Telšių ligoninėje — modernios radiologijos paslaugos gyventojams

Kompiuterinė gydytojų radiologų darbo vieta.

Regioninės Telšių ligoninės Radiologijos skyrius tikrai gali didžiuotis modernia aparatūra, kuria aptarnauja ne tik Telšių rajono gyventojus, bet ir pacientus iš kitų Lietuvos miestų. Siekiant pagerinti paslaugų prieinamumą, radiologines paslaugas gaus dar daugiau Telšių pacientų.

Justina Lukošienė

Dėmesys — pirminės grandies profilaktiškai besitikrinantiems pacientams
Kaip pažymėjo Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė, Radiologijos skyriaus kolektyvas labai stiprus ir visiškai pajėgus užtikrinti radiologines paslaugas. „Pagal visus duomenis, esame pajėgūs suteikti radiologines paslaugas visiems rajono gyventojams. Radiologijos skyriuje turime du rentgeno aparatus, kurių vieną gydymo įstaiga įsigijo iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Siekiant padidinti pirminių, profilaktiškai besitikrinančių pacientų skaičių, skirsime vieną rentgeno aparatą būtent šiems pacientams aptarnauti.
Per dieną šiuo aparatu rentgenologiniai tyrimai bus atliekami 50–60 tokių pacientų. Kitas rentgeno aparatas bus skirtas pakartotiniams tyrimams, kuriems siųs mūsų gydytojai konsultantai, taip pat šis aparatas aptarnaus pacientus, paguldytus stacionariniam gydymui, bei pacientus iš Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus“,— apie naujovę skyriuje kalbėjo gydymo įstaigos vadovė, akcentuodama, kad rentgenologijos tyrimui, išskyrus skubius atvejus, būtinas šeimos gydytojo siuntimas.
Prie pokalbio prisijungė ir Radiologijos skyriaus vedėja Aurelija Bagdonienė, antrindama, jog reikia atsakingai vertinti šį tyrimą, nes jo metu pacientas gauna apšvitos dozę.
„Anksčiau pacientai tiesiog užbėgdavo ir prašydavo, kad jiems atliktume rentgenogramas be šeimos gydytojo siuntimo“,— prisiminė skyriaus vedėja. „Tai yra rimtas sveikatos tyrimas, reikalaujantis didelės atsakomybės tiek iš radiologijos technologo, atliekančio rentgeno nuotrauką, tiek iš gydytojo radiologo, kuris įvertina ir aprašo atlikto tyrimo vaizdą. Norime, kad žmonės atsakingai rūpintųsi savo sveikata“,— sakė J. Seiliuvienė.
Kaip paskaičiavo vyresnioji radiologijos technologė Renata Damunskienė, Regioninė Telšių ligoninė iš viso turi 8 rentgeno aparatus, du iš jų — portatyviniai: vienas iš mobiliųjų aparatų buvo skirtas kovai su COVID-19 virusu, kad būtų užtikrintas saugus, sklandus ir kokybiškas įstaigos darbas, nesukeliant veiklos trikdžių ir viruso plitimo pavojaus. Įsigyjant šį portatyvinį rentgeno aparatą, daug pastangų įdėjo Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas ir kraštietė, LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Skyriuje visu pajėgumu dirba moderni įranga
Vienas svarbiausių aparatų — dar dvejų metų neturintis 128 pjūvių kompiuterinis tomografas, kuriuo atliekami galvos smegenų, kaklo, krūtinės ląstos, pilvo, dubens, stuburo, galūnių ir kitų organų radiologiniai tyrimai. Pasak J.Seiliuvienės, gydymo įstaigai jis labai svarbus diagnozuojant insultus, galvos traumas, teikiant skubią diagnostinę pagalbą visą parą.
Radiologijos skyriaus vedėja pabrėžė, jog kompiuteriniu tomografu galima tirti klaustrofobija sergančius pacientus arba kai yra kontraindikacijų magnetinio rezonanso tyrimui. „Kas turi uždarų patalpų baimę, tai kompiuterinė tomografija, lyginant su magnetinio rezonanso tyrimu, yra pranašesnė, nes pacientas turi daugiau erdvės“,— dėstė gydytoja radiologė, pasidžiaugusi, jog kartu su kompiuteriniu tomografu yra įdiegtas ir automatinis kompiuterizuotas švirkštas, kuris reikalingas tyrimams su kontrastine medžiaga atlikti. Kalbėdama apie branduolinio magnetinio rezonanso aparatą, A.Bagdonienė sakė, kad juo galima atlikti įvairių žmogaus organizmo sričių tyrimus, tačiau vienas didžiausių šio aparato privalumų, jog juo aiškiai galima matyti visus minkštuosius audinius, pavyzdžiui, kelio, čiurnos ir peties sąnarių raiščius, stuburo disko išvaržas. Gydytojų ortopedų-traumatologų komandai, atliekančiai artroskopines sąnarių, protezavimo operacijas, branduolinio magnetinio rezonanso aparatas yra didelė pagalba.
„Gydymo įstaigoje nemokamai išsitirti magnetiniu rezonansu gali pacientai, turintys specialisto-konsultanto siuntimą nuo 8 iki 17 val, o nuo 17 val. ši paslauga teikiama pacientams, kurie sutinka patys už ją sumokėti“,— informavo radiologijos technologė Renata Damunskienė, akcentuodama, jog minėtu aparatu tyrimai atliekami pacientams, sveriantiems iki 120 kg.
Anot ligoninės direktorės, Sveikatos apsaugos ministerija ir Akreditavimo tarnyba yra nustačiusios reikalavimus, kokia turi būti metinė kiekvieno aparato apkrova: kompiuteriniu tomografu per dieną leistina atlikti iki 30 tyrimų, o branduolinio magnetinio rezonanso aparatu — 15-20. „Kiekvienais metais atsiskaitome su šiomis tarnybomis, ar mūsų aparatūra yra pakankamai apkrauta. Teikiant radiologijos paslaugas, labai svarbu užtikrinti darbuotojų saugumą, todėl radiacinės saugos centras kas 3 mėnesius vykdo Radiologijos skyriuje kontrolę — dozimetrais tikrinama, kiek medikai gauna apšvitos, ar aparatai yra saugūs. „Nors dabar yra nauja, moderni ir saugi aparatūra, tačiau vis tiek turime laikytis visų radiacinės saugos reikalavimų“,— konstatavo gydymo įstaigos vadovė.

