Dalyvaujamasis biudžetas: šiemet pateiktos 8 idėjos

„Šių metų biudžete sumą, skiriamą gyventojų idėjoms įgyvendinti, padvigubinome — iš viso numatyta 40 tūkst. eurų. Ateityje šią sumą siūlysiu dar labiau didinti, nes tai suteiks galimybę ir daugiau projektų įgyvendinti, ir pačių projektų vertę pakelti. Balsuoti ir rinkti rajono gyventojus kviesime visą rugpjūčio mėnesį. Tai daryti bus galima tiek elektroniniu, tiek ir popieriniu būdais. Todėl kviečiu susipažinti su šių metų siūlymais, o visai netrukus — balsuoti ir rinkti tą, kurią Savivaldybė, skirdama finansavimą, įgyvendinsime“,— gyventojų iniciatyvų palaikymą akcentuoja Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

„Skambantys Telšiai“
Projektu siūloma Masčio ežero pakrantėje šalia Žemaičių muziejaus „Alka“ įrengti kiekvienam laisvai prieinamą muzikinę erdvę su lauko muzikos instrumentais po atviru dangumi, siekiant terapinių, pramoginių bei edukacinių tikslų. Viename iš instrumentų būtų integruota/įdiegta dalis Telšių miesto himno.

„Lauko arena“
Šalia Telšių „Germanto“ progimnazijos sukurti savaiminio užimtumo ir poilsio sąlygas visiems Telšių gyventojams. Būtų įrengiama estrada su kėdėmis, apsauginė tvorelė ir joje būtų įgyvendinami projektai, pramogos, šventės. Papildomai planuojama įrengti pažintinį interaktyvų taką aplink sodą.

„Tūrinis šviečiantis užrašas „NEVARĖNAI“ tvenkinio saloje“
Siūloma išvalyti tvenkinį, sutvarkyti pakrantę, įrengti apšvietimą, o ežero centre, saloje, įrengti tūrinį šviečiantį 11 metrų ilgio užrašą NEVARĖNAI, kuris ne tik puoštų vietovę, bet ir būtų turistų traukos centras su išskirtiniu akcentu.

„Degaičių dvaro sodybos parko lauko sporto aikštelė“
Siekiant patenkinti vis didėjantį visuomenės poreikį aktyviai leisti laisvalaikį, siūloma šiame parke įrengti tinkamą, kokybišką, saugią aplinką sportui. Siūloma įrengti universalią 493 kv.m aikštelę, išlyginant asfalto sluoksnį ir padengti sintetine danga, įrengti krepšinio stovus, lentas, lankus ir universalius stovus tinkliniui, badmintonui, lauko tenisui.

„Sveikatingumo sodas“
Prie Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro žaliojoje zonoje nuo gatvės pusės siūloma įrengti emocinei sveikatai gerinti pritaikytus kraštovaizdžio psichoemocinio poveikio metodus. Šioje teritorijoje būtų integruojami sprendimai, kurie pagal poreikį stimuliuoja klausą, regą, uoslę, lytėjimą, skonį, užtikrina saugumo ir ergonomiškumo jausmą.

„Laisvalaikio zona Vembūtuose“
Sklype prie Vembūtų laisvalaikio salės siūloma įrengti žaidimų kompleksą vaikams, treniruoklius suaugusiems, pavėsinę su lauko židiniu-krosnimi. Taip pat šioje vietoje norima įrengti futbolo-krepšinio aikštę, kurioje aktyviai savo laisvalaikį galėtų leisti gyventojai.

„Jaunimo SPOT’asa“
Džiuginėnų kaime, šalia Patirtinio mokymosi centro teritorijos, siūloma įrengti laisvalaikio ir poilsio erdvę: terasą su stogu, tinklinio aikštelę, kupolą, poilsio erdvę su hamakais ir sėdmaišiais. Tvoras, lauko kino teatro erdvę projekto pateikėjai planuoja įrengti, pritraukiant papildomas rėmėjų lėšas.

„Padel teniso aikštelė įrengimas Ryškėnų parke“
Ryškėnų kaime, Vingio g. 2, būtų įrengiama tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus asmenims pritaikyta šio žaidimo aikštelė. Aikštelė ne tik suteiktų galimybę aktyviai praleisti laisvalaikį, bet ir organizuoti varžybas tarp seniūnijų ir labiau įtraukti gyventojus.

Dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose — galimybė ne tik pristatyti ir atstovauti Telšių rajonui, bet ir pasisemti gerosios ir realiai pritaikomos patirties

Liublino mieste, Lenkijoje, įvyko dviejų dienų tarptautinis Trijų jūrų iniciatyvos kongresas ir regionų ekonomikos forumas. Kongrese, kurį globojo Lenkijos Respublikos prezidentas Andrzej Duda, kartu su LR užsienio reikalų ir susisiekimo ministerijų ir įvairių savivaldybių atstovais dalyvavo Telšių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Mantas Serva, mero patarėja Rugilė Kumžaitė ir VšĮ „Žemaitijos verslo centro“ direktorė Reda Raginskienė.
Kongrese iš viso dalyvavo 900 atstovų iš 12 pasaulio šalių. Dėmesys buvo skiriamas kylantiems ekonominiams, energetiniams iššūkiams, verslo skaitmenizacijai, socialiniam, ekonominiam ir moksliniam vietos valdžios institucijų bendradarbiavimui Trijų jūrų (Baltijos, Juodosios ir Adrijos) regione. Tačiau pati svarbiausia kongreso tema — tolimesnė pagalba Ukrainai, kurios siena nuo Liublino yra vos už 100 km.
Kongreso metu taip pat vyko diskusijos, kurios buvo suskirstytos į keletą teminių blokų, skirtų, be kita ko, transporto infrastruktūrai, Trijų jūrų regionų tinklui, energetikai, skaitmeniniam mokymuisi stiprinti. Renginį lydėjo Ekonomikos forumas, kuriame vyko seminarai, B2B susitikimai ir pažintiniai vizitai.
„Visa Kongrese išgirsta informacija, šalių atstovų, verslo bendruomenės lyderių pasidalintos mintys ir pristatyti strateginiai planai, kuriuo keliu turi eiti Trijų jūrų regiono, tame tarpe ir Lietuva, šalys padėjo užmegzti naujus galimus bendradarbiavimo ryšius, suteikė stiprų impulsą, šviežių minčių pliūpsnį ir apie tai, kaip yra organizuojami verslo ir valdžios institucijas apjungiantys renginiai. Savivaldybė esame numatę datą — lapkričio 11-ąją, minint Verslo dieną, Telšiuose surengti plataus masto forumą, kuriame būtų pristatyta naujausia informacija apie verslo ir investicijų pritraukimo į rajoną galimybes. Keldami šiam renginiui tikslą — sukurti kuo didesnę išliekamąją ir pridėtinę vertę rajonui, šiame Kongrese įgyta patirtis ir žinios padės tai geriau pasiekti ir pritraukti auditoriją, kuriai būtų ne tik įdomu išgirsti apie Žemaitijos sostinės investicinį potencialą, bet po jo ir labai realiai apsvarstyti galimybes savo verslo kelią nukreipti būtent į Telšius“,— apie Trijų jūrų iniciatyvos kongrese ir regionų ekonomikos forume įgytą patirti bei jos tolimesnį pritaikymą kalbėjo Savivaldybės mero pavaduotojas Mantas Serva.

Dėmesys seniūnijoms ir jų infrastruktūroms gerinti

„Formuojant Savivaldybės biudžetą, bendraujame su seniūnijų seniūnais, gyventojais, bendruomenių pirmininkais, seniūnaičiais, išklausome svarbiausias seniūnijose kylančias problemas, fiksuojame reikalingiausius atlikti darbus, o susipažinus su jais, lieka lėšų paskirstymas. Tai atliekame tam, kad būtų išgirsti visų poreikiai, kad kiekviena seniūnija turėtų aiškią viziją ir kryptį, kuri leistų numatyti būdus ir priemones naujiems darbams formuoti, kad rajono seniūnijos taptų modernesnės ir patrauklesnės. Visada svarbu patiems pamatyti esamą situaciją ir įsitikinti, kurie darbai turėtų būti atliekami prioritetine tvarka. Suprantame, kad kiekviena seniūnija norėtų infrastruktūrą gerinti spartesniais žingsniais ir kiekvienai savos problemos yra svarbiausios, tačiau Savivaldybės biudžetas ribotas. Visų pirma reikia išspręsti didžiausias problemas ir vėliau jau teikti prioritetą planiniams remontams ir kitiems darbams, kad kuo mažiau būtų užleistų pastatų, viešųjų erdvių, kelių ir t.t. Džiugu, kad rajono veidas keičiasi, darbai nestoja, pasitarę su seniūnijomis, 2022 m. parinkome objektus, kurie šiemet jau buvo tvarkomi, kiti atliekami dabar ar yra planuojami.
Telšių rajono savivaldybėje yra 11 seniūnijų, todėl kiekvieną savaitę apžvelgsiu po vieną iš jų, trumpai aptariant šiemet įgyvendintus ar įgyvendinimo procese esančius darbus. Tad kokie darbai laukia Nevarėnų seniūnijoje šiemet? Du pagrindiniai objektai — Kultūros centro salės bei Burbesio tvenkinio valymo ir teritorijos tvarkymo darbai.
Nevarėnų seniūnija pasižymi turtingu kultūriniu gyvenimu, todėl manome, kad sovietmečio išvaizda dar kvėpuojančiai kultūros centro salei reikalingas remontas. Šiemet šio objekto tvarkymo darbams atlikti skirta 70 tūkst. eurų. Remonto metu bus keičiama šildymo sistema, grindų danga, durys, atliekama sienų apdaila, atnaujinama scena. Darbų pabaiga sutartyje numatyta 2022 m. rugsėjį.
Šiuo metu seniūnijoje atliekami Burbesio tvenkinio valymo darbai, tvarkoma teritorija, bus įrengiamas priešgaisrinis rezervuaras, leidžiantis privažiuoti gaisrinėms mašinoms prisitraukti vandens.
Burbesio tvenkinio darbai atliekami vykdant VVG projektą, kurio finansavimą iš viso sudaro 48 923 tūkst. Eur, iš kurių Savivaldybės biudžeto lėšos — 8 998 tūkst. Eur bei papildomai lėšų skiriama priešgaisriniam rezervuarui įrengti. Bus atlikta: grunto kasimas, pylimų supylimas, smėlio sluoksnio įrengimas, lauko šiukšliadėžių montavimas, apžvalgos aikštelės tako ir fontano įrengimas saloje, lauko suolų montavimas, tvenkinio apšvietimo įrengimas, aplinkos apželdinimas.
Ne tik stambius, bet ir nedidelius, tačiau svarbius darbus seniūnijos atlieka nuolat. Per pastaruosius keletą metų tikrai nemažai padaryta, tačiau nemažiau svarbu spręsti ir likusias problemas, stengiantis, kad gyventojai liktų patenkinti darbų rezultatais. Dėkoju seniūnams už komandinį darbą, kurio dėka rajone nekyla didesnių problemų, toliau bendradarbiaukime su seniūnijose gyvenančiais žmonėmis, įdėmiau žvelkime į jų problemas ir operatyviau jas spręskime“,— apie darbų svarbą seniūnijose komentavo Administracijos direktorius Tomas Katkus.

