Ruduo krentant lapams ir dungsint žirgų kanopoms „Rudeninėje Topolio taurėje“

Sporto klubo „Topolis“ komanda po apdovanojimų.

Daugelis žirginio sporto disciplinos varžybų, vykstančių lauko aikštynuose, sezoną jau baigė. Bet ne visos — ištvermės raiteliai neseniai varžėsi Telšių rajone įsikūrusiame sporto klube „Topolis“ nacionalinėse ištvermės jojimo varžybose „Topolio taurė“. Į sezono uždarymą atvyko dvidešimt devyni duetai iš visos Lietuvos.

Aušra Viesulė
Sporto klubo „Topolis“ trenerė

Dalyviai varžėsi 22 km, 44 km, 59 km ir 81 km distancijose.
22 km distancijoje „Baltic Champs taurė“ varžėsi žemaitukų veislės žirgai. Pagrindinis prizas atiteko Barborai Valančiūtei su žemaitukų veislės žirgu Težas.
22 km „Rudeninė Hilton Herbs taurė“ distancijoje, kurioje varžėsi kitų veislių žirgai, pirmoji vieta atiteko šiaulietei Emilijai Murzaitei su eikliuoju žirgu Grimm Dancer.
Antrosios vietos nugalėtoja tapo telšiškė Cristina Alosi su savo nuosavu arabų veislės žirgu Ardo.
44 km „Rudeninė Pasažo“ pagrindinę taurę, jojant žemaitukų veislės žirgais, laimėjo duetas iš sporto klubo „Topolis“ žirgyno — trylikametė raitelė Eimilė Kačinskaitė su nenugalimuoju žemaituku Perlis. Toje pačioje distancijoje antrosios vietos taurę pelnė Augustė Eidukaitytė iš Kauno su žemaituku Prapuntas, na, o trečioji vieta atiteko raitelei iš Šiaulių Linai Mazrimienei su žemaituku Sidabras.
Toje pačioje distancijoje „Rudeninė Lytagros taurė“, tik jojant kitų veislių žirgais, pirmosios vietos laimėtojais tapo duetas iš Panevėžio Jogailė Dulevičiūtė ir jos arabų veislės žirgas Aldikis. Antroji vieta išvyko į Šiaulius, ją išsivežė Eglė Liekytė su arabų veislės žirgu Oran, o trečioji vieta atiteko Kamilei Molčanovaitei su arabų veislės kumele Valkirija. Sporto klubo „Topolis“ žirgyno raitelė Kornelija Rubežiūtė su arabų veislės žirgu Polis užėmė ketvirtąją vietą iš aštuonių ir tik keliomis sekundėmis atsiliko nuo prizinės vietos.
59 km „Prospektus taurė“ distancijoje buvo ypač svarbus greitis. Pademonstravę geriausią rezultatą, nepabūgę darganoto ir vėsaus oro bei aplenkę arabų veislės žirgus, pagrindinį prizą laimėjo Neringa Kūlokaitė su žemaitukų veislės eržilu Pertakas.
Pačioje ilgiausioje 81 km „Topolio taurė“ distancijoje varžėsi tik 3 duetai. Deja, sėkmingai įveikti trasą pavyko tik dviems. Pagrindinė varžybų „Topolio taurė“ atiteko Danguolei Lastauskaitei su arabų veislės žirgu Sid, taurę įteikė pats sporto klubo „Topolis“ žirgyno savininkas Saulius Lečkauskas. Ugnė Bertulytė iš Žagarės su žirgu Zorro, treniruojami garsaus ištvermės jojimo trenerio, vet. gydytojo V.Staškevičiaus, iškovojo garbingą antrąją vietą.
Populiarinant ištvermės jojimo sportą Lietuvoje, sporto klubas „Topolis“ antrus metus iš eilės organizuoja „Vytauto Didžiojo“ taurės ištvermės jojimo čempionatą, kuriame apdovanojami dalyvavusieji penkiose užskaitinėse varžybose ir surinkę daugiausiai taškų.
„Vytauto Didžiojo čempionato“ prizininku tapo Neringos Kūlokaitės žemaitukas Pertakas. Labai džiaugiamės, jog vicečempiono titulą pasiėmė sporto klubo „Topolis“ vaikų numylėtinis žemaitukas Perlis. Tarp suagusiųjų raitelių, jojančių žemaitukų veislės žirgais, pirmoji vieta atiteko kaunietei Neringai Kūlokaitei, o antroji vieta — Augustei Eidukaitytei. Trečioji vieta su Vineta Žukaite išvyko į Baisogalą. Tarp jaunimo nenugalima buvo Akvilė Bružaitė, surinkusi 102 taškus. Antroji vieta atiteko Baisogalos gyvulininkystės instituto raitelei Miretai Petrauskaitei, kurią treniruoja Dovilė Bagvilaitė, o trečioji vieta — sporto klubo „Topolis“ žirgyno raitelei Ievai Masalskaitei.
