Telšių rajono senelių globos namų 30-metis – kupinas meilės ir atjautos senoliams

Telšių rajono senelių globos namų direktorė Ernesta Jokšienė.

Birželio 16 dieną Telšių rajono senelių globos namai mini 30 metų veiklos sukaktį. Ta proga pakalbinome įstaigos direktorę Ernestą Jokšienę, kuri papasakojo apie Senelių namų raidos etapus bei pasidalijo mintimis, kaip šiandien gyvuoja įstaiga, kokiomis nuotaikomis darbuotojai pasitinka jubiliejų.

Justina Lukošienė

– Kokius pokyčius Telšių rajono senelių globos namai išgyveno per visą tą veiklos 30-metį?
– Įgyvendinant Telšių rajono valdybos sprendimą, 1992 m. gruodžio 17 d. Telšių rajono valdytojo Petro Martinkaus potvarkiu Nr. 768 „Dėl Globos namų įsteigimo“ buvo įsteigti Telšių rajono globos namai buvusiose vaikų lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ patalpose, esančiose Rambyno g. 24, Telšiuose.
Nuo 1993 m. pradžios vyko patalpų remonto darbai, ir tik rudenį į naujai įsteigtus namus atvyko pirmieji gyventojai.
1993 m. spalio 14 d. Telšių rajono valdytojo Petro Martinkaus potvarkiu Nr.57-k „Dėl Senelių namų direktoriaus pareigų“ į Senelių globos namų direktoriaus pareigas paskirta Genovaitė Šliogerienė.
Vėliau įstaigos pavadinimas kito. Nuo 1996 m. Senelių namuose buvo apgyvendinami ne tik seneliai, bet ir suteikiama laikina globa vaikams. Tuo laikotarpiu nuo 1996 m. iki 1998 m. birželio mėn. įstaiga vadinosi „Telšių rajono senelių ir laikini vaikų globos namai“. Tik trumpu laikotarpiu įstaigoje buvo teikiamos paslaugos seneliams ir vaikams.
1998 m. birželio 16 d. Lietuvos Respublikos Juridinių asmenų registre įstaiga įregistruota pavadinimu „Telšių rajono senelių globos namai“.
Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu Senelių globos namuose nustatytas apgyvendinimo vietų skaičius – iki 60 gyventojų. Tačiau buvo laikotarpiai, kai įstaigoje gyveno iki 63 senyvo amžiaus ar ne pensinio amžiaus fizinę negalią turinčių asmenų.
Telšių rajono senelių globos namų veikla plėtėsi. 2013 m. gruodžio 12 d. Telšių rajono savivaldybės sprendimu Nr. T1- 460 įsteigti struktūriniai padaliniai:
• Gedrimų savarankiško gyvenimo namai;
• Dienos socialinės globos centras.
Telšių rajono senelių namų veikla plečiasi ir toliau, dar šiais metais planuojama, įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis projektą Nr. 08.1.1-CPVA-R-407-81-0007 „Telšių dienos centro pritaikymas neįgaliųjų ir senyvo amžiaus asmenų poreikiams“, pradėti vykdyti veiklą Senelių namų struktūriniame padalinyje Dienos centre (toliau – Dienos centras) Rambyno g. 24, Telšiuose. Dienos centre bus teikiamos socialinės paslaugos neįgaliems asmenims su fizine negalia ir trumpalaikės socialinės globos atokvėpio paslaugos.
Nuo pirmųjų įstaigos gyvavimo dienų iki šios dienos Telšių rajono senelių globos namuose apsigyvenusių yra 640 asmenų.
– Kiek šiuo metu įstaigoje gyvena senolių? Kokios paslaugos jiems yra teikiamos?
– Šiuo metu Telšių rajono senelių globos namuose gyvena 58 gyventojai. Įstaigoje teikiamos trumpalaikės, ilgalaikės socialinės paslaugos, asmens sveikatos priežiūros, apgyvendinimo, maitinimo, buities paslaugos bei pagal kiekvieno gyventojo pomėgius ir galimybes teikiamos laisvalaikio ir užimtumo paslaugos.