Svarbūs tyrimai dailiosios lyties atstovėms
Be jau minėtų radiologinių tyrimų, vykdant Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos profilaktikos programą, moterims atliekami mamografijos tyrimai skaitmenizuotu mamografijos aparatu „Lorad M-IV“, kurio dėka nustatoma apie 70 proc. ankstyvųjų krūties vėžio atvejų. Šis krūties vėžio profilaktinis tyrimas atliekamas kas dvejus metus 50–69 metų moterims.
Skyriuje taip pat galima atlikti kaulų tankio tyrimus modernia DEXA densitometrijos įranga. Šis kaulų tankio matavimo būdas dažniausiai atliekamas apatiniajai stuburo daliai ir klubams. „Po tyrimo DEXA aparatu, jei pacientui reikalingas gydymas medikamentais, Ligonių kasos kompensuoja vaistus. Šį tyrimą nemokamai gali atlikti visi pacientai, atvykę su šeimos gydytojo siuntimu“,— akcentavo A. Bagdonienė.
DEXA kaulų densitometrija yra naudojama diagnozuojant osteoporozę, kuri būdinga pomenopauzinio amžiaus moterims. Gydytojas gali rekomenduoti kaulų tankio tyrimą, jei: esate pomenopauzinio amžiaus ir nevartojate estrogenų; jūsų ar jūsų giminės iš motinos pusės ligos istorijoje yra užfiksuotas klubo kaulų lūžis; esate moteris po menopauzės; aukšta (daugiau kaip 1,8 m) ar liesa (mažiau kaip 62 kg); sergate ligomis, susijusiomis su kaulų lūžiais; vartojate vaistus, kurie sukelia kaulų retėjimą, pvz., kortikosteroidus, vaistus nuo priepuolių, tam tikrus barbitūratus ar vaistus skydliaukės ligoms gydyti; sergate I tipo diabetu, kepenų, inkstų liga ar osteoporoze ar šiomis ligomis yra sirgę šeimos nariai; sergate skydliaukės liga — hipertireoidizmu; sergate prieskydinės liaukos liga — hiperparatireoidizmu; patyrėte kaulų lūžį, įvykus menkai traumai; rentgeno tyrimas rodo stuburo slankstelių lūžius ar kitus osteoporozės ženklus.
Prieš tyrimą nepatartina vartoti kalcio priedų mažiausiai 24 valandas, taip pat pacientas turi nusiimti papuošalus, akinius ir bet kokius metalinius objektus ar aprangą, kuri galėtų kliudyti rentgeno spinduliams, taip pat informuoti savo gydytoją, jei neseniai buvo atlikti radiologiniai tyrimai, pvz., žarnyno tyrimas rentgenu panaudojant kontrastinę medžiagą, pilvo kompiuterinė tomografija. Moterys turi būtinai informuoti gydytoją radiologą apie nėštumą.

Stipri ir kvalifikuota komanda
Radiologijos skyriaus kolektyvo branduolį sudaro aukštos kvalifikacijos specialistai: skyriaus vedėja gydytoja radiologė Aurelija Bagdonienė, gydytoja radiologė Violeta Belienė, gydytojas radiologas Darius Kazakevičius, gydytojas radiologas Liudvikas Granickas.
Gydytojams talkina 13 radiologijos technologių: Loreta Ingaunienė, Ingrida Enciūtė, Dalia Ališauskienė, Akvilė Antanavičienė, Vilma Vaitkuvienė, Jovita Kungienė, Renata Damunskienė, Danguolė Zubavičienė, Asta Jucikaitė, Aušra Jurkienė, Inga Niparavičienė, Vilma Grigaliūnienė.
Regioninės Telšių ligoninės direktorė J.Seiliuvienė pasidžiaugė, kad prie Radiologijos skyriaus darbuotojų kolektyvo netrukus turėtų prisijungti gydytoja radiologė-rezidentė.