Politikų vėl laukia senas galvosūkis: perimti miesto šilumos ūkį ar vėl nuomoti?

Gruodžio mėnesį įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje buvo pristatyta studija „Telšių šilumos tinklų išnuomoto CŠT esamos būklės apžvalga ir perspektyvos“. Dokumente apžvelgiama miesto šilumos ūkio būklė, įvertinamos būtinos investicijos bei aptariamos problemos dėl jo perėmimo arba nuomos.
Alvydas Ivoncius

Per beveik ketvirtį amžiaus nesugalvojo, ką daryti
Primename, kad Telšių rajono savivaldybė Telšių šilumos ūkį išnuomojo UAB „Litesko“ dar 2000 metais penkiolikai metų. Anuomet tai vertinta įvairiai: šilumos ūkis buvo labai nustekentas, daliai gyventojų sumanymas išnuomoti nepatiko. Kritikavo nuomą ir tie politikai, kuriems valdant šis ūkis buvo nugyventas.
Savivaldybė, 2015 metais baigiantis nuomos terminui, nebuvo pasirengusi perimti miesto šilumos ūkio, todėl nuspręsta vėl skelbti nuomos konkursą. Tačiau jame niekas nedalyvavo, kadangi naujas nuomotojas būtų turėjęs apmokėti visus Savivaldybės ir jos įmonės „Telšių šilumos tinklai“ finansinius įsipareigojimus UAB „Litesko“.
Kai kurie politikai aršiai reikalavo, nepaisant nieko, perimti miesto šilumos ūkį. Ir tų politikų aršumas tarsi tyčia sutapo neva su vienos privačios šilumos energijos gamybos įmonės net viešai reiškiamu interesu, kad Savivaldybė perimtų šilumos ūkį. Užkulisiuose kalbėta neva „Litesko“ „smaugia“ tą įmonę. Pakeitus šilumos energijos ir karšto vandens gamybos kainodarą, kuri buvo nepalanki nepriklausomiems šilumos energijos gamintojams, tuoj nutilo ir aršieji šilumos ūkio perėmimo šalininkai. Gal todėl, kad „Litesko“, pirkdama šilumos energiją iš kitų gamintojų, jau nieko nebegalėjo „smaugti“?

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr.5)