Iki rekordo pritrūko vos 26 metrų. Vis tik dviratis — sunkiausias pasaulyje!

Sunkiausiam pasaulio dviračiui pasiekti „finišą“ dėl reduktoriaus gedimo pritrūko vos 26 metrų.

Praėjusį penktadienį „Rekordų akademijos“ iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje paminėta Rekordų diena. Ta proga viltasi užfiksuoti naują rekordą — sunkiausio pasaulyje dviračio, „gimusio“ Degaičiuose.

Primename, kad kadaise Degaičiuose Albinas Rimkus sumeistravo pirmą pasaulyje sunkiausią dviratį. Jis buvo įrašytas į „Gineso“ rekordų knygą. Šio sumanymo iniciatorius — tuometis Degaičių seniūnas Antanas Kontrimas. Tačiau, kai turėjo dėl pensinio amžiaus palikti seniūno pareigas, „išvažiavo“ namo tuo dviračiu. Vertinkime, kaip norime: toks poelgis papiktino daugelį, ne vien degaitiškius. A.Kontrimas teisinosi esą jis rūpinosi tuo dviračiu, ieškojo medžiagų. Tačiau juk jis ir buvo etatines pareigas einantis seniūnas. O dviratį meistravo seniūnijos darbuotojas A.Rimkus.
Likę be sunkiausio pasaulyje dviračio, degaitiškiai, ypač Albinas, nenuleido rankų. Šiemet A.Rimkus sumeistravo naują dviratį. Ankstesnis vietoje ratų turėjo girnas. O naujasis — betono pripildytas vilkiko priekabos padangas.
A.Rimkus medžiagų ir detalių naujam dviračiui ieškojo „laužynuose“, pas ūkininkus. Dviračiui padaryti prireikė mėnesio. Meistras sakė daręs jį be jokio brėžinio. Viskas, iki smulkiausių detalių, buvo suplanuota, kaip sakoma, galvoje.
Ankstesnis dviratis svėrė 1 toną 385 kilogramus, o naujasis svoriu jį gerokai pranoko — net 1 tona 800 kilogramų! Tiesa, dviratis dar turi būti veikiantis — važiuojantis, kad būtų užfiksuotas pasaulio rekordas. Ir, aišku, antrasis A.Rimkaus sukonstruotas dviratis riedėjo, minant pedalus.
Kad būtų užfiksuotas rekordas, reikėjo pravažiuoti šimtą metrų Degaičių aerodromo lėktuvų pakilimo taku, kuris, deja, vietomis gumbuotas, todėl nebuvo lengva minti pedalus. Vis dėlto dviratis, nors ir lėtai, šauniai riedėjo link „finišo“. Ir štai, belikus iki „finišo“ vos dvidešimt šešiems metrams, „sustreikavo“ reduktorius. 74 metrai buvo įveikti per 16 minučių.
Nors dėl gedimo oficialiai rekordas nebus užregistruotas, dviratis vis dėlto — sunkiausias pasaulyje. Ir, žinoma, tai dar ne pabaiga — sutaisius dviratį, vėl bus galima siekti rekordo.
A.Rimkus dviratį padovanojo Degaičių bendruomenei, ne seniūnijai. Mat, padovanojus seniūnijai, pasikeitus valdžiai, vėl kas nors gali sumanyti tuo dviračiu „išvažiuoti“ į Telšius.
Meistras sakė, kad naujojo dviračio rėmėjais buvo Leonas Špakauskas su sūnumis Mariumi ir Tomu, Vytautas Kumža, Arūnas Alisauskas.
A.Rimkus nusiteikęs ir kitam kūriniui. Jau pradėjo gaminti didelį, metalinį krokodilą, kuris papuoš Degaičius.
Praėjusį penktadienį Lietuvoje siekta ir kitokių rekordų. Šilutės bendruomenė drauge pasiekti masiškiausio PIK-NIK sūrio dešrelės valgymo rekordo sutelkė ABF „Šilutės Rambynas“. Vaikų taip mėgstamas sūrio dešreles PIK-NIK vienu metu valgė Šilutės „Pamario“ progimnazijos ir Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos moksleiviai, mokytojai, bendruomenės nariai. Buvo tikimasi suburti iki 1600 valgytojų!
Judėjimo negalią turintis zarasietis Marius Montikas nuo 7 val. iki 12 valandos Panevėžio sporto arenos dviračių treke siekė įveikti didžiausią atstumą neįgaliojo vežimėliu per 5 valandas.
Kauno tardymo izoliatoriaus suimtieji modulinio origami technika kūrė įspūdingo dydžio lotosą — remiantis preliminaria informacija, tai turėtų būti didžiausia gėlė iš popieriaus lankstinių.
Marijampolėje kariai buvo nusiteikę siekti masiškiausio atsispaudimų darymo rekordo. („KŽ“ inf.)