkėjo tautodailininkei neišsenkančių kūrybinių minčių, energijos ir naujų darbų. „Visi kuriantys žino, ką reiškia kūrybinis džiaugsmas, kai sukuri tai, kas tave džiugina, bet dar smagiau, kai tavo darbu pasidžiaugia ir kažkas kitas. Turbūt dėl to mes ir kuriame“,— kalbėjo parodos autorė bei padėkojo visiems sveikintojams, atėjusiems į parodos atidarymą.