Nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio taurei laimėti

Varžybų nugalėtojai apdovanoti atminimo prizais, o žirgai — įspūdingomis rozetėmis.

Birželio 18-ąją netoli Telšių įsikūrusiame sporto klube „Topolis“ įvyko Nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos taurė 2022“. Šiais metais varžybose savo jėgas išbandė net 30 duetų iš visos Lietuvos.

Aušra Viesulė
Sporto klubo „Topolis“ trenerė

Ištvermės jojimas — žirgų sporto šaka, orientuota į žirgų greitį ir ištvermę bei raitelio orientacinius sugebėjimus. Oficialių varžybų koordinavimą reglamentuoja Tarptautinė žirgų sporto federacija. Ištvermės varžybos pradėtos organizuoti nuo 1955 metų JAV. Į Tarptautinės žirgų sporto federacijos programą įtrauktos 1978 metais.
Ištvermės jojimas yra apibrėžiamas kaip sporto rungtis, kai raitelis su tuo pačiu žirgu įveikia nustatytą atstumą per nustatytą maksimalų laiką. Ir raiteliui, ir žirgui reikalinga ištvermė bei drąsa įveikti ilgus atstumus per besikeičiantį reljefą ir esant pačioms įvairiausioms oro sąlygoms.
Šiųmetėse Nacionalinėse ištvermės jojimo varžybose „Kalvotosios Žemaitijos taurė 2022“ trumpiausioje — 14 kilometrų — distancijoje „Žemaitoks taurė“, kurioje rungėsi tik žemaitukų veislės žirgai, trečioji vieta atiteko raitelei Karinai Nugaraitei su žemaituke Kirsna.
Antroje vietoje liko „Topolio“ žirgyno debiutantė Evita Žernytė (trenerė Aušra Viesulė) su žirgyno simboliu — devyniolikos metų žemaituku Topoliu. Na, o pirmąją vietą to pačio sporto klubo „Topolis“ raitelei Ugnei Ubartaitei (trenerė Aušra Viesulė) atnešė pirmą kartą varžybose debiutavęs žemaitukas Topas.
14 kilometrų distancijoje, skirtoje įvairių veislių žirgams „Barefoot Horse taurė“, trečiosios vietos laimėjimu džiaugėsi duetas iš Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro Austėja Čiužaitė su žirgu Graviliu (trenerė Inga Vasiliauskienė), ant antros vietos pakylos stojo Vytautė Buivydaitė su žirgu Viva (trenerė Antanina Pryšmantaitė), na, o pirmąja vieta džiaugėsi Vakarė Vaičiulytė su arabų veislės kumele Vanita (trenerė Aiva Starasotnikovaitė).
Šioje distancijoje pirmą kartą po daugiau nei 15 metų pertraukos savo jėgas išbandė ir viena pirmųjų „Topolio“ žirgyno raitelių Greta Šleiterytė (dabar jau Greta Gervinienė) su savo nuosavu žirgu Charm Augustinu. Duetas sėkmingai įveikė distanciją ir tikisi labiau įsitvirtinti šiame sporte.
22 kilometrų distancijoje „Pasažo taurė“ varžėsi tik žemaitukų veislės žirgai. Mūsų rėmėjų įsteigti prizai bei pirmoji vieta atiteko Evitai Zalagaitei iš Trakų su žirgu Titnagu, antroji — Nedai Kundrašovai su žemaitukų veislės kumelaite Kvista (trenerė Aušra Girdenienė), o trečioji — duetui Aušrai Girdenienei taip pat su žemaitukų veislės kumelaite Kersna.
Toje pačioje distancijoje varžėsi ir įvairių veislių žirgai. „Lytagros taurę“ laimėjo duetas iš Šiaulių Amelija Oliškevičiūtė (trenerė Jūratė Repšienė) su arabų veislės žirgu Valkirija. Antroji vieta atiteko Emai Mosolkovaitei su žirgu Pivonija, o trečiąja vieta tenkinosi Eidvilė Abromavičiūtė su žirgu Radžiu.
Dėl „Germanto lobio taurės“, kuri buvo skirta įvairių veislių žirgams, susirungė šeši duetai. Čia vyko įnirtinga kova tarp pirmosios ir antrosios vietos. Vis dėl to pirmoji vieta atiteko duetui iš Trakų Margaritai Babič (trenerė Ugnė Zaleckienė) su arabų veislės žirgu Alhaja. Vos 13 sekundžių nuo lyderių atsilikusiam duetui iš sporto klubo „Topolis“ Eimilei Kačinskaitei (trenerė Aušra Viesulė) su arabų veislės žirgu Poliu atiteko antroji vieta. Trečiąja vieta džiaugėsi žirgyno iš Trakų „Naujadvario žirgai“ trenerė Ugnė Zaleckienė su žirgu Balinka Ox. Šioje distancijoje tarp arabų veislės žirgų varžėsi ir duetas iš „Topolio“ žirgyno Adrija Varpučianskytė su žemaituku Perliu, jie liko penkti.
62 kilometrų distanciją „Blitz taurė“, kur laimi tas, kuris pasiekia finišą su sveiku žirgu, greičiausiai — 15,44 kilometrų per valandą — jojo sporto klubo „Topolis“ raitelė Kornelija Rubežiūtė (trenerė Aušra Viesulė) su amerikos ristūnų veislės žirgu Kung Sanna ir pelnė pirmąją vietą.
Pačioje ilgiausioje — 84 kilometrų — distancijoje dėl „Kalvotosios Žemaitijos taurės“ šiais metais susirungė trys duetai. Viena raitelė po 31 kilometro dėl žirgo gerovės priėmė sprendimą pasitraukti iš distancijos. Džiaugiamės, kad raiteliai ir treneriai rūpinasi savo žirgais ir patys sugeba priimti sprendimus, jausdami žirgo fizinę ir psichologinę būklę.
Taigi šios taurės nugalėtojais tapo šiaulietė Jogailė Develytė (trenerė Jūratė Repšienė) su arabų veislės žirgu Al Malik, įveikusi distanciją per 5 valandas ir 18 min. Antroji vieta atiteko Sonatai Biciulevič su ristūnų veislės žirgu Asa de Cassandra.
Šios varžybos nebūtų įvykusios be rėmėjų: mūsų generalinis ir pagrindinis rėmėjas laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“, Lietuvos žirginio sporto federacija, Žemaitukų arklių augintojų asociacija, Jojimo prekių parduotuvė „Pasažas“, AB „Lytagra“, kredito unija „Germanto lobis“, restoranas „Bohema spa“, mūsų rėmėjas iš Vokietijos „Barefoot Baltic“, dailininkė Beatričė Balzerytė.
Sporto klubo „Topolis“ komanda dėkoja visiems, prisidėjusiems prie šių varžybų organizavimo. Kitos varžybos — jau liepos 2 dieną, kur sporto klube „Topolis“ vyks ištvermės jojimo U 14 vaikų čempionatas.