Sumaištis dėl lietaus nuotekų

Kai iš sodybos nėra kur ištekėti vandeniui, belieka jį pumpuoti į gatvę, o ten atsiranda ledo luitai.

Telšių Ligoninės gatvės gyventoja (ir, matyt, ne vien tik ji Telšiuose) praėjusių metų lapkričio mėnesį gavo UAB „Telšių vandenys“ pretenziją „Dėl savavališko prisijungimo prie nuotekų tvarkymo infrastruktūros“.

Alvydas Ivoncius

Paragino susitvarkyti
Pretenzijoje UAB „Telšių vandenys“ generalinis direktorius Alvydas Jasevičius pranešė, kad komisija nustatė, jog gyventojos namo kieme paviršinės nuotekos suteka į buitinių nuotekų tinklus. Buvo surašytas patikrinimo aktas. A.Jasevičius pranešė, kad prie buitinių nuotekų tinklų draudžiama jungti drenažo ir paviršiaus nuotekų tinklą. Dar moteris buvo įspėta: be leidimo prijungus paviršinio vandens nuotekų tinklą prie buitinių nuotekų tinklo, gali būti skiriama bauda nuo trisdešimt iki šešiasdešimt eurų. Moteris įpareigota atjungti paviršinių nuotekų tinklą nuo buitinių nuotekų tinklo. Jei to nepadarytų, būtų skiriama bauda.
Negana to, dar buvo paskaičiuota, kad per pusmetį iš jos sklypo pateko į buitinių nuotekų tinklą 23 kubiniai metrai vandens ir dėl to reikia sumokėti „Telšių vandenims“ 19,35 euro.

Vanduo pliaupia į gatvę
Išsigandusi, pareiginga moteris pasirūpino savo sodyboje viską sutvarkyti taip, kaip reikalaujama. Redakcijai ji pripažino, kad iš tikrųjų anksčiau į šulinį, esantį prie namo, sutekėdavo ir buitinės, ir paviršinės nuotekos. Pakviestas meistras šulinyje sujungė buitinių nuotekų vamzdžius. Dabar į šulinį subėga vien paviršinis vanduo. Tačiau šulinys to vandens nuolat sklidinas. Todėl įmontavo siurblį, nutiesė plastikinį vamzdį į gatvę ir iš skardos padarė lovelį. Taip paviršinis vanduo pumpuojamas į gatvę. Ir šitaip daro ne vien ji.
Jos sodyba gatvėje yra žemiau kelio ir kiek aukščiau esančių kitų sodybų. Tačiau žemiau gyvena kaimynai. Taigi iš jos sklypo šulinio išpumpuotas vanduo sruvena gatve link kaimyno sklypo. Sruveno, sruveno, kol prišalo kaimyno tvoros varteliai. Kaimynas, aišku, nepatenkintas.
Iš kitos sodybos sruvenantis vanduo šąlant suformavo gatvėje ledo luitą su duobėmis. Gatvė tapo slidi.

Tikisi Europos Sąjungos paramos
Problema ta, kad gatvėje nėra paviršinio vandens nuotekų tinklų. Panašių situacijų apstu visame mieste. Nutiks taip, kad iš vienų sodybų vanduo žliaugs į kitas, kol galiausiai apsems žemiausiai esančias.
Panaši situacija susiklostė ir Degaičiuose, apie ką jau rašėme. Tuomet UAB „Telšių vandenys“ generalinis direktorius A.Jasevičius aiškino, kad į nuotekų tinklus bei valyklą patenka per daug vandens. Vis viena jį valyti reikia. Už perteklines paviršines nuotekas niekas nemoka. Pasak A.Jasevičiaus, tokiems pertekliniams nuotekų kiekiams nėra pritaikytos nei siurblinės, nei nuotekų valykla.
Daug kur gyventojai savo sodybų paviršinio nuotekų surinkimo tinklus yra pajungę į buitinių nuotekų šulinėlius. „Telšių vandenys“ pernai pradėjo tikrinti ir tokių faktų nustatė daugybę.
Tačiau ką žmonėms daryti, jei nėra lietaus nuotekų tinklų? A.Jasevičiaus teigimu, žmonės gali kreiptis į „Telšių vandenis“. Atvykęs specialistas nustatys, ar tikrai nėra kur ištekėti paviršiniam vandeniui. Tokiu atveju bus galima paviršinį vandenį leisti į buitinių nuotekų tinklus, tačiau už tai reikės mokėti.
„Telšių vandenys“ pateikė paraišką Europos Sąjungos paramai gauti dėl lietaus nuotekų tinklų plėtros Telšiuose. Kadangi mažeikiškiai neįstengė tokios paraiškos pateikti, daugiau pinigų bus skiriama „Telšių vandenims“. A.Jasevičius tikisi, jog bus skirta per du milijonai eurų. Lietaus nuotekų tinklai bus įrengiami tose gatvėse, kur jų nėra. Jei paraiška bus patvirtinta, projektą reikės įgyvendinti per dvejus metus.

2 Komentarai

  1. Remontuoja Tryšių gatvę, lietaus nuotekų nėra. Kada jas paklis? Kai pabais remontuoti?

  2. Isikasiau kudra taciau mazokai vandens tebuvo ,nuvedziau lietaus vandeni i kudra nuo trobos ir buvusio tvarto dar nuo kaimynu ruosious ji paimti

Komentarai nepriimami.