Remonto dirbtuvės įkurtos užterštoje teritorijoje

Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl galimo užterštumo Zenono Mockaus įmonei priklausiusiame pastate ir teritorijoje Mažeikių gatvėje. Čia dabar įsikūrusios Savivaldybei priklausančios UAB „Telšių autobusų parkas“ remonto dirbtuvės.

Alvydas Ivoncius

Aptikta kenksmingų medžiagų
Ne kartą rašėme, kad tame pastate anksčiau buvo laikomos cheminės trąšos. Kai „Telšių autobusų parkas“ pardavė savo nekilnojamąjį turtą Luokės gatvėje, buvo surengtas konkursas kitam pastatui ir teritorijai nuomotis. Koks sutapimas: kaip tik pastatą Mažeikių gatvėje remontavo Telšių rajono savivaldybės tarybos nario Z.Mockaus įmonė. Z.Mockus yra Darbo partijos narys.
Ši įmonė, aišku, konkursą laimėjo. Tačiau nei rajono, nei UAB „Telšių autobusų parkas“ vadovai nesistengė įsitikinti, ar teritorija ir parkas yra saugūs žmonėms dirbti. Jokie tyrimai nebuvo atlikti.
Tik kai A.Bacevičius kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Šiaulių aplinkos apsaugos departamentas paskyrė Z.Mockui baudą už tai, kad nebuvo atlikti ekogeologiniai tyrimai. Tačiau jau keletą metų toje vietoje dirbo „Telšių autobusų parko“ žmonės.
Deja, dėl nuomos bei kitų aplinkybių į mūsų pateiktus klausimus Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Z.Mockus neatsakė.
Šiaulių aplinkos apsaugos departamentas įpareigojo atlikti tyrimus. Neseniai Lietuvos geologijos tarnyba gavo tyrimų rezultatus. Nustatyta, kad benzo(a)pireno kiekis grunte viršija ribinę vertę iki 14,6, benzo(b)fluoranteno — iki 1,98, fluoranteno — iki 1,39, švino — iki 1,67 karto. Kitų tirtų cheminių medžiagų kiekiai neviršijo ribinių verčių.
Taip pat nustatyta, kad vandenyje nitritų kiekis 1,19 kartų viršija ribines vertes. Geologijos tarnyba pažymėjo, kad aukšta nitratų, amonio koncentracija bei kiti parametrai rodo taršos azoto junginiais pėdsakus gruntiniame vandenyje.
Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija ragina kontroliuoti aplinkoje šešis prioritetinius policiklinius aromatinius angliavandenilius, iš jų ir tuos, kurie aptikti „Telšių autobusų parko“ dirbtuvių teritorijoje, kuri išsinuomota iš Z.Mockaus įmonės: benzo(a)pireną, fluoranteną, benzofluoranteną.
Mokslininkų teigimu, benzo(a)pirenas yra bene stipriausias vėžį sukeliantis junginys. Ši kenksminga medžiaga susidaro naudojant naftos produktus, ką nors deginant, net rūkant mėsos produktus, žuvies taip pat. Vėžį gali sukelti ir kiti čia paminėti angliavandeniliai.

Rekomenduoja platesnius tyrimus
Geologijos tarnyba rekomendavo ekogeologinius tyrimus atlikti didesnėje aplinkinėje teritorijoje. Mat šiose teritorijose tarp Mažeikių gatvės ir Šiaulių-Palangos plento daugelį metų vyko intensyvi ūkinė veikla, buvo laikomos ne tik cheminės trąšos, o ir kitokios pavojingos žemės ūkio medžiagos bei degalai.
Visgi Telšių rajono savivaldybės vadovams nerimą turėtų kelti ir kitokia Geologijos tarnybos pateikta informacija. Dabartinės UAB „Telšių autobusų parkas“ remonto dirbtuvės ne tik stūkso ant užterštos teritorijos, bet ir yra apsuptos kitų pavojingų taršos teritorijų. Geologijos tarnybos išvadoje rašoma, kad nuo remonto dirbtuvių už 60 metrų yra ypatingai didelio pavojingumo potencialus taršos židinys. Vos už 20 metrų bei už 200 metrų yra vidutinio pavojingumo potencialios taršos židiniai.
Beje, tyrimai atlikti tik teritorijoje, bet ne pačiame pastate, kur dešimtemečiais laikytos cheminės trąšos.
Taigi Telšių rajono valdžios užmačia neskaidriai parduoti „Telšių autobusų parko“ turtą Luokės gatvėje, šios įmonės vadovų, manytume, aplaidžiai surengtas konkursas kitai teritorijai ir pastatui nuomotis lėmė tai, kad įmonės remonto dirbtuvės įsikūrė užterštoje teritorijoje šalia pavojingos taršos židinių.

Pastate žmonėms dirbti nesaugu
Šiais metais Valstybinė darbo inspekcija nustatė, kad pastate tinkamai neveikė ventiliacija, tvyrojo melsvi dūmai, todėl žmonės turėjo kvėpuoti užterštu oru.
Valstybinė energetikos inspekcija nustatė, kad, pažeidžiant teisės aktus, buvo naudojamas šildymo katilas, kuris nebuvo atskirtas nuo likusios patalpos dalies atskira katiline.
Nors nuomos sutartyje įsipareigota, tačiau neįrengta ventiliacija suvirintojo ir autoelektriko darbo patalpose.
Darbuotojai nuo užteršto oro paprastai gelbstisi praverdami duris. Žiemą lankantis Valstybinės darbo inpekcijos specialistams, pastate tvyrojo minusinė temperatūra.
Ne kartą, kai lankėmės šiame pastate, matėme įskilusią stogą laikančią siją.
Savivaldybės tarybos narys Z.Mockus kovo mėnesį Tarybos posėdyje teigė: „Reikia pabrėžti, buvo atlikti geologiniai ir oro taršos tyrimai ir jokių kenksmingų teršalų nebuvo rasta“.
Jei Valstybinė darbo inspekcija nustatė, kad patikrinimo metu pastate tvyrojo dūmai, jei Geologijos tarnyba konstatavo, jog užterštas gruntas ir paviršinis vanduo, tai kaip, įdomu, taršą suvokia Z.Mockus? Dar kartą pavasarį su A.Bacevičiumi lankėmės remonto dirbtuvėse. Žmonės buvo atidarę beveik visas duris. Paklausėme, kodėl neįjungia ventiliacijos, tačiau atsakymas buvo mostelėjimas ranka ir replika: „Kas iš to, vis tiek nieko gero“.
Rekomenduotume merui Petrui Kuizinui, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojams Kęstučiui Anglickui ir Rimantui Žebrauskui nors dieną ištverti tame jų bendrapartiečiui priklausančiame pastate uždarius visas duris. Gal tada įsitikintų: užterštas oras ar ne.

Nuotraukoje: Rajono vadovai galėtų atlikti eksperimentą: pabandyti įsitikinti, ar šiame pastate tinkamai veikia ventiliacija.