Rinkiminės agitacijos „pančiai“ viršininkams

Žarėnų seniūnas Giedrus Apūkas agitavo už savo viršininką Tomą Katkų. Ar Tomas Katkus, kaip naujasis meras bei dabartinis Savivaldybės administracijos direktorius, galės būti objektyvus Žarėnų seniūno Giedriaus Apūko atžvilgiu, kadangi šis dalyvavo mero rinkimų agitacijoje?

Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius vėl „įdarbino“ merą Kęstutį Gusarovą, Savivaldybės administracijos direktorių Tomą Katkų. Į juos abu A.Bacevičius kreipėsi todėl, kad kai kurie valdininkai mero rinkimų antrajame ture palaikė kandidatą Tomą Katkų. Neva buvo pažeisti teisės aktai.

Alvydas Ivoncius

Neaišku, ko daugiau: naudos ar žalos
Per rinkimus, ypač antrajame ture, kandidatai naudoja abejotino efektyvumo rinkiminės agitacijos formą – vadinamuosius palaikymus. Pavyzdžiui, antrajame ture kurį nors kandidatą nusprendžia palaikyti kurios nors partijos Telšių rajono skyrius ar pavieniai asmenys.
Nežinia, kiek tokia agitacija veiksminga, o kiek sukelia priešingą rezultatą. Sakykime, kurie nors rinkėjai, balsavę už pasirinktą partiją, labai nemėgsta tos partijos, kurios kandidatas pateko į antrąjį turą. Ir jei rinkėjo pasirinkta partija šį kandidatą palaiko, tai kituose rinkimuose gali netekti vieno balso. Štai Tomą Katkų nusprendė palaikyti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Telšių rajono skyrius. Įdomi pozicija, žinant, kad nuo senų laikų konservatoriai ir socialdemokratai nuolat riejasi it šunys, nepasidaliję kaulo. Ir štai Telšių konservatoriai antrajame mero rinkimų ture ragina balsuoti už… socialdemokratą. Kita vertus, neaišku, ar kiek tai padėjo, o gal pakenkė T.Katkui – socialdemokratų rinkėjams galėjo nepatikti, kad jis bičiuliaujasi su konservatoriais.
Jei kandidatą palaiko kuris nors asmuo, jis neabejotinai turi būti žinomas, visuomenės mėgstamas ir vertinamas. Jei palaiko žinomi, tačiau visuomenėje prieštaringai vertinami asmenys, tai rezultatas greičiau gali būti neigiamas nei teigiamas.

Pašalino iš rinkimų komisijos
Šiuose mero rinkimuose dėl dalijimosi socialdemokratų agitacijos medžiaga „sudegė“ Viešvėnų rinkimų komisijos narė Indrė Palapė. Ji ne kartą „Facebook“ paskyroje pasidalijo T.Katkaus ir socialdemokratų rinkimų „etiudais“. Rajono rinkimų komisijai skundą pateikė A.Bacevičius. Rinkimų komisijai neliko nieko kito, kaip pašalinti I.Palapę iš Viešvėnų rinkimų komisijos narių, kadangi ji pažeidė Rinkimų kodekso 27 straipsnio 10 dalį. Minėtame teisės akte rašoma: „Rinkimų komisijos pirmininkui ar nariui, davusiems rašytinį pasižadėjimą, draudžiama bet kokia rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią. Asmuo, pažeidęs šį reikalavimą ar kitaip pažeidęs rašytinį pasižadėjimą, atleidžiamas iš rinkimų komisijos pirmininko ar nario pareigų ir atsako įstatymų nustatyta tvarka.“

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr. 27)

 

1 Komentaras

  1. Bent jau bendrapartietis palaikė, bet konėgele ožmėrša vėsas krėkščiuonėškas vertybės, sosėdiejė so cėcėlėkas – ale nauduos eiška

Komentarai nepriimami.