– Kiek darbuotojų dirba Telšių rajono senelių globos namuose? Kaip vertinate darbuotojų kolektyvą?
– Šiuo metų visoje įstaigoje su struktūriniais padaliniais dirba 49 darbuotojai, iš jų Senelių namuose – 34.
Telšių rajono senelių globos namų darbuotojai dirba kaip viena darni komanda. Didžioji dalis darbuotojų skaičiuoja šioje įstaigoje savo darbo stažą daugiau nei 10 metų, yra keletas darbuotojų, kurie dirba nuo pirmųjų dienų. Šioje įstaigoje dažnai nekintantys darbuotojai suformavo ilgametes įstaigos tradicijas, vertybes puoselėjantį, draugišką kolektyvą. Telšių rajono senelių globos namuose dirba žmonės su didele širdimi, gebantys atjausti, suprasti, palaikyti skausmo ir netekties akimirkoje ne tik šiuose namuose gyvenančius, bet ir vienas kitą. Jie visi yra nuostabūs. Tačiau ypatingą dėmesį norisi skirti ilgametei vyr. slaugytojai Ritai Dobrovolskytei, kuri įstaigoje dirba 29-erius metus. Per savo ilgametį profesionalų darbą specialistė užsitarnavo gyventojų pagarbą. Visų vadinama „daktarėle“. Tai yra tiesa, nes ji visada žino, ko ligoniui reikia, kaip suteikti pagalbą, kaip paguosti ir padėti sveikstančiam. Vyr. slaugytoja Rita per ilgametę praktiką, naudodamasi savo žiniomis ir patirtimi, išsaugojo gyvybes, palengvino būtį daugeliui gyventojų.
– Kaip manote, kokios asmeninės savybės yra būtinos žmogui, jog šis galėtų dirbti tokį darbą?
– Šis darbas reikalauja didelio psichologinio atsparumo, ištvermės ir begalinės empatijos iš žmogaus, kuris pasirenka kiekvieną dieną būti šalia tų, kurie paprastai nebeturi jėgų, kuriems nuolat reikia šalia esančio rankos ir viską girdinčių ausų bei matančių akių. Svarbiausios darbuotojo asmeninės savybės – meilė, švelnumas, atjauta kitam žmogui, nes įvairias ligas sąlygojanti senatvė nėra džiaugsmas pačiam žmogui ir šioje akistatoje su realybe geras darbuotojas yra paguoda senatvėje.
– Kokiomis nuotaikomis pasitinkate įstaigos sukaktį? Kuo galite pasidžiaugti?
– Mes, visi įstaigos darbuotojai, minėdami įstaigos 30 metų veiklos sukaktį, jaučiamės pakylėti, didžiuojamės savo įstaiga ir nuveiktais darbais tų žmonių labui, kurie buvo ir yra šalia mūsų. Esame dėkingi rajono valdžios atstovams, savo draugams, savanoriams, bendradarbiavimo partneriams, globėjams, kurių per trisdešimt įstaigos gyvavimo metų įgijome labai daug.
– Kaip manote, ko jaunoji karta galėtų pasimokyti iš senosios kartos? Kokių galbūt vertingų gyvenimiškų pamokų gavote dirbdami su Telšių rajono senelių globos namų gyventojais?
– Jaunoji karta iš senosios kartos galėtų pasimokyti kantrybės, pastovumo, būdami šalia senolių, galėtų perimti jų sukauptos išminties klodus, nūdienos visuomenėje primirštas šeimos vertybes, kurios mūsų senoliams labai brangios.
Per daugelį metų darbas, buvimas šalia Senelių namų gyventojų, jų išklausymas, dalinimasis vieni su kitais džiaugsmais, rūpesčiais, netekties skausmais, visus mus suartina bei palaipsniui ateina suvokimas, kad visi esame viena didelė šeima.
– Dėkoju už pokalbį.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.