Rinkimų užkulisiai: alkoholis, vaišės ir keptos kirmėlės

Vėlyvą vakarą žurnalistai išsiruošė kelionėn — lankė kandidatus į Telšių rajono savivaldybės merus, beldėsi į partijų štabų duris, domėjosi, kokiomis nuotaikomis gyvena, kas ką valgo, geria.

Donata Kazlauskienė

Rinkimai — be įspūdžių
Telšių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Henrikas Adomaitis sakė, kad jam šie rinkimai nebuvo išskirtiniai. „Sėdėjome kaip pelės po šluota. Rinkimai vyko be jokių įspūdžių — vien juodas darbas“,— sakė pirmininkas.
Ypatingų pažeidimų Telšiuose balsuojant neužfiksuota. H.Adomaitis minėjo, kad praėjusią savaitę ketvirtadienį galimai papirkti du vyrai, tačiau nieko komentuoti plačiau nepanoro, nes vyksta ikiteisminis tyrimas.
Skaitytojams priminsime, kad vasario 26 dienos vakarą Telšių apskrities VPK gautas pranešimas, jog Telšiuose, Žemaitės gatvėje, automobiliu „Jeep Grand Cherokee“ atvežti du vyriškiai, gyvenantys skirtinguose kaimuose. Įtariama, jog tai galėjo būti papirkti už balsavimą asmenys.
Kaip rašo 15 min.lt, dviem vyrams balsavus ir išėjus iš Telšių rajono savivaldybės patalpų, ten buvusiems rinkimų stebėtojams „Baltosios pirštinės“ jie sukėlė įtarimą. Stebėtojai, pasekę asmenis, nustatė, jog vyrai Respublikos gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje įlipo į automobilį „Jeep Grand Cherokee“. Patikrinus minėtą automobilį, nustatyta, jog jis priklauso vyrui, kurio žmona buvo viena iš kandidačių į Telšių rajono savivaldybės tarybą liberalė Nijolė Činskienė. Jos sąrašo numeris — 14.  Vyrai apklausti. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 172 str. 1 d.

Pakeitė apylinkes neinformavę
Tikrąją rinkimų dieną, sekmadienį, sulaukta ne vieno pasipiktinusio rinkėjo priekaišto Telšių rajono savivaldybės rinkimų komisijai. Žinia, jog buvo pakeistos kelios rinkimų apylinkių vietos, tačiau nelabai kas pasivargino apie tai informuoti piliečių. Žinojo tik tie, kuriems į rankas įteikti rinkimų biuleteniai. Kitiems, gavusiems biuletenius iš antrų rankų, akivaizdu, žinoti nebebuvo būtina. Ateidavo, „pabučiuodavo“ buvusios rinkimų apylinkės duris ir blaškydavosi, kol rasdavo balsuoti skirtą vietą, o gal net nusispjaudavo ir nebeidavo visai?
Žemaitės rinkimų apylinkė iš „Germanto“ pagrindinės mokyklos perkelta į Vincento Borisevičiaus gimnaziją, Kęstučio rinkimų apylinkė iš Parodų salės perkelta į Telšių civilinės metrikacijos skyrių, Muziejaus rinkiminė apylinkė šiemet atsirado Telšių menų inkubatoriuje.
Galima sutikti, jog reikia viską skaityti, kad ant balsavimo biuletenių naujas rinkimų apylinkės adresas buvo užrašytas, bet ar įmanoma per sykį žmogui išmušti seną įprotį? 25-eri rinkimų metai vienose patalpose ir staiga jie atsiranda kitur…
H.Adomaitis tikino: Vyriausioji rinkimų komisija gyventojams informuoti per žiniasklaidos priemones neskyrusi lėšų. Esą tokiais dalykais turėjo pasirūpinti Savivaldybė, o kas konkrečiai už tai buvo atsakingas — jis negalėjo įvardinti. „Reikia klausti Savivaldybėje, kas už tai atsakingas“,— tepasakė šis.

