Telšių TAU pasitiko naujus mokslo metus su gausiu būriu studentų

Rugsėjo 30-ąją Telšių Trečiojo amžiaus universiteto bendruomenė susibūrė į mokslo metų pradžios šventę. Iš pradžių vyko šv. Mišios Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje, jas aukojo kunigas Andrius Bastys. Po sakralinių apeigų visi sugužėjo į Katedros parapijos namus, kuriuose skambėjo muzikinis pasveikinimas, svečių palinkėjimai, buvo pristatytos Telšių TAU veiklos gairės ir fakultetų dekanų informacija, naujiems nariams įteikti pažymėjimai bei pagerbti jubiliatai.

Justina Lukošienė

Danutė Juškienė

Pirmiausia duoklė buvo atiduota tradicijoms — sugiedoti Valstybės ir TAU himnai, po kurių vokaliniai ansambliai „Akimirka“ ir „Alegorija“ pasveikino šventės dalyvius nuotaikingomis dainomis. TAU direktorė Danutė Juškienė pristatė garbius svečius. Trečiojo amžiaus universiteto bendruomenę su nauja mokslo metų pradžia atvyko pasveikinti Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas. „Kiekvienas iš jūsų esate dėstytojai mums, jaunesniems, nes iš jūsų mes galime daug ko pasimokyti. Svarbiausia, kad jūs, turėdami tiek gyvenimiškos patirties, dar susiburiate ką nors sužinoti, išmokti, nuveikti“,— į studentus kreipėsi rajono vadovas, linkėdamas ir toliau mokytis, pažinti pasaulį ir eiti koja kojon su žiniomis, naujausia informacija.
Jam antrino vicemeras Mantas Serva, kuris teigė, jog jei nesikeis demografiniai rodikliai, tai TAU universitetas taps didžiausia švietimo įstaiga. „Jūs esate mums reikalingi, o mes — jums, todėl labai svarbus abipusis bendradarbiavimas. Mes suprantame, kad ši institucija laukia mūsų visų“,— sakė mero pavaduotojas.
Administracijos direktorius Tomas Katkus pasidžiaugė, kad šiemet universitetas naujus mokslo metus pasitinka su daugiau nei 40 naujų studentų bei padėkojo Telšių TAU universiteto vadovei Danutei Juškienei, kad sudaro sąlygas gabiems studentams susirinkti ir dalintis savo patirtimi. „Mieli studentai, priimkite tai, ką moko, išgirskite, įsidėmėkite, pasidalinkite savo patirtimi, susirinkę gerai leiskite laiką ir džiaukitės kiekviena akimirka“,— ragino valdžios atstovas.
LR Seimo narys Valentinas Bukauskas susirinkusius studentus pavadino gyvenimo žinovais, kurie nepailsta tobulėti. „Gyvenimo prasmė yra ieškoti tobulėjimo iki paskutinio atodūsio, kadangi pasaulis yra įvairus ir įdomus. Žinojimo dėka mes ir sveikesni, ir tauresni, ir ilgiau gyvename“,— kalbėjo politikas.
Su naujų mokslo metų startu universiteto bendruomenę europarlamentaro Bronio Ropės vardu sveikino jo padėjėja Daiva Puplauskienė, kuri pasidžiaugė prasminga jų veikla, neblėstančiu noru tobulėti, būti visuomeniškais ir bendruomeniškais.
Telšių švietimo centro direktorius Simonas Baliutavičius, prisimindamas atlikėjo Lino Adomaičio dainą „Aš pavydžiu sau“, sakė, kad ši studentija dabar gyvena stebuklingą laikotarpį ir gali sau pavydėti to gražaus laiko bei pažadėjo, jog Švietimo centras ir toliau teiks švietėjišką pagalbą universiteto veiklose.
Telšių STEAM centro vedėja Rita Vargalytė prisidėjo prie sveikinimų bei trumpai supažindino studentus su STEAM centro koncepcija.
