Valdantieji „susičirškino“ dėl nuopelnų

Savivaldybės tarybos posėdyje valdantieji kibo vieni kitiems į atlapus dėl vienkartinių išmokų, gimus vaikui, padidinimo, o dar dėl bandymo prisiskirti nuopelnus tradiciškai pylos gavo ir nuo Algirdo Bacevičiaus. Tačiau posėdyje valdantieji didesnėmis sumomis pradžiugino ne tik šiemet ar vėliau vaikučių susilauksiančius tėvelius, bet ir valdininkę – Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos vadovę Laimą Sadauskienę.

Alvydas Ivoncius

Neva frakcija „daug kovojo“
Taryba nutarė: gimus vaikus mokėti ne 100, o 300 eurų vienkartinę išmoką. Tiesa, jei gimęs vaikas bus ne iš Telšių rajono, gaus tik 100 eurų išmoką.
Svarstant šį klausimą, frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Egidijus Narmontas pasigyrė esą didesni „vaiko pinigai“ jo frakcijos nuopelnas. Esą frakcijai teko netgi „daug kovoti“ su kitais valdančiaisiais, kad toks sprendimas būtų priimtas. E.Narmontas gyrėsi esą „kitais metais padovanosime po vežimėlį“.
It šlapiu skuduru per veidą gavusi pasijuto liberalė Jolanta Rupeikienė, tikriausiai nosis suraukė ir kiti valdantieji. J.Rupeikienė pareiškė nežinanti, kaip dabar jai elgtis: gal ištraukti kortelę ir nedalyvauti balsavime? Anot J.Rupeikienės, koalicijos partneriai „skvernelininkai“ tokie geri, kad kovoja su koalicija. J.Rupeikienė pabrėžė, kad visi Tarybos nariai nori, jog rajono žmonėms būtų geriau, bet štai biudžetas ribotas. Vadinasi, ribotos ir galimybės padaryti, kad „visiems būtų geriau“. J.Rupeikienė papriekaištavo, kad dabar „skvernelininkai“ „feisbuke“ girsis esą dėl jų pastangų padidinta vienkartinė išmoka gimus vaikui.
Pasimetęs E.Narmontas puolė atsiprašinėti. „Negalvokite, kad čia nuopelnų prisiėmimas“, – atsiprašydamas sakė jis.

Dalinti – moka, uždirbti – ne
A.Bacevičius valdantiesiems vožė iš peties. Anot Tarybos nario, dalinti rajono biudžeto pinigus anaiptol joks nuopelnas. Jis valdantiesiems priekaištavo, kad šie nieko nesugeba padaryti, kad biudžete pinigų būtų daugiau, net nebandoma taupyti, o veržiamasi vien dalinti. „Dėl ko kovojote, kaip išleisti pinigus?“ – įgėlė E.Narmontui A.Bacevičius. Anot jo, galima pasiūlyti visiems padidinti atlyginimus, tačiau biudžetas ar patemps?
Darbietis Rimantas Adomaitis ironiškai pastebėjo: „O jūsų partija dar ir po vežimėlį padovanos?“. E.Narmontas nieko neatsakė. Taip ir liko neaišku, kas turi tėveliams, gimus vaikui, padovanoti tą jo pažadėtą vežimėlį.

„Kosminė“ alga
Savivaldybės taryba nutarė šiek tiek algą kilstelti Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos vadovei Laimai Sadauskienei.
Tarybos sprendime rašoma: „Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2023 m. lapkričio 8 d. priėmė nutarimą, kuriuo patvirtintas Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vertinimo kriterijų įverčių aprašas, kuriuo vadovaujantis, nuo 2024 m. sausio 1 d. nustatomi savivaldybių institucijų įstaigų vadovų pareiginių algų koeficientai. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo nuostatomis, Telšių rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos įvertinimas balais (8) patenka į intervalą 8-10, pagal kurį Savivaldybės kontrolierės L.Sadauskienės pareiginės algos koeficiento intervalas 1,5-2,5.
Vadovaujantis nutarimo nuostatomis, Telšių rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos savivaldybės kontrolieriaus pareiginės algos koeficiento intervalas 1,5-2,5.
Sprendimo projektu siūloma Savivaldybės kontrolierei L. Sadauskienei nustatyti pareiginės algos koeficientą – 2,2.“
Kaip matote, Taryba, tiksliau – valdantieji ir jiems balsuodami už šį sprendimą pritarę „valstiečiai“, labai dosnūs – neskyrė pačios didžiausios galimos algos, bet pasistengė, kad būtų kuo didesnė.
Tuo piktinosi vien A.Bacevičius. Anot jo, L.Sadauskienės atlyginimas – 3 tūkst. 927 eurai. „Už ką? Kosmosas čia yra? Nesutinku“, – prieštaravo A.Bacevičius.

Tarybos nariai nepriklauso daugiavaikių šeimų kategorijai
Svarstant klausimą apie vienkartinės išmokos, gimus vaikui, padidinimą, kai kurie Tarybos nariai samprotavo apie didesnį gimstamumą rajone. Neva reikia stengtis, kad šeimos turėtų daugiau vaikų. Kažkada konservatoriai buvo iškėlę iniciatyvą dėl trijų vaikų šeimoje. Vienas Telšių konservatorių patriarchų pašmaikštavo: „Trys vaikai – svetimoje lovoje“.
Ir jis buvo teisus. Jaunasis konservatorių elitas nesiveržė turėti daugiau vaikų. Nėra tarp Tarybos narių nė vieno daugiavaikio tėvo, nė vienos daugiavaikės mamytės. Dauguma Tarybos narių gauna tokias algas, apie kurias kiti gali pasvajoti, tačiau vis vien niekas nesistengė gauti „motinos didvyrės“ statuso, kaip anais sovietiniais laikais.
Vargiai tie 300 eurų padidins gimstamumą rajone. Tačiau gal imkite ir stebėkime: Taryboje yra jaunų žmonių, kurių žmonos ar pačios Tarybos narės gali gimdyti. Matysime, kiek tie 300 eurų juos pačius, kaip sakoma, motyvuos pagausinti savo šeimas. Beje, ir vyresni Tarybos nariai vargu ar yra tapę „daugiavaikiais seneliais“.