Regioninės Telšių ligoninės slaugytojos: „Mūsų profesija turi būti tinkamai atlyginama“

Iš kairės: vyresnioji slaugytoja, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos (LSSO) Telšių skyriaus VšĮ Regioninės Telšių ligoninės pirminės grupės pirmininkė Rita Šedleckienė, Vaikų ligų skyriaus vyresnioji slaugytoja Alma Kontvainienė, Regioninės Telšių ligoninės saugos ir sveikatos specialistė, LSSO Telšių skyriaus direktorės pavaduotoja Vida Jankauskienė, Neurologijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja Dalytė Skirmontienė, Neurologijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Daiva Paškauskienė.

Lietuvos slaugos specialistų organizacija (LSSO) vienija slaugos specialistų bendruomenę. Jos siekis – stiprinti vienybę ir solidarumą, pagerinti socialinę padėtį. Į organizacijos gretas yra įsijungę ir 145 Regioninės Telšių ligoninės slaugos specialistai, kurie, dalyvaudami konferencijose, ne tik gilina ir atnaujina savo žinias, bet ir bando spręsti opiausias profesijos problemas. Viena pagrindinių – maži atlyginimai, neatitinkantys darbo krūvių. Tačiau šiemet slaugos specialistės didžiąsias metų šventes pasitinka kur kas džiugesnėmis nuotaikomis, mat iš gydymo įstaigos vadovės sulaukė pažado, kad nuo sausio 1-osios joms bus keliami darbo užmokesčiai.