TAU valdybos pirmininkas Alfredas Zaveckas pasveikino visus su mokslo metų pradžia, palinkėjo siekti žinių, taip pat viso universiteto vardu pasveikino direktorę asmeninio jubiliejaus proga. „Jūs kiekvienas atėjote sukaupę didžiulę profesinę ir asmeninę gyvenimo patirtį, kurios už jokius pinigus nenupirksime. Jūs atėjote vedini noro tobulėti, realizuoti save, susirasti įdomių veiklų, draugų, galbūt įgyvendinti neišsipildžiusias svajones. Esate laisvi rinktis, kurioje srityje norite tobulėti, tad kviečiu skleisti savo patirtį, aktyviai įsijungti į TAU veiklas, pasirinkti norimus lankyti fakultetus“,— į naujai įstojusius 45 studentus kreipėsi TAU universiteto direktorė Danutė Juškienė.
Vadovei įteikus studento pažymėjimus kiekvienam naujokui, Sveikatingumo fakulteto dekanė Valdonė Pikiotienė surengė šmaikščias „krikštynas“. „Jūs esate mūsų laukiami ir mylimi, bet kad taptumėte tikrais studentais, turite nusiskinti ir suvalgyti nors po vieną rojaus obuoliuką. Tegul jums būna vaisiai rūgštūs, o šaknys saldžios“,— perfrazavo patarlę dekanė. Naujai priimtieji į universitetą nesipriešino, ragavo rūgštokus obuoliukus. Saviraiškos fakulteto dekanė Irena Radzienė pasveikino birželio-rugsėjo mėnesį atšventusius asmeninius jubiliejus posmais, palinkėjimais ir gėlių puokštelėmis, vokaliniai ansambliai — skambiomis dainomis.
TAU direktorė džiaugėsi, kad studentai galės mokytis net penkiolikos dalykų: dvasingumo (dekanė Z.Brazinskienė, dėstytojas kun. Andrius Bastys), saviraiškos (dekanė ir dėstytoja Irena Radzienė), kultūros ir pilietinės savimonės (dekanė ir dėstytoja Danutė Juškienė), turizmo (dekanė Danutė Trepšienė), sveikatingumo (dekanė ir dėstytoja Valdonė Pikiotienė), istorijos (dėstytojas Vaclovas Vaičekauskas), anglų k. (dėstytoja Janina Banienė), menų (dekanė ir dėstytoja Zofija Prišmantienė), dainavimo (dekanė Daiva Lingienė), šokio (dėstytoja Reda Sabaliauskienė), stalo žaidimų (dekanė Petrutė Kedienė), STEAM (integruotas gamtos, tiksliųjų mokslų ir informacinių technologijų kursas, Rita Vargalytė), vokiečių kalbos (Vokiečių kalbos klube — Nijolė Vaičekauskė), kompiuterinio raštingumo (KP bibliotekoje), geografijos (ieškomas dėstytojas). Dekanai ir dėstytojai glaustai pristatė, ko šiais mokslo metais bus mokomasi, kvietė aktyviai lankyti užsiėmimus.
Danutė Juškienė taip pat glaustai supažindino su TAU 2022-2023 m.m. veiklomis, artimiausiais renginiais, spalio mėnesio grafiku. Priminė, kad spalio 21 d. TAU organizuojama Žemaičių kalbos metams skirta konferencija, o lapkričio 25 dieną bus minimas Telšių TAU 20-ies metų jubiliejus. Apibendrindama akcentavo, kad TAU universitetas įgyvendina mokymosi visą gyvenimą nuostatas, o mokymasis visą gyvenimą yra vienas svarbiausių UNESCO švietimo ir mokymosi principų. Žinių, įgūdžių ir sąvokų, kurios įgyjamos mokykloje ar universitete, neužtenka visam gyvenimui. Mokymas visą gyvenimą suteikia galimybių prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos ir naujų technologijų. Žmogui, baigusiam aktyvią profesinę veiklą, turi būti sudarytos sąlygos nuolat mokytis, aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Motyvuotas, aktyvus ir smalsus žmogus atitolina amžėjimo problemas.