Per šešias dienas sulaikyti 45 greičio mėgėjai

Praėjusią savaitę 23 Europos šalyse, taip pat ir Lietuvos keliuose, įvyko Europos kelių policijos tinklo TISPOL inicijuota vienos paros (balandžio 16-17 dienomis) specialioji policinė prevencinė priemonė „Greitis“. Telšiuose policijos pareigūnai nedrausmingus vairuotojus stabdė ir baudė ne tik paskirtąją dieną. Prevencinė akcija rajone įgyvendinta balandžio 13-19 dienomis.

Donata Kazlauskienė

Šalies keliuose įvykusi pre-vencinė priemonė pavadinta originaliai — „Pamėgink važiuoti tik saugiu greičiu. Turėtų patikti…“ Įrengti greičio matuokliai ir keliuose patruliuojantys kelių policijos pareigūnai fiksavo net menkiausius greičio viršijimo atvejus ir kitus pavojų saugiam eismui keliančius Kelių eismo taisyklių pažeidimus.
Šešias dienas dirbę Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai patruliavo mieste ir rajone. Kasdien po 2-3 pareigūnų ekipažus.
Dalyvauti akcijoje pakviesti ir žurnalistai. Kartu su policininkais stebėję eismą Muziejaus gatvėje per maždaug pusę valandos korespondentai pažeidimų neužfiksavo. Kaip sakė kalbintas patrulis, galima 2 kilometrų per valandą greičio paklaida, tad visi tuo metu pravažiavę vairuotojai neviršijo leistino greičio.
Ketvirtadienio vakarą telšiškiai elgėsi ypač drausmingai. Tiesa, tą lemti galėjo ir geras matomumas (aiškiai matėsi policijos pareigūnų automobilis), nes per šešias dienas kitose vietose sulaikyti 45 greitį mėgstantys vairuotojai.
Neretai tenka išgirsti kalbų ir patarimų apie galimą „apsaugą“ nuo greičio matuoklių — specialias plėveles ant valstybinių numerių ir kitokias gudrybes. Vis dėlto kelių policijos patruliai paneigė esant specialių priemonių, neleidžiančių užfiksuoti greitį. „Melas ir gandai. Apie specialias apsaugas galėtų pasakyti tą patį, ką ir apie Žilviną Žvagulį, kuris tris kartus viršydamas greitį pravažiavo pro greičio matuoklį“,— juokavo policininkai.
Pasak Telšių AVPK Komu-nikacijos grupės vyr.specialistės Aušros Blaževičienės, Telšių rajone pareigūnai užfiksavo 14 asmenų, viršijusių daugiau kaip 10, bet ne daugiau kaip 20 kilometrų per valandą greitį (bauda nuo 11 iki 28 Eur), 20 vairuotojų važiavo greičiau kaip 20-30 kilometrų per valandą greičiu (bauda nuo 28 iki 86 Eur), 8 lėkė viršydami 30-40 kilometrų per valandą greitį (bauda nuo 115 iki 173 Eur, o prade-dantiesiems vairuotojams — skiriama ne tik piniginė bauda, bet ir atimama teisė vairuoti transporto priemones nuo trijų iki šešių mėnesių), 2 greičio mėgėjai skubėjo viršydami 40-50 kilometrų per valandą greitį (bauda nuo 173 iki 231 Eur, o pradedantiesiems vairuotojams — skiriama ne tik piniginė bauda, bet ir netenkama teisės vairuoti transporto priemones nuo šešių mėnesių iki vienerių metų), o štai viena drąsuolė skriejo daugiau kaip 50 kilometrų per valandą greičiu. A.Blaževičienė pranešė, kad Šiauliai-Palanga 79-ajame kilometre 36 metų Plungės r. gyventoja automobiliu „Volvo“ važiavo 124 kilometrų per valandą greičiu, kai leistinas važiavimo greitis buvo 70 kilometrų per valandą.
Šiai „kelių vištelei“ apkarpys sparnus skirta griežta bausmė — pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 124 str. 6 dalį, nusižengimas užtraukia baudą nuo 289 iki 434 Eur su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vieno iki šešių mėnesių, o jei vairuotoja „pažymėta“ dar ir žaliu klevo lapu, jai gresia ne tik bauda, bet ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vienerių metų iki vienerių metų ir šešių mėnesių. Priminsime, kad vairuotojams, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, galima bauda nuo 434 iki 724 Eur.
Patruliuojant ir tikrinant vairuotojų greitį Telšių AVPK pareigūnai nustatė ir kitų KET pažeidimų.