Tarp Petro Kuizino ir Sauliaus Urbono tvyrojo įtampa

Laikinasis meras Petras Kuizinas (nuotraukoje) surengė pirmąją savo spaudos konferenciją. Pačioje pradžioje priminė, kad rajono vadovai spaudos konferencijas rengė jau senokai. P.Kuizinas teigė norintis žmones informuoti apie savo veiklą.

Alvydas Ivoncius

Susitiko su ministrais
Išreiškęs pagarbą netikėtai mirusiam Vytautui Kleivai, P.Kuzinas aptarė savo paties, kaip laikinojo mero, statusą. Pagal įstatymą, laikinasis meras negali turėti patarėjų, todėl dirbti gerokai sunkiau. Be to, laikinasis meras negali priimti kai kurių sprendimų, ypač susijusių su darbo santykiais. Pavyzdžiui, išleisti įstaigų vadovus į komandiruotes. O juk jas ne visada įmanoma numatyti iš anksto. P.Kuizinas užsiminė, kad jam padeda Savivaldybės administracijos darbuotojai. Tačiau pačiam tenka rūpintis ryšiais su visuomene, įstaigomis. „Stengiuosi bendrauti su visais, palaikyti ryšius su Vyriausybe, ministerijomis, Seimu“,— sakė P.Kuizinas.
Jis išvardijo ministrus, su kuriais susitiko. Su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene aptarė siūlomą naują žemės ūkio technikos apžiūros tvarką. Pagal ją, tai atliktų naujai įsteigta valstybinė įstaiga, tačiau žemdirbiai nerimauja dėl galimų griežtų reikalavimų ir teigia, kad pagal naują tvarką pusę technikos reikėtų išgabenti į metalo laužą.
Su socialinės apsaugos ir darbo ministre kalbėtasi apie atlyginimų socialiniams darbuotojams didinimą, dėl naujo vaikų globos namų modelio. Pasak P.Kuizino, jis pakvietė ministrę spalio mėnesį atvykti į Telšius. Laikinasis meras taip pat buvo susitikęs su kultūros ministru Šarūnu Biručiu, lankėsi Kelių direkcijoje, kur aptarė kelių priežiūros problemas. P.Kuizinas sakė susitikęs ir su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene. O su energetikos ministru Roku Masiuliu kalbėtasi dėl galimybių mažinti šildymo kainas, taip pat miesto ir miestelių gatvių apšvietimo tinklų modernizavimo.

Veržėsi į mero veiklos sferą
P.Kuizinas teigė susitinkantis su gyventojais, įstaigų vadovais. Paklaustas apie santykius su Savivaldybės administracijos direktoriumi Sauliumi Urbonu, P.Kuizinas, nors ir atsargiai, tačiau pripažino tvyrojusią įtampą. Pasak laikinojo mero, nuo pat pradžių S.Urbonas „drastiškai elgėsi ir ėmėsi atlikinėti mero funkcijas“. Tačiau laikinasis  meras tuoj pat pareiškė, kad dabar padėtis kitokia, pavyksta susikalbėti.
Savivaldybės administracija vėluoja įgyvendinti kai kuriuos projektus, kurie finansuojami iš vadinamosios valstybės investicijų programos. Dėl kai kurių objektų tik konkursai neseniai įvykę, o pinigus panaudoti reikia iki metų pabaigos. P.Kuizinas prisipažino, kad dėl tokio Savivaldybės administracijos delsimo jaučia nerimą, nes rajonas gali netekti didelės pinigų sumos. Vis tik laikinasis meras buvo linkęs vertinti ir objektyvias priežastis, dėl kurių užtruko statybos darbų viešųjų pirkimų konkursai. Jis sakė, kad dėl konkursų buvo kreiptasi į teismą. Priminėme, kad kai kurių konkursų sąlygos buvo diskriminacinės, ką pripažino ir teismas. P.Kuizinas sutiko, kad tai Savivaldybės administracijos veiklos problema.
Laikinasis meras sakė pasigendantis Savivaldybės administracijos vadovų atskaitingumo Savivaldybės tarybai. P.Kuizino manymu, bent kas keli mėnesiai S.Urbonas ar jo pavaduotojai turėtų pranešti Tarybai, kaip vykdomi jos priimti sprendimai, atliekami darbai.