Sportinės veiklos projektų dalinis finansavimas

„Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, dėmesys skiriamas ir sporto bendruomenei. Įvairios įstaigos, organizacijos teikia paraiškas sportinės veiklos projektų daliniam finansavimui gauti.
2021 m. Telšių rajono savivaldybės biudžeto programos „Kultūros ir sporto politikos įgyvendinimas“ priemonei „Sportinės veiklos projektų dalinis finansavimas“ buvo patvirtinti 55,0 tūkst. Eur, iš kurių nepanaudota — 10 340 eurų, tačiau jie buvo skirti Telšių sporto ir rekreacijos centrui, Arenos švieslentei bei sunkiosios atletikos ir bokso inventoriui įsigyti.
2021 m. Savivaldybės Ekspertų komisija rekomendavo finansavimą skirti 42 sporto įstaigų ir organizacijų veiklos projektams įgyvendinti. Sporto įstaigos ir organizacijos 2021 m. surengė net 156 fizinio aktyvumo bei sporto renginius, kuriuose dalyvavo 3 797 sportininkai.
Vertinant sporto projektus, atsižvelgiama į šiuos kriterijus:
* Dalyvavimą Lietuvos čempionatuose ir pirmenybėse;
* Telšių rajono sporto ir fizinį aktyvumą skatinančius renginius (renginių tęstinumas, masiškumas);
* Telšių rajono neįgaliuosius skatinančius ir vienijančius fizinio aktyvumo ir sporto renginius;
* Telšių rajone organizuojami ir vykdomi tarptautiniai renginiai (dalyvauja ne mažiau kaip 3 šalys);
* Sportininkų, dalyvaujančių pasaulio, Europos čempionatuose, turnyruose dalinis finansavimas.
2022 m. sporto projektams įgyvendinti iš Savivaldybės biudžeto skirta 60,0 tūkst. Eur. Finansavimas jau skirtas šioms organizacijoms ir įstaigoms: Ryškėnų sporto klubo, Plaukimo ir šiuolaikinės penkiakovės klubo „Ruoniukai“, Telšių motokroso klubo projektui, Telšių sportinių šokių klubo „Vėlunga“, Telšių apskrities neįgaliųjų sporto klubo „Atletas“, sporto klubo „Spigins“, Telšių aeroklubo, šaškių sporto klubo „Smūgis“, Telšių apskrities sunkiosios atletikos klubo „Gintarinė saulė“, viešosios įstaigos „Telšių bokso mokykla“, viešosios įstaigos „EMsportas“, Nevarėnų sporto klubo „Burbesis“, viešosios įstaigos tinklinio klubo „Insula“, regbio klubo „Telšiai“ projektams įgyvendinti.
Džiaugiamės, kad sporto šakų pasirinkimas po truputį plečiasi, daugėja techninių sporto šakų. Planuojant finansavimą, siekiama, kad sporto šakų pasirinkimas Telšių rajone taptų įvairesnis. Svarbu, kad sportinių šakų įvairovė, galimybė gerinti fizinį aktyvumą bei gerinti sportinį meistriškumą būtų užtikrinama ir Telšių rajone gyvenantiems neįgaliems asmenis. Ir dabar vienas iš kriterijų, skiriant finansavimą, yra projektai, kuriuose sportinė veikla, renginiai ir kita veikla pritaikomi neįgaliesiems“,— apie sportinių veiklų finansavimą komentavo Administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.

Telšių rajono savivaldybės informacija