Telšiuose viešėjo Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein

Pirmą kartą Žemaitijos sostinėje apsilankiusi Hadas Wittenberg Silverstein neslėpė susižavėjimo Telšiais. Ekskursijos po senamiestį metu ambasadorė susipažino su žydų istoriją Telšiuose menančiais meniniais ženklais, kadaise buvusios gausios bendruomenės paveldu.
Kovo 7 dieną vykusio vizito metu kartu su Telšių rajono savivaldybės meru Tomu Katkumi ambasadorė aptarė ketinamą pasirašyti bendradarbiavimo sutartį tarp Telšių rajono ir Izraelio Kiryat Yaarim – Telz-Stone savivaldybių, kalbėta apie bendrų projektų perspektyvas, žydų istorijos paveldo puoselėjimą.

„Bendradarbiavimo sutartis bus patvirtinta parašais ir kartu įgyvendinsime bendrus projektus.Tačiau pirmiausia – reikia, kad pasibaigtų karas“, – teigė Hadas Wittenberg Silverstein.
Pagrindinis ambasadorės vizito tikslas Telšiuose – fotografo Ziv Koreno fotografijų parodos „Spalio 7 d. Diena, pakeitusi Izraelį“ atidarymas Telšių ješivoje. „Telšiai buvo labai svarbus žydų kultūros ir tradicijų centras. Ir šiandien esu labai dėkinga už pastangas, kurias skiriate išsaugoti žydų istorijai. Bet gyvenimas turi ne tik linksmą, bet ir liūdną pusę, kurią atskleidžia fotografo Ziv Koreno fotografijų paroda“, – parodos atidarymo metu kalbėjo Izraelio ambasadorė Lietuvoje.
Iki kovo 21 d. Telšių ješivoje veiksiančioje fotografijų parodoje atskleidžiama tragedija, kada praėjusių metų spalio 7-osios šeštadienio rytą, žydams švenčiant Simchat Tora, pietuose įsiveržę „Hamas“ teroristai nubloškė Izraelį į pragarą.
Šaltakraujiškai buvo šaudomi, prievartaujami, deginami ir žudomi kūdikiai, vaikai, šeimos, Holokaustą išgyvenę seneliai. 239 žmonės pagrobti įkaitais: visi jie prievarta išvežti į Gazos ruožą. Jauniausias įkaitas – 9 mėnesių kūdikis, vyriausiajai – 85 metai.
Teroristai mušė, prievartavo, tyčiojosi ir visa tai įamžino vaizdo kameromis.
Iš Fotografo Ziv Koreno nuotraukų sklinda mirtina tyla. Sudegę ir apleisti namai, desperatiškai bandžiusių išsigelbėti vaikų pamesti žaislai, kruvini rankų atspaudai. Ženklai kadaise buvusio laimingo gyvenimo ir visa tai, ko nebėra.
Ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein dėkojo Telšių rajono savivaldybės merui T. Katkui už suteiktą galimybę pasidalinti fotografijomis su telšiškiais, atidaryti parodą Telšiuose – mieste, kuris yra ypač brangus ir svarbus visai žydų bendruomenei.
Pasibaigus parodos atidarymui, Izraelio ambasadorė Lietuvoje kartu su Telšių rajono savivaldybės meru T. Katkumi apsilankė senosiose žydų kapinėse. Rajono vadovas pasidalino Savivaldybės planais sutvarkyti šią teritoriją: įrengti taką, vartus bei aptverti teritoriją. (Telšių r. sav. inf.)