Ar Telšiuose saugu pirkti braškes?

Įvairiose Telšių miesto vietose galima išvysti braškėmis prekiaujančius gatvės prekiautojus. Prekiauja ne tik Mažajame turgelyje, bet ir iš mašinos bagažinės ar pasidėję kėdutę bei braškių kibirėlį.

Danutė Jackutė

Kartu su Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  (VMVT) specialistais dalyvavome patikrinime, domėjomės, ar saugu pirkti uogas iš gatvės prekeivių. Tikrinant atkreiptas dėmesys — ar prekiautojai neklaidina vartotojų nurodant braškių kilmės šalį.
Praėjusio trečiadienio popietę Telšių mieste prekeivių braškėmis radome nedaug. Viena moteriškė braškes pardavinėjo šalia Mažojo turgelio. Ji neturėjo braškių įsigijimo dokumentų, todėl uždrausta prekiauti. Antroji prekeivė pardavinėjo iš automobilio lenkiškas uogas prie prekybos centro „Norfos mažmena“. Ji turėjo prekės įsigijimo dokumentus bei šiai veiklai vykdyti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Telšių VMVT specialistai papasakojo apie reikalavimus, taikomus  prekiautojams braškėmis.
Prekeiviai, norintys parduoti savo užaugintą produkciją viešose vietose (prie parduotuvių,  kiemuose), turėtų kreiptis į Savivaldybę ar į privačios teritorijos savininką, kurioje ruošiasi prekiauti braškėmis ar kitais šviežiais vaisiais bei daržovėmis.
Norintiems prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose, Telšių VMVT leidimai nereikalingi. Tad taip sudaromos palankios sąlygos smulkiesiems sodininkams ir ūkininkams parduoti sezono metu savo užaugintą produkciją.
Vis tik elementarių reikalavimų prekeiviai turėtų laikytis. Parduodamas braškes ar kitą produkciją reikia laikyti padėtą ne tiesiog ant grindinio ar asfalto, o pakeltą ant stelažo, stalo, kėdės ar kt. Taip pat negalima prekiauti dulkėtoje aplinkoje ir stengtis uogas apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.
Telšių VMVT specialistai priminė, kad norintiems prekiauti savo  užaugintomis sodo gėrybėmis, būtina paisyti reikalavimų ir turėti  atitinkamus dokumentus.
Asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla — ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir einamųjų metų išrašą iš Ūkininkų ūkių registro ir/ar Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir/ar žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas. Išrašą teisės aktų nustatyta tvarka išduoda registrų tvarkymo įstaigos: VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, savivaldybių administracijos.  
Pasirodo, kad prekeiviai, parduodantys vaisius ir daržoves, negali inspektoriui pasakyti, jog tai „mano ūkyje“ užauginta produkcija, o būtina pateikti išrašą. Jo nepateikus, prekyba bus uždrausta. Prekiaujantieji ekologiškais žemės ūkio ir maisto produktais — ekologinės gamybos ūkio sertifikatą ir t.t., atitikties deklaraciją (augintojas deklaruoja, kad jo tiekiama produkcija yra saugi ir užauginta nenaudojant pesticidų). Prekeviai privalo turėti asmens medicininę knygelę.
Tuo atveju, kai ūkininkai, sodininkai ar daržininkai užauginę šviežius vaisius bei daržoves prekiauja ne patys, bet jų šeimos nariai, pateikiamas įgaliojimas, o jeigu samdyti darbuotojai — darbo sutarties kopija.
Ūkininkams, sodininkams netaikomi specialieji prekybos standartai, kadangi jie braškes užaugina asmeniniame-pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir patys parduoda galutiniam vartotojui prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą ar naudojimą.
Telšių VMVT specialistai priminė, kad kilus klausimams, visada galima  kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija (8~800) 40403 arba užpildyti elektroninę pranešimo formą-anketą, taip pat į Telšių VMVT tarnybą telefonu (8~444) 78718.