Justina Lukošienė

Lapkričio 15 d. Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Telšių skyrius Mažeikiuose surengė konferenciją „Lėtinėmis ligomis sergančių pacientų slauga, galimybės ir naujovės“, kuri buvo skirta visų specializacijų bendrosios praktikos slaugytojams, akušeriams, biomedicinos ir radiologijos technologams, masažuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams bei kitiems sveikatos priežiūros specialistams. Joje dalyvavo ir Regioninės Telšių ligoninės bendrosios praktikos slaugytojos.
Konferencijos metu pranešimą „Slaugytojų atstovavimas: darbuotojų gerovė – raktas į geresnę sveikatos priežiūrą“ pristatė LSSO prezidentė Aušra Volodkaitė, susirinkę sveikatos priežiūros specialistai taip pat klausėsi lektorių, atvykusių iš sostinės ir kitų didžiųjų šalies miestų, pranešimų apie kraujo surinkimą, porto kateterius, jų privalumus, taikant priešvėžinį medikamentinį gydymą, išgirdo praktinių patarimų apie lėtinių žaizdų ir stomų priežiūrą, pasisėmė ne tik teorinių žinių apie manualinį limfodrenažą ir jo ypatumus, bet ir tobulino praktinius įgūdžius, mokėsi bendravimo su onkologiniais pacientais ypatumų.
Kaip pažymėjo Regioninės Telšių ligoninės saugos ir sveikatos specialistė, LSSO Telšių skyriaus direktorės pavaduotoja Vida Jankauskienė, Lietuvos slaugos specialistų organizacija siekia, kad slaugytojų profesija būtų vertinama, gerbiama, tinkamai atlyginama bei atstovaujama sveikatos apsaugos politikoje. Siekdami gerinti gyventojų sveikatos priežiūrą, užtikrinti tinkamas ir saugias slaugos specialistų darbo sąlygas bei plėtoti slaugos paslaugas, LSSO atstovai dalyvauja Nacionalinės sveikatos tarybos, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pasitarimuose, bendradarbiauja su Vyriausybės institucijomis, politikais, nevyriausybinėmis organizacijomis, pacientų ir kitų sveikatos specialistų organizacijų atstovais, visuomene, kitais socialiniais partneriais. „LSSO prezidentė Aušra Volodkaitė konferencijos metu akcentavo, jog slaugos specialistų darbo krūviai yra dideli, o atlyginimai maži, ypač regionuose, tačiau valdžios atstovai šių problemų tarsi negirdi. Kalbant apie Regioninės Telšių ligoninės bendrosios praktikos slaugytojų atlyginimus, jos „į rankas“ gauna 670 eurus, jei neturi šventinių dienų ir naktinių budėjimų. Pirminiuose sveikatos centruose darbo užmokesčiai yra didesni, todėl jie išvilioja jaunus specialistus, o likę slaugos specialistai dirba tiesiog iš pašaukimo. Tačiau ir tiems kantriausiems išseko kantrybė, nes toks atlyginimas neužtikrina galimybės oriai pragyventi, ypač kainoms taip kylant. Nors šių metų sausį buvo patvirtinti padidinti sveikatos priežiūros paslaugų įkainiai, ne visose įstaigose darbuotojams pavyksta pasiekti, kad papildomos lėšos būtų skiriamos darbo užmokesčiui didinti. Nutarėme, kad reikia eiti pas gydymo įstaigų vadovus kalbėtis ir tartis atlyginimų klausimais, svarbiausia – socialinis dialogas“,– kalbėjo V.Jankauskienė, kuriai antrino vyresnioji slaugytoja, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos (LSSO) Telšių skyriaus VšĮ Regioninės Telšių ligoninės pirminės grupės pirmininkė Rita Šedleckienė. „Jau daug metų apie tai diskutuojame ir tariamės, bet šiemet turėjome labai aštrių diskusijų mūsų LSSO aktyvo ratelyje ir Slaugos taryboje. Su Slaugos tarybos pirmininke ėjome pas ligoninės direktorę Jovitą Seiliuvienę kalbėtis dėl atlyginimų, kuri mums pažadėjo, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. visoms Regioninėje Telšių ligoninėje dirbančioms bendrosios praktikos slaugytojoms bus keliamas darbo užmokestis – gausime 1000 eurų „į rankas“, – pasidžiaugė R.Šedleckienė.
Kalbintos Regioninės Telšių ligoninės bendrosios praktikos slaugytojos vieningai pritaria, kad jų profesija turi būti tinkamai atlyginama, nes ji pareikalauja daug atsakomybės, fizinių ir emocinių išteklių. „Pacientai atvyksta į skyrių su įvairiomis sveikatos problemomis, todėl kiekvienam iš jų reikia sudaryti individualų slaugos planą, patarti, nuraminti, konsultuoti tiek ligonį, tiek jo artimuosius. Gydytojas, jei ne operuoja, tai su pacientu kontaktuoja 10-15 minučių, o slaugytojos budi visą parą, jos yra arčiausiai paciento“,– dėstė LSSO Telšių skyriaus direktorės pavaduotoja V.Jankauskienė.
Pasak Neurologijos skyriaus vyresniosios slaugytojos Daivos Paškauskienės, šventės jai ir kolegėms būna didžiausias išbandymas, nes jų metu dar labiau išauga darbo krūviai. „Kartais su nerimu laukiame tų švenčių. Dabar labai padaugėjo pacientų su psichikos sutrikimais. Visi jie į skyrių atvyksta išsibalansavę, kai kurie iš jų netgi panaudoja jėgą prieš mus, todėl turime ir pačios save saugoti. Savo darbo praktikoje susiduriame su įvairiausiomis situacijomis“,– atviravo D.Paškauskienė.
LSSO konferencijose dalyvaujančios slaugos specialistės sakė jaučiančios stiprų profsąjungos užnugarį, ginantį slaugos specialistų interesus. „Džiugina ta bendrystė. Geras jausmas pabūti su savais, pasidalinti savo džiaugsmais, vargais, rūpesčiais. Taip pat susipažįstame su kolegomis iš kitų miestų. Mes vieni kitus suprantame, kalbame apie tai, kas iš tikrųjų mums rūpi, bandome kartu spręsti problemas. Iš LSSO prezidentės ir kitų narių jaučiame didelį palaikymą. Tai mus labai suvienija, suteikia saugumo jausmą“,– tvirtino D.Paškauskienė.
Vaikų ligų skyriaus vyresnioji slaugytoja Alma Kontvainienė teigė, kad per LSSO organizuojamas konferencijas ne tik pasisemiama daug žinių, bet pagerėja tiek fizinė, tiek emocinė sveikata. „Pabuvusi tokioje aplinkoje, pabendravusi su kolegomis ir dar pasisėmusi žinių, parvažiuoju pakylėta, visapusiškai pailsėjusi ir, atrodo, kad pradedu labiau vertini savo profesiją“,– dalijosi įspūdžiais A.Kontvainienė.
Neurologijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja Dalytė Skirmontienė patikino, kad tokios konferencijos suteikia ne tik daug gerų emocijų, bet ir naudingų žinių. Anot jos, medicinos mokslas nestovi vietoje, todėl ir slaugos specialistai turi žengti koja kojon kartu su juo. „Įgauname daug vertingų žinių, kurias pritaikome procedūrose bei susipažįstame su naujausia aparatūra, priemonėmis. Grįžusios iš konferencijos, įgytas žinias perduodame savo kolegėms, nes kas 5 metus privalome atnaujinti licenciją, be kurios negalėtume dirbti“,– pasakojo bendrosios praktikos slaugytoja, dirbanti Regioninės Telšių ligoninės Neurologijos skyriuje daugiau nei 30 metų, kuris, jos teigimu, per tuos metus taip pat stipriai pažengė į priekį, mat jame yra palata, aprūpinta intensyvaus stebėjimo monitoriais, kvėpavimo aparatais, atsiurbėjais, moderniomis lovomis. Čia taikomi naujausi gydymo metodai – atliekama trombolizė, intensyvinama reabilitacija. Paklausta, kas motyvuoja dirbti tokį nelengvą darbą, slaugos specialistė galvoja, kad būtent pašaukimas veda į priekį profesiniame kelyje. „Dabar, ko gero, būtų sunku surasti jaunų specialistų, kurie dirbtų iš pašaukimo. Jie čia atvyksta, praktiką atlieka ir, atrodo, kad jiems patinka, tačiau pažado sugrįžti nesulaukiame. Gydymo įstaigos atmosfera yra išties gera, tačiau jaunimui tokie atlyginimai nėra patrauklūs. Tikimės, kad ateityje situacija keisis“,– vylėsi D.Skirmontienė.