„Užgavieniu muonā“ – tradicijų tęstinumas ir originalios atlikimo technikos

Telšių kultūros centro fojė įvyko Užgavėnių persirengėlių kaukių parodos-konkurso „Užgavieniu muonā“ nugalėtojų apdovanojimai. Šiemet į kaukių kūrėjų gretas įsijungė net 192 dalyviai.

Justina Lukošienė

Renginys prasidėjo nuotaikingu lopšelio-darželio „Mastis“ vaikų folkloro ansamblio „Cyrulis“ ir Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ (vad. Rita Macijauskienė) muzikiniu pasirodymu. Mažųjų persirengėlių jungtinės pajėgos linksmino visus susirinkusius ne tik dainomis, šokiais, bet ir šmaikščiais pasakojimais žemaičių tarme. Į nugalėtojų apdovanojimus atvykusi Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Lina Leinartienė.
Ji pasidžiaugė stebinančiu dalyvių kūrybiškumu, išradingumu bei padėkojo mokytojams ir tėvams, jog moko jaunąją kartą puoselėti lietuviškas tradicijas.
Po sveikinimo žodžių apdovanoti devintą kartą rengto Užgavėnių persirengėlių kaukių parodos-konkurso „Užgavieniu muonā“ dalyviai.
Laureatais pirmoje grupėje (ikimokyklinė ir priešmokyklinė grupė) tapo: I vieta – Ignas Jasukynas, 5 m., Telšių l/d ,,Mastis“, mokytoja Jūratė Rubavičienė; II vieta – Hubertas Mendelis, 6 m., Telšių l/d ,,Eglutė“, mokytoja Reda Miknienė; III vieta – Elena Jucevičiūtė, 5 m., Telšių l/d ,,Nykštukas“, mokytoja Virginija Balnienė.
Antroje grupėje (1-4 kl. mokiniai) nugalėjo: I vieta – Arnas Vanagas, 7 m., Mažeikių r. Sedos Vytauto Mačernio gimnazija, mokytoja Ramunė Urnežienė; II vieta – Viltė Medeikytė, 8 m., su mama Sigita Šatkauskaite (Kelmės r. Užventis); III vieta – Telšių r. Tryškių bendruomenės vaikų dienos centras (komandinis darbas), mokytoja Rita Balsienė. Už originalumą įvertinta Kotryna Arlauskaitė, 10 m., Telšių ,,Kranto“ progimnazijos Viešvėnų skyrius, mokytoja Gertrūda Judeikienė.
Trečioje grupėje rungėsi 5-12 kl. mokiniai. Pirmąją vietą laimėjo Lėja Letukaitė, 12 m., Telšių meno mokyklos dailės skyrius, mokytoja Irena Siaurienė, antrąją – Samanta Abromavičiūtė, 19 m., Telšių regioninio profesinio mokymo centras, mokytoja Bronislava Taujanskaitė, o trečiąją – Telšių ,,Atžalyno“ progimnazija Naujamiesčio skyrius (komandinis darbas), mokytoja Dalytė Norkienė.
Ketvirtoje grupėje – šeimų arba suaugusių asmenų kategorijoje – pirmąją vietą laimėjo Ingrida Lukošienė, antrąją – Daiva Gintalienė, trečiąją – Ona Jokubauskienė, BĮ Liolių soc. globos namai, Užvenčio soc. globos padalinys. Už originalumą įvertintos Rita Jankauskienė ir Kotryna Jankauskaitė.
Vertinimo komisijos narė, Telšių kultūros centro etnografė Sigita Dacienė sakė, jog buvo sunku atrinkti nugalėtojus iš tokios gražių darbų gausos. Jai antrino komisijos pirmininkė, Telšių meno mokyklos Dailės skyriaus mokytoja Solveiga Šiškauskienė, pridūrusi, jog šiemet į konkursą įsijungė ne tik darželinukai, mokiniai, bet ir senjorai. „Įdomu, kad gaminant kaukes buvo pasitelktos ir naujos atlikimo technikos, jos labai originalios – ir susukimai iš lipnios juostos, ir dėlionės detalės panaudotos. Tai nėra tradiciška, bet, kaip matome, galima kaukę sukurti ir iš tokių dalykų. Sunkiausia buvo išrinkti tik po 3 laureatus iš kiekvienos kategorijos, kai tiek gražių darbų. Dėmesį kreipėme į tradicijų tęstinumą, atlikimo techniką, paties personažo atskleidimą, kaip tas tradicijas, atlikimo technikos metodus pavyksta darniai sudėti į vieną kaukę“,– kalbėjo S. Šiškauskienė.
Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas savo ruožtu padėkojo vertinimo komisijai už puikų darbą bei visiems dalyviams linkėjo nesustoti kurti.