Daugiau negu pusę amžiaus — ligonių sveikatai

Vidaus ligų skyriaus gydytoja Birutė Vaidakavičienė.

Įprastai su medikais kalbamasi viena pagrindine profesine tema, o šįkart su gydytoja Birute Vaidakavičiene pokalbis pakrypo net trimis kryptimis, nes balandžio 27-ąją buvo švenčiama Medicinos darbuotojų diena, o pati medikė netrukus — gegužės 7-ąją — švęs savo 80-ąjį gimtadienį, kiek vėliau — net 54 metų sukaktį, kai dirba Regioninėje Telšių ligoninėje.

Algirdas Dačkevičius

Didžiausias kapitalas — mediko galvoje
Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė pastebėjo, jog Birutę Vaidakavičienę galima drąsiai vadinti gausios telšiškių terapeutų plejados mokytoja. „Ji buvo ir mano mokytoja, visuomet pasižyminti profesionalumu, griežtumu ir atsakingumu“,— sakė ligoninės vadovė.
Samprotaudama apie mediko darbą, B.Vaidakavičienė akcentavo ypatingo kapitalo, kuris gali glūdėti tik galvoje, svarbą. „Kaip tą kapitalą naudoji — taip ir dirbi“,— sakė pašnekovė. Ji vertina vienintelę darbovietę, kuriai pašventė gražiausius savo jaunystės ir brandaus gyvenimo metus. Vien Telšių ligoninės Vidaus ligų skyriui vadovavo beveik 40 metų, o šiuo metu dirba šio skyriaus gydytoja, taip pat endokrinologe. Pasak gydytojos, ji niekuomet nebuvo „klajoklė“ ir nevyko papildomai uždarbiauti į kitus rajonus.

Metai bėgo — Vidaus ligų skyrius modernėjo
Prisimenant pačią pradžią, reikia nuklysti į 1969 metų vasarą, kai ką tik mokslus baigusių medikų pora — Birutė ir Alvydas Vaidakavičiai pravėrė tuomet labai kuklaus, dar prieškary — 1939 metais — statyto ir iki tol remonto neregėjusio Telšių ligoninės pastato duris. Jie nebuvo Žemaičių žemės vaikai, o kilę iš visai skirtingų Lietuvos regionų: žmona — iš Biržų, o vyras — iš Panevėžio, tačiau taip nutiko, kad būtent Telšiams ir šio rajono žmonėms, jų sveikatos priežiūrai atidavė daugiau kaip po penkiasdešimt savo gyvenimo metų.
„Kai pradėjome dirbti, daug ko nebuvo, trūko paprasčiausių švirkštų, kuriuos, taip pat adatas reikėjo virinti, buvo vienas rentgeno aparatas, net ir jo nuotraukų trūkdavo. Viską reikėjo išmąstyti, be tyrimų ligas nustatyti, žmogui padėti. Dirbome su tuo, ką turėjome“,— kalbėjo B.Vaidakavičienė.
Medikai ir tuomet ir dabar negali sirgti. O kas tada dirbs? Be to, čia dirbant reikia turėti labai daug kantrybės.
Vidaus ligų skyrius veikia nuo to laiko, kai Telšiuose buvo atidaryta ligoninė. Bėgant metams, keitėsi ištisos medikų kartos, kartu su medicinos mokslu keitėsi ir skyrius, ir jo veikla. Ir visa tai vyko, šiam skyriui vadovaujant B.Vaidakavičienei. „Daugybę vyresnių telšiškių ligonių net iš matymo pažįstu, galėčiau pasakyti kurioje palatoje yra gulėję“,— kalbėjo daugeliui Žemaitijos sostinės gyventojų puikiai žinoma gydytoja.
Po remonto skyriaus patalpos tapo šviesios, jaukios, jį puošia dailininkų dovanoti paveikslai.
Šiame skyriuje dirba pasišventęs, turintis didžiulę patirtį, negailintis jėgų ir nuolat tobulėjantis bei jaunėjantis kolektyvas.
Čia gydomi ir slaugomi pacientai, kamuojami širdies ir kraujagyslių, plaučių, inkstų, virškinamojo trakto ligų. Aukšto kraujospūdžio liga gydoma naujausiais medikamentais: skyrius jų turi visų grupių. Taip pat atliekama daugybė įvairiausių procedūrų, punkcijų, tyrimų, kurių pagalba diagnozuojamos ligos. Sergant kraujo ar kitomis ligomis, sukeliančiomis anemiją ar kraujo krešėjimo sutrikimus, atliekamos eritrocitų masės ar šviežiai šaldytos plazmos transfuzijos. Tam talkina ligoninėje dirbanti laboratorija, skyriuje įsigytas kraujo komponentų šildytuvas. Bronchine astma sergantys pacientai taip pat čia sulaukia pagalbos, jie gydomi skyriuje turimais naujais medikamentiniais inhaliatoriais.
Teikiama visokeriopa pagalba ir gydymas, sergantiems šio amžiaus rykšte vadinamu, cukriniu diabetu.

Kolektyvas taria tik gerus žodžius
„Skyriaus vedėja B.Vaidakavičienė buvo gera darbuotojams: reikėdavo — pabardavo ar griežtesnį žodį pasakydavo, reikėdavo — ir užstodavo“,— prisimena apie tris dešimtmečius Vidaus ligų skyriuje medicinos sesele, o vėliau bendrosios praktikos slaugytoja dirbusi Virginija Bagdonienė. Ypač jai įstrigo tos šiltos akimirkos, kai vedėja, būdama kūrybinga kulinarė, vaišindavo kolektyvą savo iškeptais pyragais bei kitais gardumynais.
Iš šiandieninis kolektyvas negaili gydytojai gerų žodžių. Bendrosios praktikos slaugytoja Zita Jokubauskienė, dirbanti ligoninėje nuo 1978 metų, vertina gydytoją B.Vaidakavičienę už jos tiesų žodį. Darbo veteranei Zitai pritarė ir kolegės bendrosios praktikos slaugytojos Violeta Kazlauskienė ir Alina Šulcienė. Pirmoji skyriuje dirba nuo 1999 metų, o antrajai sukako tik vieneri darbiniai metai.
Besikalbant su B.Vaidakavičiene apie apdovanojimus, ji jų nesureikšmina. Vis tik ligoninės vadovybė medikės nepamiršta. Štai ir šiemet gražioje Regioninės Telšių ligoninės bendruomenės šventėje, skirtoje Vasario 16-ajai, įstaigos vadovė Jovita Seiliuvienė už ilgametį darbą padėkos raštu apdovanojo garbią gydytoją, pašventusią savo gyvenimą ligonių sveikatai.

Geriausias atokvėpis — sode
„Pagal Zodiako ženklą, esu Jautis, todėl dirbu kaip jautis ir darbe, ir sodyboje, kur prie namo yra apie 30 arų žemės. Labiausiai pailsiu, kai galiu sukišti rankas į žemę“,— šypsodamasi kalbėjo B.Vaidakavičienė. Ji su vyru Alvydu vienodai rūpinasi ir vaiskrūmiais, ir vaismedžiais, o iš gėlių labiausiai karaliauja rožės — jų sodyboje apie 120 krūmų.
Rūpestingai prižiūrima Vaidakavičių sodybos aplinka gėrisi ir medikės bendradarbiai, kurie ne kartą buvo čia priimti svetingai.

2 Komentarai

Komentarai nepriimami.