Prognozavo septynis mandatus
Pravėrus Darbo partijos rinkimų štabo duris — pakvipo gardžiais valgiais, stalas buvo nukrautas gėrimais, palaikymo komanda rezultatų laukė sklidinomis taurėmis.
Pasiteiravus kandidato į merus Petro Kuizino, kokie, jo akimis, atrodo rinkimai, išgirsta, jog jie įvairūs ir neįtikėtini. „Nustebino, kad daug balsų gauna Algirdas Bacevičius“,— sakė dabartinis vicemeras. Politikas abejojo, ar pats pateks į antrąjį turą, bet užtikrino, jog jame garantuotai bus dabartinis meras socialdemokratas Vytautas Kleiva.
Nepatvirtintais duomenimis, vienoje miesto rinkimų apylinkėje buvo sučiupta moteris, iš balsavimo salės išsinešusi balsavimo biuletenius ir kaip niekur nieko grįžusi atgal norėjo juos įmesti į balsadėžę. Keturiuose biuleteniuose galimai užbraukta Petro Kuizino pavardė. Politikas nustebo išgirdęs šią žinią, o apie tai žurnalistus informavusi tvarkietė Rasa Gustienė sakė esą pagailo moters ir jai policija nebuvo iškviesta.
Vicemeras atviravo savo partijai norįs 7 mandatų. „O kuris nenori augti?“— teigė pašnekovas. Priminsime, kad praėjusią kadenciją darbiečiai turėjo 6 mandatus. Šiemet jų beliko 5.
Seimo narys Valentinas Bukauskas buvo atsargesnis ir neprognozavo mandatų skaičiaus, mat jis į žvaigždes nežiūri. Jo apsisprendimui nekandidatuoti į mero postą įtakos turėjo bendrapartiečiai.

Jauni, bet veržlūs?
Telšių padangėje iš naujo sparnus išskleidė Tėvynės sąjunga-Krikščionys demokratai. „Esame patenkinti rezultatais, tinkamai pasiruošti nebuvo laiko ir pinigų. Naujoji partijos taryba darbą pradėjo tik nuo rudens“,— sakė kandidatė į Savivaldybės tarybą Janina Bucevičė.
Konservatoriai teigė esantys realistai, žinantys tikrąją situaciją ir matomi rezultatai juos džiugino. Kandidatas į merus Mantas Serva žadėjo kituose rinkimuose pasirodyti geriau, nes šis metas esą jiems naujojo etapo pradžia. Kavinėje susirinkę bendrapartiečiai kilnojo alaus bokalus, vyno taures, mėgavosi gardžiais užkandžiais.
Naujai atgimusi komanda žada šlietis, arba, kaip jie sakė, glaustis, prie tų, kas išpildys jų programos maksimumą.

Konkurentai supykdė
Pasiekus lyderių štabą, ir nuotaika jautėsi kita. Tuo pačiu metu, kai žurnalistai svečiavosi pas kandidatą į merus Vytautą Kleivą ir socialdemokratus, pro duris įžengė Darbo partijos lyderis Valentinas Bukauskas.
Pasiteiravome, ar tik ne naktiniams pasitarimams darbietis atvyko? Nesulaukta nei teigiamo, nei neigiamo atsakymo, bet šypsenos politikų veiduose išdavė, kad naujoje valdžioje mažai kas keisis.
Kalbintas V.Kleiva nujautė, jog jam pritrūks balsų iki planuotos pergalės ir antrasis turas įvyks. „Labiausiai išgyvenau dėl partijos, tačiau ji pasirodė gerai. Spėju, kad turėsime 10 mandatų“,— sėkmės atveju sau žadėjo Telšių socialdemokratų vadas.
Pasidomėjus apie planuojamą koaliciją, dabartinis meras atsakė: „Sakau drąsiai ir viešai — koalicijoje nenoriu matyti partijos Tvarka ir teisingumas. Duosime keturis metus pasitaisyti“. Anot jo, kovodami konkurentai perlenkė lazdą, todėl dabar nei politikoje, nei realiame gyvenime nenorįs nieko bendro turėti su tvarkiečiais.
Besišnekučiuojant su V.Kleiva, antrame plane galėjai pamatyti ne vieną politiką kilnojantį stikliuką, taip pat ir ramiai gurkšnojantį kavą. O ypač egzotiško prieskonio suteikė keptos kirmėlės ir skrudinti vabzdžiai, kuriais socialdemokratai užsimojo pavaišinti ne tik kolegas, bet ir žurnalistus.

