Trys Karaliai telšiškiui tautodailininkui atnešė „Sidabro vainikėlį“

Steponas Kaminas Šakių rajono Gelgaudiškio dvare surengtoje liaudies meno parodoje prie savo darbų.

Sausio 6-ąją, per Tris Karalius, Šakių rajono Gelgaudiškio dvare įvyko liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. Pasipuošti garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu – „Aukso vainiku“ – siekė 28 meistrai, pristatę tradicijos atspindžio ir meniškumo požiūriu vertingiausius darbus.

Algirdas Dačkevičius

Džiugu, kad antrąją vietą ir „Sidabro vainikėlį“ vaizdinės dailės kategorijoje pelnė telšiškis tautodailininkas Steponas Kaminas.
Telšių tautodailininkų vadovė Sigita Dacienė pasidžiaugė, kad konkursinėje parodoje taip pat buvo eksponuojami Telšių regioninio turo nugalėtojų – telšiškės Jadvygos Mačiūnienės margučiai ir Rimanto Laimos (Plungės r.) kryždirbystė. Išleistas puikus katalogas, kuriame pristatyti Stepono Kamino, Jadvygos Mačiūnienės ir Rimanto Laimos darbai.
Steponas Kaminas liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmėse dalyvavo jau ketvirtą kartą. 2013 metais jis buvo įvertintas prestižiškiausiu šalies tautodailininkų apdovanojimu – „Aukso vainiku“, 2017 metais telšiškis iš apdovanojimų grįžo su trečiosios vietos – „Bronzos vainikėlio“ laimėjimu. Prie kolekcijos betrūko tik „Sidabro vainikėlio“. Šį apdovanojimą tautodailininkas pelnė už praėjusių metų darbus.
„Nykstančio gimtojo Balėnėlių kaimo, esančio Nevarėnų seniūnijoje, kaimynams išdrožiau 11 skulptūrų, o parodoje eksponavau tik jų dalį“, – pasakojo Steponas.
Pasak Sigitos Dacienės, konkursinių parodų ciklu, Lietuvos nacionalinio kultūros centro sumanytu ir pradėtu 2005 metais, siekiama išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje. Kasmetės „Aukso vainiko“ parodos išaugo į gražių renginių, kuriais skatinamas meistrų kūrybingumas, atkreipiamas visuomenės dėmesys į tikrąsias liaudies meno vertybes bei mūsų etninių tradicijų unikalumą, ciklą.