Telšiuose lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė

Antradienį, spalio 10 d., Telšiuose su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė.
Kartu su pirmąja ponia padėjęs gėlių prie paminklo Žemaičių apygardos partizanams (Nepriklausomybės aikštėje), Prezidentas G. Nausėda susitiko su Telšių rajono savivaldybės meru Tomu Katkumi bei jo komanda.
Savo ruožtu pirmoji šalies ponia D. Nausėdienė išvyko aplankyti Telšių rajono Viekšnalių kaime veikiančius Maltos ordino Šv. Jono Krikštytojo senelių globos namus, vėliau Telšių vyskupijos „Carito“ Bendrystės centre susitiko su ukrainiečių bendruomenės nariais.

„Tradiciškai šiandien lankausi dar vienoje vietoje – Telšiuose, – po susitikimo su mero komanda kalbėjo Prezidentas G. Nausėda. – Pirmiausia kėliau klausimą dėl sveikatos apsaugos pertvarkos. Regioninė Telšių ligoninė veikia teikdama visą paslaugų spektrą. Visa tai išliks – žmonės ir toliau turės galimybę naudotis tomis paslaugomis vietoje. Tik svarbu, kad reformos modelis būtų pasirinktas toks, kuris tinkamiausiai atlieptų miesto ir rajono poreikius. <…> Aiškiai matyti, kad Telšių rajono savivaldybė naudojasi tos reformos galimybėmis, kurias mes numatėme ir žmonės gaus tinkamas paslaugas.“
Anot Prezidento, vizito metu jam buvo svarbu sužinoti kaip Telšių rajono savivaldybei sekasi planuoti regiono plėtrai skirtas lėšas. Šis klausimas Lietuvoje turi bendrą problemą – savivaldybės negali tinkamai panaudoti lėšų, nes nėra sukurtos tinkamos sąlygos įgyvendinti projektus.
Šalies vadovas pabrėžė, kad valstybė turėtų suteikti savivaldybėms daugiau kompetencijų. „Mano manymu, Lietuva – vis dar pernelyg centralizuota valstybė. Akivaizdžiausiai tai matyti savivaldybėms patiriant priverstinę bado dietą, pavyzdžiui, kai dėl biurokratinio nerangumo Vilniuje stringa ES lėšos, skirtos regioninei plėtrai. Savivalda turėtų gauti daugiau teisių tam, kad galėtų kelti savo žmonių gyvenimo kokybę“, – sakė Prezidentas.
Taip pat šalies vadovas su Telšių rajono savivaldybės meru T. Katkumi diskutavo apie švietimo infrastruktūros modernizavimą, vaikų pavėžėjimą kaip būdą užtikrinti jų neformalųjį švietimą, viešojo susisiekimo socialinės politikos priemonių organizavimą rajone, kelių situaciją, pakeisto Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo veikimą, kitus aktualius regiono klausimus.
Po susitikimo su mero komanda Prezidentas G. Nausėda apsilankė Telšių elektros transformatorių pastotėje, kurioje įrengiamas sinchroninis kompensatorius, vienas iš Lietuvos energetikos sistemos saugumui kritinių projektų, būtinas rengiantis sinchroniniam prisijungimui prie kontinentinės Europos tinklų. Stiprinant Lietuvos perdavimo tinklą, elektros sistema rengiama atsijungimui nuo Rusijos valdomo BRELL žiedo ir savarankiškam dažnio valdymui.
„Visiškai atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos elektros tinklų turime kartu su Latvija ir Estija sutartu metu – 2025 m. vasarį, todėl labai svarbu, kad visi atsijungimui būtini projektai būtų vykdomi laiku“, – susipažinęs su sinchroninio kompensatoriaus įrengimu, sakė Prezidentas.
Vėliau Valstybės vadovas apsilankė Rainių Kančios koplyčioje ir prie paminklo žudynių aukoms pagerbė 1941 m. birželio 24-25 d. miškelyje prie Rainių sovietų okupantų žiauriai nukankintų Telšių kalėjimo politinių kalinių atminimą.
Kartu su pirmąja ponia Diana Nausėdiene Prezidentas susitiko su Telšių vyskupijos dvasininkais bei apsilankė Šv. Antano Paduviečio katedroje.
Į susitikimą su rajono senjorais Telšių ješivoje pirmoji šalies pora keliavo pėstute, pakeliui apžiūrėdami Žemaitijos sostinės senamiestį. Trumpą ekskursiją Prezidentui ir pirmajai poniai vedė charizmatiškasis VšĮ „Žemaitijos turizmo informacijos centro“ gidas Andrius Dacius.
Susitikimo su Telšių rajono senjorais metu Prezidentas kartu su žmona pasidžiaugė Telšiais, sutvarkyta gražia gyvenamąja aplinka, puoselėjamu žemaitiškumu bei saugomomis vertybėmis.
„Svarbu žinoti, kokiomis nuotaikomis šiandien gyvena žmonės, todėl mes važiuojame ir važiuosime per įvairias Lietuvos vietoves, – savo vizito tikslą susirinkusiems rajono senjorams atskleidė Prezidentas. – Labai svarbu, kad mūsų visuomenė gyventų santarvėje, kad būtų daugiau šviesos, tarpusavio supratimo. Bet to neįmanoma sukurti, kada nepasirūpinama vyriausiais šalies žmonėmis. Žmonėmis, kurie atidavė visą savo gyvenimą dirbdami įvairiausius darbus. <…> Štai kodėl nuo pat pradžios pradėjome rūpintis, kad pensijos didėtų. Dabar savotiškai lenktyniaujame su kainomis.“
Anot Prezidento, nėra paprasta siekti gyvenimo pagerėjimo, kada kainos taip sparčiai auga. Tačiau šalies vadovas išreiškė viltį, jog kainų pliūpsnis po truputį išsivadės, o didinamos pensijos sukurs šiek tiek oresnį ir labiau civilizuotesnį senjorų gyvenimą.
Apie rajono senjorų rūpesčius, veiklas bei pasiekimus Prezidentui ir jo žmonai papasakojo Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininkas Kajatonas Šliogeris. Kaimo bendruomenių kasdienybe, džiaugsmais bei problemomis pasidalino Ryškėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Kazys Lečkauskas.
Telšių Trečiojo amžiaus universiteto pasiekimais bei lūkesčiais dalinosi Telšių TAU direktorė Danutė Juškienė. Apie kultūrinę veiklą papasakojo Telšių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choro „Tremties aidai“ vadovė Milda Ulkštinaitė.
Baigiantis susitikimui, Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus padėkojo pirmajai šalies porai už vizitą: „Šiandien visą dieną lydėjau Jus. Galiu drąsiai sakyti, kad Jūs Lietuvą valdote ne statistika remiantis, bet žmonių balsu. Mačiau, kaip Jūs bendravote su skautais, šauliais, kaip mielai šnekučiavotės su gatvėje sutiktais telšiškiais. Tai byloja apie Jūsų stiprų ryšį su žmonėmis ir Valstybe.“
Prezidentas rajono merui įteikė istorinę vėliavą su Vyčiu, o meras Prezidentui ir pirmajai poniai – dovanas su žemaitiška simbolika. Na, o rajono bendruomenės šalies vadovui „į kelionę“ įdėjo gardžių vaišių. (Telšių r. sav. inf.)