Taktikos nekeis
Ne paslaptis, jog šie savivaldos rinkimai — ypatingi. Politikai vieni su kitais drabstėsi purvu. Vieni tikino ir mušėsi į krūtinę esą nekalti, kiti be paliovos skaičiavo konkurentų nuveiktus darbus ir juos užskaitė kaip savo nuopelną, o priešininkus vadino melagiais. Kavinėje, kurioje rinkimų naktį įsikūrė partija Tvarka ir teisingumas, sutiktas ir save nepartiniu vadinantis Almantas Lukavičius. Vis dėlto verta neužmiršti, kad jo kandidatūrą iškėlė tvarkiečiai.
Rinkimų naktį A.Lukavičius tikino išgyvenantis ramiai, o kaip naujoko sėkmę vertina atsargiai. Pašnekovas apgailestavo, kad didžiausias savo rinkimines pajėgas buvo sutelkęs tik į miestą, tad kaimuose už jį balsuota vangiai pasitaisys.
Kandidatas į merus žadėjo ir patekęs į antrąjį turą taktikos nekeisti, laikysis tokio paties veiklos plano. Pasidomėjus, ką mano apie tai, kad konkurentai tikina esą tvarkiečiai ir jis pats savo reklaminėje kampanijoje perlenkė lazdą, A.Lukavičius tepasakė: „Nežinau, kas tą lazdą lankstė. Žmonės turėtų vertinti konkrečius dalykus. Gal verčiau jie perlenkė lazdą“.

Bausmė už vangumą
Šnekintas partijos Tvarka ir teisingumas Telšių skyriaus pirmininkas Kęstutis Trečiokas atviravo, kad šįsyk jų komanda nei švenčia, nei liūdi. „Kadangi opozicija visus ketverius metus buvo vangi, dabar esame už tai baudžiami. Mandatų turėsime mažiau“,— prognozavo K.Trečiokas.
Politikas teigė, kad rinkimų rezultatai verčia daryti išvadas. Paklausus, ar labai nuvylė, kad ketverius metus opozicijoje buvusi komanda išsilakstė į kitas partijas, K.Trečiokas pasakė: „Kai gyvatė užanty — ar tai komanda?“
Dabartinis aplinkos ministras aiškino esą, kol tvarkiečiai neišmoks meluoti, taip ir bus. „Mūsų projektus pasisavino. Net paukštyno istoriją sau priskyrė meras su vicemeru. Mes niekada nemelavome, nemeluojam ir to nebus“,— žadėjo politikas, bet pamiršo paminėti, kad prieš rinkėjus jau greičiausiai apsimelavo — naujoje Savivaldybės taryboje kandidatu buvo iškeltas pirmuoju numeriu. Tačiau šį politiką rinkusieji Telšių rajono gyventojai Taryboje matys kaip savo ausis. Nejaugi jis keis šiltą aplinkos ministro kėdę ir nemokamą Tarybos nario postą?

Nuvylė rezultatai
Likusi paskutinėje vietoje kandidatė į meres Jolanta Rupeikienė neslėpė nusivylimo, bet džiaugėsi iškovotais dviem mandatais Taryboje. Politikė žadėjo neišsižadėti partijos programos ir ideologijos, sakė gins rinkėjų interesus ir dirbs žmonėms.
„Niekas nepasakys, kad kažkas prarasta, bet dar reikia augti, tobulėti ir kaip Liberalų sąjūdžio Telšių skyriui, ir kaip politikei“,— sakė J.Rupeikienė ir žadėjo Taryboje geriems darbams pritarti, o blogus viešinti.
Pasiteiravus apie galimą pažeidimą išankstiniuose rinkimuose, liberalė sakė nustebusi, kad yra pakviesta į policiją. „Manėme, kad tai mano vyras, bet mes neturime net tokios mašinos! Paaiškėjo, kad tai mūsų partijos kandidatės vyras atvežė savo darbininkus balsuoti. Nieko įtartino nebuvo. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas“,— teigė politikė.

Vieno mandato nepakanka
„Rytoj iš pat ryto einu sveikinti mero pasiėmęs muilo, kurį buvau paruošęs Antanui Kontrimui“,— juokavo kandidatas į merus Algirdas Bacevičius.
Jis neslėpė apmaudo rinkimų rezultatams. „Įspūdžiai blogi, žmonės nedėkingi. Juk nėra jokio pagrindo įtarti, kad dirbame savanaudiškai. Viską darėme dėl žmonių“,— sakė A.Bacevičius, kurio vienas mandatas Taryboje netenkina. Kaip žinia, jį aplenkė kolega Alvydas Jokšas, tad A.Bacevičius liko nieko nepešęs. Esą neįmanoma vienam prieš visas žiurkes kovoti. „Galima ir su šakėm prieš traukinį pulti, bet ar kas pasikeis?“

Nuotraukoje: Politikai įsitempę laukė rinkimų baigties.