Neaplenkiama vaikų užskaitoje tapo sporto klubo „Topolis“ raitelė trylikametė Eimilė Kačinskaitė, surinkusi 261 tašką. Eimilės trenerė Aušra Viesulė neapsakomai džiaugiasi tokiais rezultatais.
Antroji vieta atiteko kaunietei Gabijai Mikavičiūtei, o trečioji vieta — raiteliui iš Baisogalos Kajui Terebeizai. „Vytauto Didžiojo čempionate“ apdovanoti bei pagerbti ir kitų veislių žirgais jojantys dalyviai. Suaugusiųjų grupėje prizininke tapo Danguolė Lastauskaitė. Jaunimo užskaitoje pirmoji vieta atiteko Ugnei Bertulytei iš Žagarės. Antroji vieta — sporto klubo „Topolis“ raitelei Kornelijai Rubežiūtei. Na, o trečioje vietoje, tik vienu tašku atsilikusi nuo Kornelijos, liko taip pat sporto klubo „Topolis“ raitelė Ugnė Ubartaitė.
Jojant kitų veislių žirgais vaikų grupėje, visos trys prizinės vietos išvyko į Šiaulius. Pirmoji vieta atiteko Rustei Mazrimaitei, antroji — Ugnei Murzaitei, trečioji — jos sesei Emilijai Murzaitei.
Varžybos buvo gausios taurėmis, medaliais, atminimo dovanėlėmis, už kurias sporto klubas „Topolis“ dėkoja: laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“ už tai, jog esame matomi; Žemaitukų Arklių Augintojų asociacijai bei Lietuvos žirginio sporto federacijai už didžiulį palaikymą organizuojant varžybas ir finansinę paramą; jojimo prekių parduotuvei hiltonherbs.lt, kuri nepamiršo jauniausio šių varžybų dalyvio ir įsteigė jauniausio raitelio prizą; jojimo prekių parduotuvei „Pasažas“ už dovanėles teisėjams; UAB „Prospektus“ už malonų bendradarbiavimą ir gausius prizus žirgams; „Marstall Lietuva“ už gausybę taip reikalingų prizų sportuojantiems žirgams; įmonei „Baltic Champignons“ už malonų bendradarbiavimą bei finansinę paramą; žurnalui „Mūsų žirgai“; taip pat žirgyno raitelių tėveliams už pagalbą ruošiant prizus treneriams bei pasitikėjimą treniruojant jų vaikus. Dėkojame visiems prisidėjusiems prie šių varžybų.
Ištvermės jojimas yra apibrėžiamas kaip sporto rungtis, kai raitelis su tuo pačiu žirgu įveikia nustatytą atstumą per nustatytą maksimalų laiką. Ir raiteliui, ir žirgui reikalinga ištvermė bei drąsa įveikti ilgus atstumus per besikeičiantį reljefą ir esant pačioms įvairiausioms oro sąlygoms. Patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Vis labiau pasaulyje populiarėjančiose varžybose dalyviai su žirgais įveikia net ir 160 km distancijas. Ir vis dėlto, varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai. Taigi, kaip pasakė ištvermės jojimo pradininkas Lietuvoje gerb. treneris Vytautas Martinavičius, „Žirgas yra toks gyvūnas, kad jeigu žmogus su juo elgiasi gerai, tai ir jis stengiasi žmogui įtikti, padėti. Tuomet žirgas ir varžybose nori dalyvauti. Žmogui sporte motyvacija gali būti taurė, pripažinimas, o žirgą motyvuoja, jeigu raitelis moka jam padėkoti, parodyti, kad jis džiaugiasi žirgui. Tokiam ryšiui užmegzti reikia laiko“. O su laiku visiems tobulėjant ir kuo daugiau įsitraukiant į šį sportą, ši žirginio jojimo šaka tampa vis įdomesnė ir populiaresnė visame pasaulyje.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.